Τάσσεται κατά του σχεδίου νόμου

01/07/2012 - 05:56
Ομόφωνα κατά του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση τάσσεται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «αντιακαδημαϊκή» και «αντιδημοκρατική» πρόταση και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το σχέδιο νόμου.
Ομόφωνα κατά του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση τάσσεται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με ανακοίνωσή της, που δημοσίευσε αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της, κάνει λόγο για «αντιακαδημαϊκή» και «αντιδημοκρατική» πρόταση και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να οικοδομήσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου, το νομοσχέδιο παρεμποδίζει την πορεία που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ακολουθεί από την ίδρυσή του και πράττει εκτός των συνταγματικών επιταγών της δημοκρατικής παράδοσης.
«Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δε βασίζεται σε δεδομένα και αντικειμενικές αναλύσεις των διακυβευμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και δεν απαντά στα αντίστοιχα προβλήματα», τονίζει η Σύγκλητος. Το χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως «αντίθετο στην υπόσταση των πανεπιστημίων», «αντιακαδημαϊκό» και «αντιδημοκρατικό», θεωρώντας πως εισάγει μια «αγοραία αντίληψη» για την εκπαίδευση και πως εισάγει την ατομική εργασιακή διαπραγμάτευση, εξαφανίζοντας την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας και να σταματήσει το δρόμο παρεμβατισμού, που, όπως λέει, έχει στρεβλώσει τις προσπάθειες και την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων. Ζητά, επίσης, να μη μετακυλήσει η κυβέρνηση το κόστος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων στους φοιτητές με την εισαγωγή διδάκτρων ή προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας και μικρότερης επιστημονικής και επαγγελματικής αξίας, αλλά και να σεβαστεί τις εργασιακές συνθήκες και την ακαδημαϊκή προοπτική των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αποδεχόμενη πλήρως την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που έγινε στο Βόλο, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίζει να καλέσει την ελληνική και διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία να υπερασπιστούν το αγαθό της Παιδείας, να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και να επιδιώξει κοινή δράση με τις συγκλήτους όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.


Τι άλλο συζητήθηκε στη Σύγκλητο
Η κατανομή των - αρκετά μειωμένων - πιστώσεων των συμβασιούχων διδασκόντων τού Π.Δ. 407 ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, βρέθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να συζητήσει το θέμα των κτηριακών έργων του ιδρύματος.
Οι μειωμένες πιστώσεις των συμβασιούχων τού Π.Δ. 407 διδασκόντων του ιδρύματος, καθώς και το ότι δεν έχει γίνει κανένας διορισμός, είναι ένα από τα θέματα που «καίνε» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Σουλακέλλης, το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξουν οι μισές μόνο από τις περσινές πιστώσεις (46 έναντι 91). Η Σύγκλητος, ωστόσο, έκανε χθες την κατανομή τους με βάση τον αριθμό των 80 πιστώσεων, που προβλέπει ο τετραετής προγραμματισμός του Πανεπιστημίου. Από δω και πέρα αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο για τον ακριβή αριθμό των πιστώσεων που θα ισχύσουν.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας βρέθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να συζητήσει το θέμα της ανέγερσης του κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Βιβλιοθήκης του ιδρύματος. Αυτήν τη στιγμή εξετάζονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, χωρίς να είναι σίγουρο ακόμη το πότε θα γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey