Όπως ήδη ανακοινώθηκε, στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία, επικράτησε το ΝΑΙ (EVET) με 58%, έναντι 42% του ΟΧΙ (HAYIR), γεγονός που δίνει αέρα νίκης στον Πρωθυπουργό Ερντογάν ενόψει των εκλογών του 2011.
Αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονιά μας
Όπως ήδη ανακοινώθηκε, στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία, επικράτησε το ΝΑΙ (EVET) με 58%, έναντι 42% του ΟΧΙ (HAYIR), γεγονός που δίνει αέρα νίκης στον Πρωθυπουργό Ερντογάν ενόψει των εκλογών του 2011.
Η αποχή, που σύστησε το παράνομο κουρδικό κόμμα, εκδηλώθηκε κυρίως στις Ν.Α επαρχίες, όπου το ΝΑΙ κυριάρχησε με συντριπτικά ποσοστά. Ενδεικτικά αναφέρεται ο Νομός του Ντιγιάρμπεκίρ, όπου ΝΑΙ ψήφισε το 94%, αλλά η αποχή έφτασε στο 65%. των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο Ερντογάν διατήρησε την υπεροχή του στην κεντρική και ανατολική χώρα, και στις μεγαλουπόλεις, πλην της Σμύρνης, η οποία, όπως και όλη η παραλιακή και η δυτική Τουρκία (απ’ την Αντιόχεια, τα Άδανα, την Αττάλεια, ως το Τσανάκαλε και την Αδριανούπολη) εξακολουθεί κατά παράδοση να μένει πιστή στα «κεμαλικά» πρότυπα. Παρατίθενται ορισμένα συγκριτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που αφορούν κυρίως τη «γειτονιά» μας.
Επαρχία/πόλη
ΝΑΙ
ΟΧΙ
Κωνσταντινούπολη Καντίκιοι
55%
26%
45%
74%
Άγκυρα
Τσάνκαγια
54%
29%
46%
71%
Σμύρνη
Κορδελιό
37%
21%
63%
79%
Ικόνιο
78%
22%
Αϊβαλί
26%
74%
Δικελί
26%
74%
Πέργαμος
41%
59%
Κουσάντασι Μπόντρουμ
26%
21%
74%
79%
Τσεσμές
26%
74%
Φώκια
23%
76%
Αλίαγα
39%
61%
Αδραμύτι
35%
65%
Αλτίνολουκ
33%
67%
Κουτσούκουγιου
27%
73%
Τσανάκαλε
40%
60%
Ίμβρος
51%
49%
Τένεδος
21%
79%
Αδριανούπολη
26%
74%
Συναυλία της Ρεμπούτσικα στη Χάλκη
Την Κυριακή το απόγεμα, 18 Σεπτεμβρίου, στον καταπράσινο αύλειο χώρο της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη στα Πριγκιποννήσια, θα δώσει συναυλία η συνθέτης Ευγενία Ρεμπούτσικα. Στη συναυλία θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η όλη εκδήλωση. Η Ρεμπούτσικα με το συγκρότημά της, θα παρουσιάσει τη μουσική απ’ τις τούρκικες ταινίες «Ucak» και «Babam ve Oglum», η οποία έχει τιμηθεί με το πρώτο διεθνές βραβείο μουσικής σάουντρακ. Θα ακουστούν επίσης η μουσική και τα τραγούδια απ’ την ελληνική ταινία «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη. Η συναυλία, στην οποία εκτός των Ελλήνων μουσικών, θα συμμετάσχουν και Τούρκοι ερμηνευτές, θα είναι με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο.
Προχωρούν τα δημοτικά έργα στο Κουτσούκουγιού
Η δημοτική αρχή του Κουτσούκουγιού, με δήμαρχο τον Τσενγκίζ Βαλκάν και αντιδήμαρχο την πολύ γνωστή στη Λέσβο, Σεχέρ Σοζέν, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διαχείρισης του δήμου, έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στην κωμόπολη.
Ολοκλήρωσε στο κέντρο της πόλης, τις πλακοστρώσεις, αφού βέβαια πρώτα κατασκεύασε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Παράλληλα ξεκίνησαν και την κατασκευή εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που θα ολοκληρωθεί μόλις εγκριθεί το τραπεζικό δάνειο που ζήτησαν.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό έργο που ξεκίνησαν, είναι η κατασκευή ανοιχτού υπαίθριου θεάτρου στους πρόποδες του Καζ-νταγ, που θα εξυπηρετήσει τις πολιτιστικές ανάγκες του τόπου, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Το θέατρο θα είναι 2.000 θέσεων, έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση, το Μάιο του 2011.