«Σκόπελος» η έλλειψη προϋπολογισμού

01/07/2012 - 05:56
Σε σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται η μη ψήφιση έως σήμερα του δημοτικού προϋπολογισμού Λέσβου για το 2011, αφού δεν μπορούν να πληρωθούν οφειλές για τις οποίες ήδη έχουν μπει ή πρόκειται να μπουν στο ταμείο του Δήμου οι αντίστοιχες πιστώσεις.
Σε σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται η μη ψήφιση έως σήμερα του δημοτικού προϋπολογισμού Λέσβου για το 2011, αφού δεν μπορούν να πληρωθούν οφειλές για τις οποίες ήδη έχουν μπει ή πρόκειται να μπουν στο ταμείο του Δήμου οι αντίστοιχες πιστώσεις. Το θέμα αυτό έθεσαν επιτακτικά σε συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο οι Εργολήπτες, που γνωρίζουν πως ενώ ήδη υπάρχει ρευστό για εκτελεσμένα έργα τού «Θησέας» ή υπουργείων, δεν μπορούν ελλείψει εγκεκριμένου προϋπολογισμού να εισπράξουν ανεξόφλητους περσινούς λογαριασμούς τους. Οι οποίοι και ανέρχονται σε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Απ’ την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απόστολος Πατέστος διαβεβαίωσαν τους Εργολήπτες πως θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ όλα δείχνουν πως ο νέος Δήμος θα αποκτήσει προϋπολογισμό με σημαντική καθυστέρηση, το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου.

Αδιέξοδο…

Τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Νομού Λέσβου πραγματοποίησε γενική συνέλευση στην οποία και κυριάρχησε το θέμα της πληρωμής των μελών του απ’ τους αυτοδιοικητικούς φορείς για έργα που ήδη έχουν υλοποιήσει. «Στη συνέλευση», ανέφερε το μέλος της διοίκησης Βάσω Αψώκαρδου, «κατ’ αρχάς έγινε ενημέρωση για το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τελεί υπό έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η πληρωμή λογαριασμών για έργα της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Απ’ την άλλη όμως πλευρά, είναι περίπου αδύνατον να γίνει το ίδιο και για τα έργα των τέως δήμων της Λέσβου, αφού δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του.»
Το θέμα αυτό έθεσαν σε συνάντηση που είχαν με τη δημοτική αρχή εκπρόσωποι των Εργοληπτών και των Εργολάβων, περίπου 20 άτομα, το πρωί της Τρίτης. Μάλιστα, προηγήθηκε αντιπαράθεση για το εάν θα γίνουν ή όχι δεκτοί απ’ το δήμαρχο, αλλά μετά την επιμονή τους να συναντηθούν μαζί του, αγνοήθηκε το γεγονός ότι δεν είχε προγραμματιστεί ραντεβού.
«Γνωρίζουμε», ανέφερε ο γραμματέας του Συνδέσμου Εργοληπτών Χρύσανθος Μαντζάρης, «πως έχουν έρθει ήδη στο ταμείο του Δήμου Λέσβου πάνω από 400.000 ευρώ για έργα τού “Θησέας”, όπως και χρήματα για εκτελεσμένα έργα των τέως δήμων που χρηματοδοτήθηκαν από υπουργεία και τον ΟΣΚ, όπως και χρήματα του ΕΣΠΑ (π.χ. βιολογικός Γέρας), για τα οποία έχουν κοπεί λογαριασμοί από πέρυσι. Όμως, όσο δεν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε τα λεφτά μας.»

Προϋπολογισμός… ανάγκης

Ο κ. Μαντζάρης έχει αναλυτική κατάσταση των οφειλομένων προς τους εργολήπτες, που ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια είναι από το πρόγραμμα «Θησέας». «Η δέσμευση της δημοτικής αρχής ήταν να δοθεί εντολή στην οικονομική υπηρεσία προκειμένου να προβεί στην έκδοση ενταλμάτων, μια και δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο προϋπολογισμός», επεσήμανε ο ίδιος, που πρότεινε στη συνάντηση να εγκριθεί ένας πρώτος «προϋπολογισμός ανάγκης», που στη συνέχεια θα αναμορφωθεί όσες φορές χρειαστεί.
«Προσπαθούμε να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι και να βοηθήσουμε τους εργολήπτες να εισπράξουν τα οφειλόμενα», ανέφερε ο κ. Βουνάτσος, ενώ ο κ. Πατέστος είπε στο «Ε» πως βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για το κατά πόσο μπορούν να εκδοθούν εντάλματα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα κονδύλια που ήδη έχουν πιστωθεί στο Δήμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey