Σπουδές στη Γερμανία

01/07/2012 - 05:56
Τα γερμανικά πανεπιστήμια διαθέτουν παγκόσμιο κύρος. Είναι από τα καλύτερα στους τομείς Φιλοσοφίας, Παθογλωσσολογίας, Γεωοικολογίας, Φυσικής (με τα τέσσερα πρώτα στα 50 καλύτερα του κόσμου), Βιολογίας, Νομικής, Ιατρικής (με τα δύο πρώτα στα 50 καλύτερα του κόσμου) και Μηχανολογίας.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα γερμανικά πανεπιστήμια διαθέτουν παγκόσμιο κύρος. Είναι από τα καλύτερα στους τομείς Φιλοσοφίας (με τα τρία πρώτα στα 50 καλύτερα του κόσμου), Παθογλωσσολογίας, Γεωοικολογίας, Φυσικής (με τα τέσσερα πρώτα στα 50 καλύτερα του κόσμου), Βιολογίας, Νομικής, Ιατρικής (με τα δύο πρώτα στα 50 καλύτερα του κόσμου) και Μηχανολογίας. Στους τομείς των θετικών επιστημών και της Ιατρικής υπάρχουν 68 βραβευθέντες Γερμανοί Νομπελίστες, όπως οι Robert Koch (ασχολήθηκε με τη θεραπεία της φυματίωσης και της χολέρας), Albert Einsten (φυσικός, που ανέπτυξε το 1921 τη Θεωρία της Σχετικότητας), Harald zur Hausen (καθηγητής Ιατρικής, που ανακάλυψε το εμβόλιο για τον τράχηλο της μήτρας), Max Planck (φυσικός, που θεωρείται ως ο πατέρας της Κβαντικής Θεωρίας), Wilhelm Röntgen (φυσικός, που ασχολήθηκε με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία). Είναι η χώρα των ποιητών και των στοχαστών, όπως οι Kand, Hegel και Bach, που διαθέτει παγκόσμιο κύρος με προβεβλημένες συνεισφορές στην καινοτόμο έρευνα και ανάπτυξη. Αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα χώρα στο πεδίο των πάσης φύσεως ερευνών, όπως στην εκτύπωση βιβλίων και την τηλεόραση. Σήμερα από τους 400 Έλληνες πανεπιστημιακούς που έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, οι 200 σχεδόν διδάσκουν στην Ελλάδα και επιπλέον ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων φοιτητών απορροφάται σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.
Στην Ευρώπη, η Αγγλίια κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά στη λίστα αξιολόγησης των πανεπιστημίων και ακολουθούν η Γερμανία με 14 πανεπιστήμια, η Ολλανδια με 10, η Σουηδία με έξι, η Γαλλία με τέσσερα και, τέλος, η Δανία με τρία πανεπιστήμια.

Το παλαιότερο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1936 στη Χαϊδελβέργη. Σήμερα λειτουργούν 300 και πλέον κρατικά πανεπιστήμια, που παρέχουν δωρεάν σπουδές, εκ των οποίων τα 170 βρίσκονται σε όλα τα σημεία της γερμανικής επικράτειας με άριστο και πλήρως εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό. Η δομή των πανεπιστημίων στηρίζεται στην αρχή της ενότητας έρευνας και διδασκαλίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης και διαθέτουν σταθερό και ποιοτικό επίπεδο. Συνδιάζουν τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και συνδέουν τις θεωρητικές γνώσεις με την πρακτική εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας.
Τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι κρατικά (το 2% των φοιτητών σπουδάζει σε ένα από τα 90 ιδιωτικά πανεπιστήμια) και οι φοιτητές αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, ως νέοι επιστήμονες. Μόνο μερικά ομόσπονδα κρατίδια καθιέρωσαν μικρό ύψος διδάκτρων (400 - 500 ευρώ ανά εξάμηνο), τα οποία διατίθενται για την έρευνα και την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και μόνο!
Η γλώσσα διδασκαλίας στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι η Γερμανική (με πιστοποιήσεις TestDaf ή DSH). Για να σπουδάσει κανείς στη Γερμανία, θα πρέπει τα μαθήματα που παρακολούθησε και εξετάστηκε στο λύκειο να είναι συναφή με τον επιθυμητό κλάδο σπουδών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο ελληνικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πολλοί κλαδοι, όπως Ιατρικής και Φαρμακευτικής, διαθέτουν περιορισμένο αριθμό θέσεων, οπότε αυτοί που θα εισαχθούν, θα είναι μαθητές με υψηλές επιδόσεις. Οι κύριες σπουδές ολοκληρώνονται σε έξι ή περισσότερα εξάμηνα, ανάλογα με τον κλάδο, με τελική την εξέταση της επαγγελματικής κατάρτισης. Οι εγγραφές στα γερμανικά πανεπιστημία γίνονται δύο φορές το χρόνο (χειμερινή ή θερινή περίοδο).

Το μηνιαίο κόστος ζωής στη Γερμανία για τον Έλληνα φοιτητή, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της διαμονής, μπορεί να αναχθεί από 600 έως 1.000 ευρώ, δηλαδή είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σε κάθε πόλη που λειτουργεί πανεπιστήμιο, υπάρχουν φοιτητικοί κοιτώνες, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε αλλοδαπούς φοιτητές. Σε αυτή την περίπτωση, ενημερώνεται η φοιτητική υπηρεσία ή το πανεπιστήμιο έγκαιρα. Εκτός όμως από αυτό, προσφέρονται προς ενοικίαση κατοικίες από ιδιώτες με χαμηλό κόστος. Δίδακτρα δεν υπάρχουν (στην περίπτωση που υπάρχουν, δεν ξεπερνούν τα 120 - 150 ευρώ), ενώ απαιτείται μόνο το ποσό των 61 ευρώ ανά εξάμηνο, ως Τέλος Συνέχισης Σπουδών, για την εγγραφή του φοιτητή στο επόμενο εξάμηνο και δύο ποσά ακόμη, αντίστοιχου ύψους, για τη χρήση της φοιτητικής εστίας και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.
Με βάση την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία δημοσιεύτηκε αρχές Σεπτεμβρίου, ο δημοφιλέστερος προορισμός για σπουδές είναι η Αγγλία με 10.000 Έλληνες ενδιαφερομένους και η Γερμανία με 6.000. Ακολουθούν η Ιταλία με 4.000, οι ΗΠΑ με 2.000 και, τέλος, η Γαλλία με 1.930 ενδιαφερομένους.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που επιλέγει να σπουδάσει στα γερμανικά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί κατά 30% και πολλοί από αυτούς επιλέγουν να παραμείνουν για εργασία, ενώ οι Έλληνες που συνολικά κατοικούν στη Γερμανία ξεπερνούν τις 350.000. Οι σπουδές στη Γερμανία είναι εμπειρία ζωής. Ανοίγουν νέες προοπτικές, διευρύνουν τον επαγγελματικό ορίζοντα, ενισχύουν το βιογραφικό του καθενός και αποδεικνύονται πολύτιμη επένδυση για τις εξελίξεις του 21ου αιώνα.
Όποιος επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές στη Γερμανία, μπορεί να ανατρέξει στις παρακάτω διαδικτυακές διευθύνσεις:
http://ic.daad.de/athen/
http://www.goethe.de/ins/gr/lp/kul/ang/stu/elindex.htm
http://www.career.tuc.gr/02_01_04_03.html

Ιωάννα Βάσσου

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στο Παιδαγωγικό Τμήμα

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey