Με τις νέες ελαιογραφίες της σε ξύλο

01/07/2012 - 05:56
Δύο έργα της Λέσβιας ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη θα είναι ανάμεσα σε αυτά που θα περιλαμβάνει δημοπρασία που διοργανώνουν την ερχόμενη εβδομάδα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Δύο έργα της Λέσβιας ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη θα είναι ανάμεσα σε αυτά που θα περιλαμβάνει δημοπρασία που διοργανώνουν την ερχόμενη εβδομάδα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Η δράση, που έχει ως τίτλο «Συμβολή 39 καλλιτεχνών για τα ΑΣΚΙ», στοχεύει στην υποστήριξη των Αρχείων μέσα στην άσχημη οικονομική συγκυρία της εποχής. Παράλληλα, αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου εγκαινιάζεται ατομική έκθεση της ζωγράφου στα Γιάννενα.

Η τελευταία θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί «Τατιάνα Δερδεμέζη», θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου και θα την παρουσιάσει η καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Δανιά.
Η νέα αυτή έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη περιέχει τα γνωστά της έργα σε μουσαμά, καθώς και καινούργια μικρά έργα πάνω σε ξύλο, ζωγραφισμένα με λάδι.
«Το ξύλο είναι ένα υλικό νέο για μένα», λέει η Νίκη Ελευθεριάδη στο «Ε». «Ο ζωγράφος θέλει να ψάχνει διάφορα υλικά, γιατί του βγάζουν διαφορετικές ματιές και υφές· το χρώμα διαφοροποιείται, άλλο βγαίνει στο μουσαμά και άλλο στο ξύλο. Το τελευταίο ρουφάει, δημιουργεί περίεργα χρώματα, με κάνει να θέλω να το ζωγραφίσω, να δω τι θα γίνει. Το ξύλο δεν είναι άσπρο και το χρώμα του βγαίνει μέσα από τη ζωγραφική.»

Η έκθεση για τα ΑΣΚΙ

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα η Νίκη Ελευθεριάδη συμμετέχει με τις ελαιογραφίες της σε ξύλο «Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα» (2011) και «Στη Λέσβο το απόγευμα» (2011) στην έκθεση και δημοπρασία έργων ζωγραφικής που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και ο Οίκος Πέτρου Βέργου, με τίτλο «Συμβολή 39 καλλιτεχνών για τα ΑΣΚΙ».
Τα ΑΣΚΙ συγκεντρώνουν σήμερα περισσότερα από 4.500.000 έγγραφα, τεκμήρια των κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, χιλιάδες φωτογραφίες από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα, προσωπικά αρχεία προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου της χώρας και πολυάριθμα βιογραφικά κείμενα. Η προσφορά των παλαιότερων και νεώτερων καλλιτεχνών στη δημοπρασία και την έκθεση θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω επιστημονική έρευνα και τις αρχειονομικές εργασίες.
Η Νίκη Ελευθεριάδη διατηρεί ούτως ή άλλως συνεργασία με τα ΑΣΚΙ, αφού φροντίζει να προμηθεύει τα αρχεία με εκδόσεις της περιόδου ’44 - ’50, μυτιληνιές εκδόσεις για την Αριστερά κ.ά..

Έκθεση και δημοπρασία

Στη δημοπρασία συμμετέχουν έργα άλλων 36 αναγνωρισμένων ζωγράφων, όπως ο Μιχάλης Αγγελίδης, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης, η Λουίζα Κακίση, ο Ευτύχης Πατσουράκης, η Άννα Φιλίνη, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά..
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα και η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως και το Σάββατο 9 του μήνα, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Την τελευταία ημέρα, στις 6:30 το απόγευμα, θα γίνει η δημοπρασία των έργων. Σημειώνεται ότι οι ζωγράφοι δίνουν τα έργα τους αφιλοκερδώς και η τιμή πώλησής τους, ειδικά για τη διοργάνωση αυτή και λόγω των δύσκολων οικονομικά συγκυριών, είναι πολύ χαμηλότερη από τις πραγματικές. Η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης είναι τα 400 ευρώ και η μεγαλύτερη τα 2.500 ευρώ. Ο πλήρης κατάλογος των έργων προς δημοπράτηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.askiweb.eu/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey