Το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) Καλλονής είναι απ’ τα πρώτα που ολοκληρώνονται και πολύ σύντομα, όπως φάνηκε στην παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, θα συζητηθούν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο.
Προς συζήτηση ο σχεδιασμός της δημιουργίας νέων οικισμών σε Τσιχράντα και Μπαλήνη
Το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) Καλλονής είναι απ’ τα πρώτα που ολοκληρώνονται και πολύ σύντομα, όπως φάνηκε στην παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, θα συζητηθούν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκριθούν και να αποτελέσουν οδηγό για τις χρήσεις γης σε όλο το λεκανοπέδιο. Η μελέτη προτείνει ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη με μικρές διαφοροποιήσεις απ’ την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων οικισμών, αλλά και κανόνες για τη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν την περιοχή (ελαιοτριβεία, τυροκομεία).
Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε στην Καλλονή η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να γίνει με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και πολιτών της περιοχής η παρουσίαση της β΄ φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ. Λόγω της σημασίας που δίνει η δημοτική αρχή στις εκπονούμενες μελέτες ΣΧΟΟΑΠ σε επτά συνολικά δημοτικές ενότητες (και σε Γέρα, Μανταμάδο, Θερμή, Ευεργέτουλα, Πέτρα, Μήθυμνα), στη συνεδρίαση παρέστη και ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης συμμετείχε και στην αντίστοιχη παρουσίαση της α΄ φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ Γέρας.
Περί Natura…
Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Βατός, τη συνεδρίαση και την παρουσίαση που έγινε απ’ το μελετητή Αλέξανδρο Πανταζή και το συνεργάτη του Αργύρη Κακλίδη, παρακολούθησαν στην Καλλονή περίπου 60 άτομα, πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων, μηχανικοί, γεωπόνοι, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και ενδιαφερόμενοι πολίτες της περιοχής. Ομοίως μετείχαν απ’ τα Παράκοιλα και εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα για το Natura, στους οποίους έγινε σαφές, όπως και σ’ όλο το ακροατήριο, ότι το ΣΧΟΟΑΠ δεν αλλάζει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με νόμους για περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ..
Σε ό,τι αφορά στη μελέτη, χρειάζεται να αναφέρουμε πως προβλέπει μικρές επεκτάσεις (με εξαίρεση τα Παράκοιλα όπου προβλέπεται μεγάλη επέκταση) των ορίων των οικισμών, δίνοντας δυνατότητα νέας δόμησης. Σε σχέση με τη δόμηση, σε ακτίνα 500 μέτρων απ’ τους οικισμούς δημιουργεί οικιστικές ζώνες με δυνατότητα οικοδόμησης στα τέσσερα στρέμματα, κανονικά δηλαδή ό,τι ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση, με τη διαφορά ότι αύξανε το όριο κατάτμησης της γης για άλλες χρήσεις, π.χ. ξενοδοχεία, όπου προέβλεπε μίνιμουμ έκτασης τα οκτώ στρέμματα.
Για τις χρήσεις γης, το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής δεν προβλέπει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις υφιστάμενες χρήσεις και προτείνει ήπια τουριστική, αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη, αλλά και βιοτεχνικές-βιομηχανικές ζώνες, με χωροθέτηση σ’ αυτές και των οχλουσών δραστηριοτήτων.
Νέοι οικισμοί
Με το ΣΧΟΟΑΠ προβλέπεται ακόμη να δημιουργηθούν δύο νέοι οικισμοί, αυτός του επινείου της Φίλιας, στην Τσιχράντα, και του επινείου του Σκαλοχωρίου, στην περιοχή Μπαλήνη, λίγο πριν το Καλό Λιμάνι.
Μετά την έγκριση της β΄ φάσης απ’ την Επιτροπή, το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Αν πάρει την έγκρισή του, κινείται η διαδικασία μέσω του ΣΧΟΠ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την τελική έγκριση του γενικού γραμματέα, Φώτη Χατζημιχάλη, για τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ. Έτσι, μετά από πέντε χρόνια που εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης, μια ακόμη περιοχή του νησιού, η συμπρωτεύουσα Καλλονή, θα αποκτήσει τους δικούς της πολεοδομικούς κανονισμούς, βασικό αναπτυξιακό «μπούσουλα».
Προτείνονται παρακάμψεις απ’ τα χωριά και σοβαρές παρεμβάσεις
Θα αλλάξει όψη η Γέρα
Το Πολύκεντρο του Παπάδου φιλοξένησε την παρουσίαση του ΣΧΟΟΑΠ Γέρας, που εκπονείται απ’ το ίδιο με της Καλλονής μελετητικό γραφείο, αλλά ξεκίνησε αργότερα και μόλις τώρα ολοκληρώθηκε η πρώτη του φάση. Έτσι, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για την παρουσίασή του έγινε γόνιμη συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος νυν και πρώην πρόεδροι των χωριών, μηχανικοί, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Απ’ την ίδια συζήτηση προέκυψε και η επιλογή της κατεύθυνσης που θα έχει η β΄ φάση και δόθηκε στο μελετητή, σύμφωνα με την οποία θα ακολουθηθεί ένα έντονα ριζοσπαστικό σενάριο, με σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη κατάσταση, προκειμένου να αναδειχθεί η απείρου κάλλους περιοχή της Γέρας. Παρακάμψεις που θα αποτρέψουν την κίνηση μέσα απ’ τα χωριά, πεζοδρομήσεις, παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην ποιότητα ζωής, ήταν βασικά στοιχεία της απόφασης για το ΣΧΟΟΑΠ Γέρας. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε και στη σύσκεψη, ο σχεδιασμός για την περιοχή δε θα ακολουθήσει την τάση «όπου μας πάει η ζωή», με την αποπεράτωση σε οτιδήποτε γίνεται τώρα, αλλά θα επιδιώξει να αλλάξει κακώς κείμενα.
Η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα στην Πέτρα, όπου και το μελετητικό γραφείο του κ. Τριγκώνη θα παρουσιάσει την α΄ φάση τού ΣΧΟΟΑΠ Πέτρας.