Γνωρίζουν τα πάντα για την ελιά…

01/07/2012 - 05:56
Απανωτές επισκέψεις σχολείων δέχεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Έχοντας εμπλουτίσει και τελειοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν τα πάντα γύρω από την ελιά.
Επισκέψεις μαθητών της Λέσβου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής

Απανωτές επισκέψεις σχολείων δέχεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Έχοντας εμπλουτίσει και τελειοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στον εκπαιδευτικό φάκελο για την ελιά που διανέμεται στα σχολεία, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν τα πάντα γύρω από το σήμα κατατεθέν της αγροτικής παραγωγής του νησιού, μέσα από ξεναγήσεις και παιχνίδια.


Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου δημιούργησε τον εκπαιδευτικό του φάκελο με θέμα την Ελιά. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σύντομα κι από τότε που τον παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς του νησιού - νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές -, προκειμένου να τους εμπνεύσει για το τι μπορούν να κάνουν στις τάξεις τους σχετικά με το πολύτιμο αυτό προϊόν της Λέσβου, αλλά και να τους προσελκύσει στους χώρους του μαζί με τους μαθητές τους.
Ο φάκελος αυτός, που τα σχολεία μπορούν να προμηθευτούν από τα κεντρικά γραφεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, περιλαμβάνει μια σειρά από αντικείμενα και δραστηριότητες γύρω από την ιστορία και την παραγωγή της ελιάς και του ελαιολάδου, που μπορούν να υλοποιηθούν τόσο κατά την παραμονή και την ξενάγηση των μαθητών στους χώρους του Μουσείου, όσο και πριν και μετά από κάθε επίσκεψη, μέσα στις σχολικές αίθουσες. Παιχνίδια «ρόλων», μέσα από τα οποία οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα τη διαδικασία παραγωγής και την κατανομή εργασίας, παζλ, ταινίες, παροιμίες και άλλο εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ελιά κ.ά., είναι ανάμεσα σε όσα περιλαμβάνει ο φάκελος.

Παίζοντας στο Μουσείο

Έχοντας ήδη προετοιμαστεί στις τάξεις τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να ζήσουν πιο «ζωντανά» τις παραπάνω εμπειρίες στο ίδιο το Μουσείο.
Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του στην Αγία Παρασκευή πολλά σχολεία. Ανάμεσα σε αυτά, το Γυμνάσιο Φίλιας, το Γενικό Λύκειο Πέτρας, τμήμα μεταπτυχιακών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που βρέθηκε στη Λέσβο μέσω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ.ά.. Χτες βρισκόταν εκεί το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και μαθητές από την Καλλονή.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φτιάχνουν ένα παζλ με θέμα το «Λιομάζωμα» του Θεόφιλου και παρακολουθούν βίντεο με θέμα «Η φίλη μας η ελιά», μέσα από το οποίο γνωρίζουν τις χρήσεις του φυτού και του καρπού του. Οι μεγαλύτεροι μαθητές βλέπουν το αντίστοιχο βίντεο για την ιστορία του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής, με τίτλο «Του Κοινού η Μηχανή». Όλοι οι μαθητές περιηγούνται στο Μουσείο, συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων υποδυόμενοι εργάτες, μάστορες κ.ά. και «ταξιδεύουν στο χρόνο» μέσα από φανταστική συμμετοχή στις εργασίες που γίνονταν παλιά στο ελαιοτριβείο. Στη μεγαλύτερη επιτυχία της ξενάγησης βοηθάει το ότι πολλοί από τους μαθητές έχουν εμπειρία από τα ελαιοκτήματα των οικογενειών τους. Έτσι, κατά την ξενάγηση έχουν πολύ περισσότερες ερωτήσεις να κάνουν, κάτι που εμπλουτίζει τη διαδικασία.
«Τόσο η είσοδος στο Μουσείο, όσο και η αποστολή του εκπαιδευτικού φακέλου από την Αθήνα, είναι δωρεάν για εκπαιδευτικούς και μαθητές», τονίζει η υπεύθυνη του Μουσείου, Μαντώ Παπαδοπούλου. «Και θα ήθελα να τονίσω, επίσης, ότι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες του να έρθουν σε επαφή με τη βιομηχανική κληρονομιά του τόπου μας και να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά, σε ένα χώρο ιδιαίτερα προσεγμένο και γεμάτο μνήμες, γνώσεις και δημιουργικότητα…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey