Έμπνευση από «τις προβολές του νου»

01/07/2012 - 05:56
Εγκαινιάστηκε, την περασμένη Παρασκευή, η έκθεση έργων με τίτλο «Τοπία ζωής» της ζωγράφου Μαρίας Γιαννίκου, στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.
Εγκαινιάστηκε, την περασμένη Παρασκευή, η έκθεση έργων με τίτλο «Τοπία ζωής» της ζωγράφου Μαρίας Γιαννίκου, στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

Πρόκειται για μια συλλογή από 37 συνολικά έργα, που η Μαρία Γιαννίκου έχει δημιουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια. Πίνακες με έντονα χρώματα, ονειρικά θέματα και απεικονίσεις και διάφορες τεχνικές, που περιλαμβάνουν ακρυλικό, λάδι, μελάνι, κολάζ, αλλά και μικτές τεχνικές που συνθέτουν εντυπωσιακά έργα. Με επιρροές, όπως εξηγεί η ίδια, από «αυτό που ζούμε, τις προβολές του νου».

Θεματικές ενότητες

Στην ενότητα «Τοπία ζωής», που έχει δώσει το όνομά της και στην έκθεση και αποτελείται από εννέα μεγάλα έργα, η ζωγράφος προσπαθεί να δείξει μια βόλτα στην πόλη. «Όχι μια συγκεκριμένη πόλη, αλλά αυτή που έχουμε βιώσει και ζει μέσα μας και θέλουμε να εκφράσουμε. Εγώ το εκφράζω με χρώματα», εξηγεί η ίδια.
Η ενότητα «Προβολές του νου», αφορά σε ό,τι ζούμε και θέλει να εκφραστεί, «τους ήχους που θέλουμε να βγάλουμε με χρώματα». Ακολουθεί η ενότητα με τις «Ομπρέλες», που για τη ζωγράφο είναι «ένα πολύ ερωτικό σχήμα, που υποδηλώνει την προστασία και την αγκαλιά», καθώς και η σειρά «Άθυρμα», που συμβολίζει το «παιχνίδι», ένα «κρυφτό πίσω από σχήματα και χρώματα».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επιπλέον, δύο έργα αφιερωμένα στη Μυτιλήνη, ένα πρωινό και ένα νυχτερινό τοπίο, άποψη του λιμανιού της πόλης.

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο
Η Μαρία Γιαννίκου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, σπουδάζοντας ζωγραφική στο εργαστήριο του Α. Θεοφιλακτόπουλου και χαρακτική στο εργαστήριο του Γ. Μίλιου, στην Αθήνα.
Από το 2000 ζει και εργάζεται μόνιμα στη Μυτιλήνη, διατηρώντας καλλιτεχνικό εργαστήρι στη Βαρειά, δίπλα στα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ύδρα, η Μύκονος, η Μυτιλήνη, το Λονδίνο και το Μόναχο. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη Μυτιλήνη εκθέτει για τρίτη φορά ύστερα από εκθέσεις που πραγματοποίησε το 2000 και το 2004 στο Γενί Τζαμί και στο Τσαρσί Χαμάμ αντίστοιχα.
Η έκθεσή της που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Επιμελητήριο, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey