«Δεν χρειαζόταν να εγκαταλειφθεί!»

01/07/2012 - 05:56
Επισκευάσιμες διαπίστωσε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ότι είναι οι φθορές στο απαξιωμένο πλέον 5ο Δημοτικό Σχολείο, έξι χρόνια μετά την εκκένωσή του!
«Δεν χρειαζόταν το κτίριο να έχει εγκαταλειφθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε χθες στο «Ε», ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Σπυράκος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το πρωί, το εδώ και έξι χρόνια (!) εγκαταλειμμένο -και λεηλατημένο- κτίριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες άμεσες επισκευές αμέσως μετά τη διαπίστωση των ρωγμών και επιπλέον μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση θα μπορούσε να είχε γίνει μέσα σε ένα μικρότερο διάστημα ώστε το κτίριο να μην απαξιωθεί και επιπλέον σήμερα να λειτουργεί κανονικά.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, που επισκέφθηκε χθες το ιστορικό κτίριο του 5ου Δημοτικού στην Επάνω Σκάλα,  διαπίστωσε ότι οι φθορές στο κτίριο ήταν επισκευάσιμες. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στη διάρκεια ενός καλοκαιριού όταν το σχολείο δεν λειτουργούσε ή με μια προσωρινή μεταφορά των μαθητών - όπως είχε γίνει αρχικά στο υπόγειο του κτιρίου και στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Η λύση της μετακίνησης των μαθητών στα πανάκριβα προκάτ, όπως προκύπτει τώρα, έξι χρόνια μετά, φαίνεται ότι ουσιαστικά καταδίκασε το κτίριο στην εγκατάλειψη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτό. Καθώς το αφύλακτο κτίριο αφέθηκε στο έλεος περιθωριακών στοιχείων που προκάλεσαν φθορές, και όσων κυριολεκτικά το λεηλάτησαν αφήνοντας το «τέσσερα -κατεστραμμένα- ντουβάρια».

Τρέχει η δημοτική αρχή…
Ο κ. Σπυράκος επισκέφθηκε χθες το πρωί, το 5ο Δημοτικό μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής, Κώστα Φραγκόπουλο, μαζί με τον καθηγητή, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, και τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Αστυρακάκη.
Ο καθηγητής περιηγήθηκε όλους τους χώρους του κτιρίου, τους οποίους φωτογράφισε και εξέτασε τα όποια προβλήματα υπάρχουν στον οπλισμό του. «Υπάρχει μια οξείδωση στον οπλισμό του, όμως θεωρώ ότι τα προβλήματα αυτά είναι επισκευάσιμα. Δεν είναι τόσο εκτεταμένες οι φθορές για να εγκαταλειφθεί το κτίριο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και σήμερα μετά από τόσο μεγάλο διάστημα που παραμένει κλειστό και στην κατάσταση που είναι, είναι πάλι επισκευάσιμες οι φθορές» τόνισε ο ίδιος.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ συναντήθηκε αμέσως μετά με το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο ν’ αναλάβει το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, την εκπόνηση μιας μελέτης για να βρεθεί μια λύση επισκευής του κτιρίου ασφαλής και οικονομική σε σχέση με τη μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί και η οποία προβλέπει εργασίες ύψους πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!
«Είναι ένα όμορφο κτίριο με έναν εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Πρέπει το σχολείο να λειτουργήσει ξανά και στην κατεύθυνση αυτή είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε» δήλωσε στο «Ε» ο κ. Σπυράκος.



Και οι γονείς

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνη, κ. Παναγιώτης Καρέκος, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην επίσκεψη που έγινε χθες στο κτίριο, είπε στο «Ε» μετά τις διαπιστώσεις του καθηγητή κ. Σπυράκου: «Επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή λέγαμε. Ότι κακώς βγήκαν τα παιδιά από το σχολείο. Εδώ και χρόνια τώρα το κτίριο θα είχε επισκευαστεί και δεν θα κατέληγε σε “μόνιμη”, η “προσωρινή” λύση των προκάτ. Το ζήτημα τώρα είναι να βρεθούν πιστώσεις για να γίνει το έργο αυτό, το οποίο βέβαια θα απαιτήσει πολύ περισσότερα χρήματα λόγω της κατάστασης στην οποία το κτίριο περιήλθε από την αδιαφορία των αρχών και τους βανδάλους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey