Σειρά συσκέψεων για το πώς θα μεθοδευτεί η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης και εν τέλει ολοκλήρωσης δύο μεγάλων έργων της Λέσβου, των βιολογικών Γέρας και Πέτρας, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Δήμο.
Σειρά συσκέψεων για το πώς θα μεθοδευτεί η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης και εν τέλει ολοκλήρωσης δύο μεγάλων έργων της Λέσβου, των βιολογικών Γέρας και Πέτρας, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Δήμο, μετά το «καμπανάκι» κινδύνου που χτύπησε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για παύση της χρηματοδότησής τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δηλώνει πως το νερό μπήκε στο αυλάκι και αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που αποφασίστηκε, απομακρύνεται ο κίνδυνος και για τα δύο έργα.
«Αμαρτίες του παρελθόντος» χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Τσακίρης τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη δύο σημαντικών έργων για το περιβάλλον, τα οποία και έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Και με δεδομένη έγγραφη προειδοποίηση της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος για τον κίνδυνο απένταξής τους, έγιναν συσκέψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, στην οποία συμμετείχαν εκτός του κ. Τσακίρη και οι αντιδήμαρχοι Γέρας Θέμης Αθανάσης και Αγίας Παρασκευής - Μανταμάδου - Πέτρας Γιώργος Κυριαζής.
Θα ξεβαλτώσουν…
Μετά τις συσκέψεις και τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, δρομολογήθηκαν λύσεις που εγγυώνται, όπως είπε, την απεμπλοκή των έργων που έχουν βαλτώσει. Μάλιστα, στις απαντήσεις που δόθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζονται κατ’ αρχάς οι καθυστερήσεις που υπήρξαν, οι οποίες όμως - όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης - «οφείλονται κυρίως στις διαδικασίες μετά τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”». Στη συνέχεια δίνονται κεντρικά διαβεβαιώσεις απ’ το Δήμο Λέσβου ότι «με την οργάνωση που έχουμε πετύχει να υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το στελεχικό μας δυναμικό εγγυάται την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την άρτια περαίωσή τους», ενώ στις ίδιες απαντήσεις προς το ΕΠΠΕΡΑΑ θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη η ομαλή χρηματοδότηση των ζωτικής σημασίας για τις δύο περιοχές έργων.
Πού έχουν μπλοκάρει τα έργα
Μια σειρά προβλημάτων…
Ξεκινώντας απ’ το βιολογικό της Γέρας, χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το έργο «Βελτίωση δικτύων αποχέτευσης - επεξεργασία και διάθεση λυμάτων - Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιοχής Γέρας» εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΡΑΑ τον Ιούλιο του 2010, με τέσσερα περίπου εκατομμύρια ευρώ και στόχο να ολοκληρωθεί το έργο που είχε ξεκινήσει απ’ το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000 - 2006.
Το πρώτο υποέργο «Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης περιοχής Γέρας» δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε ανάδοχος στις 28 Δεκεμβρίου 2010, ενώ λόγω «Καλλικράτη» η σύμβαση κατασκευής του υπογράφτηκε έξι μήνες μετά. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε ότι υπήρχαν λάθη στη μελέτη, για αυτό και ανατέθηκε η σύνταξη νέας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη δαπάνη της ύδρευσης και των ομβρίων, οπότε στα σημεία που θα γίνονταν τα νέα δίκτυα αποχέτευσης, θα υπήρχαν προβλήματα αποκατάστασης των άλλων δικτύων. Τέτοια έργα προβλέπονται μεταξύ άλλων στο Πέραμα, στον Παλαιόκηπο, αλλά και σε άλλα χωριά της Γέρας.
Μικρότερης έκτασης πρόβλημα αντιμετωπίζει το έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, που δρομολογείται να επιλυθεί άμεσα (θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετική τροποποίηση), ενώ απ’ την πλευρά του Δήμου εκφράζεται η βεβαιότητα πως δε θα υπάρξει άλλο ζήτημα να καθυστερήσει περαιτέρω την πρόοδο του έργου.
Μετατόπιση μονάδας…
Το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών Δήμου Πέτρας» εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ τον Αύγουστο του 2010 με περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει μπλοκάρει την εξέλιξη του έργου είναι στην ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης, αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν ατέλειες σε τμήματα που είχαν ήδη τελειώσει και τώρα χρειάζεται να αποκατασταθούν.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, που ως γνωστόν είχε γίνει σε οικόπεδο παρακείμενο της ιδιοκτησίας του Δήμου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε κατ’ αρχάς προσπάθεια να αγοραστεί το παρακείμενο οικόπεδο, αλλά τις προηγούμενες μέρες εν τέλει αποφασίστηκε να προχωρήσει ο Δήμος σε τροποποίηση της αρχικής μελέτης, ώστε η μονάδα να τοποθετηθεί στο εκτός του οικοπέδου τμήμα που αποδεδειγμένα ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Η μελέτη αυτή ήδη εκπονείται και εκτιμάται ότι αρχές Νοεμβρίου θα έχει εγκριθεί ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.