Συνεργασία νομαρχίας Λέσβου και 14ης ΕΒΑ

01/07/2012 - 05:56
Η πρώτη φάση ενός «πακέτου» τριών συνολικά μελετών ξεκίνησε πρόσφατα με συνεργασία της νομαρχίας Λέσβου και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η πρώτη φάση ενός «πακέτου» τριών συνολικά μελετών ξεκίνησε πρόσφατα με συνεργασία της νομαρχίας Λέσβου και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για την τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του Παλιόπυργου Βρίσας, του Πύργου Αμπελικού και του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου, μνημείων που το καθένα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την περιοχή όπου βρίσκεται, αλλά και για το σύνολο του νησιού.

Σύμφωνα με την προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου, ο Παλιόπυργος Βρίσας, που χρησίμευε ως κυνηγετικό καταφύγιο και ήλεγχε το φέουδο που υπήρχε περιμετρικά του, είναι ένας από τους τρεις αρχαιοτέρους πύργους της λατινικής περιόδου στη Λέσβο. Αντίστοιχα, ο Άγιος Στέφανος είναι ένας από τους πέντε τρουλωτούς ναούς του νησιού, ενώ ο Πύργος Αμπελικού - διατηρητέο μνημείο του 15ου-16ου αιώνα, που σε κάποια φάση αναστήλωσης έχασε τον τελευταίο του όροφο και αυτήν τη στιγμή είναι τριώροφος - βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του.

Μέχρι τέλους του έτους οι μελέτες
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού του «πακέτου» ανέρχεται στις 50.000 ευρώ περίπου. «Έχουμε χρηματοδοτήσει τη μελέτη με προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη την προηγούμενη άνοιξη», είπε ο ίδιος στο «Ε». «Η πρόταση για τον Πύργο του Αμπελικού μάς έγινε από την πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος, Ξανθούλα Βαλάκου, η απόφαση για τον Παλιόπυργο Βρίσας πάρθηκε μετά από αίτημα του Συλλόγου Βρισαγωτών και άλλων κατοίκων της περιοχής και η μελέτη για τον Άγιο Στέφανο αποφασίστηκε μετά από αίτημα της 14ης ΕΒΑ και του δήμου Μανταμάδου. Η νομαρχία, προκειμένου να στηρίξει το κομμάτι του πολιτισμού που σχετίζεται και με την τουριστική ανάπτυξη, έχει υλοποιήσει και προσπαθεί να υλοποιήσει αντίστοιχα έργα συντήρησης, καθώς είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα μνημεία που έχει η Λέσβος.»
Η τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των τριών μνημείων έχει ήδη αρχίσει από τον περασμένο μήνα, ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την κ. Λούπου, μάλιστα, οι μελέτες που θα συνταχθούν βάσει της αποτύπωσης προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ όταν πλέον εγκριθούν, θα αναζητηθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν τα έργα.
«Τα τρία αυτά μνημεία είναι σημαντικό να διασωθούν και είμαστε ευγνώμονες στη νομαρχία που ενέκρινε τη χρηματοδότηση», δήλωσε η τελευταία μιλώντας στο «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey