Με καλυμμένα έξοδα, αλλά χωρίς υπαλλήλους

01/07/2012 - 05:56
Χωρίς μειώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η φετινή επιχορήγηση που ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μήθυμνας. Την ίδια στιγμή, όμως, και οι δύο βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσωπικού.
Χωρίς μειώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η φετινή επιχορήγηση που ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μήθυμνας. Η πρώτη χρηματοδοτείται με 18.000 ευρώ και η δεύτερη με 4.000 ευρώ, ποσά που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των δύο ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, και οι δύο βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσωπικού, ενώ είναι αναγκασμένες να… μοιράζονται την ίδια προϊσταμένη.

Το τελευταίο ισχύει από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, Μαρία Γρηγορά, κλήθηκε να καλύψει το κενό που άφησε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης η συνταξιοδότηση της εκεί προϊσταμένης, Μύρνας Μπλάνη. Ήδη ο χώρος αντιμετώπιζε ζήτημα έλλειψης προσωπικού, αφού λίγο πριν είχαν λήξει και οι συμβάσεις των υπόλοιπων εργαζομένων.

Πολλή δουλειά και καλή πρόθεση
Πέντε μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η εξυπηρέτηση του κοινού εξακολουθεί να γίνεται από την… καθαρίστρια, που αναλαμβάνει να δανείζει στον κόσμο βιβλία χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η κ. Γρηγορά βρίσκεται κάθε εβδομάδα μεταξύ Μυτιλήνης και Μολύβου, έχοντας να καλύψει πλέον διπλή δουλειά και αφήνοντας εναλλάξ «ακέφαλες» τις Βιβλιοθήκες τις μέρες που δε βρίσκεται εκεί.
«Βρίσκομαι στη Μυτιλήνη συνήθως από Δευτέρα έως Πέμπτη και τις υπόλοιπες μέρες στο Μόλυβο, εκτός απροόπτου», εξηγεί η ίδια στο «Ε». «Ουσιαστικά χειρίζομαι τα διοικητικά θέματα και κάνω την καταλογογράφηση, συχνά όμως αναγκάζομαι να πάρω δουλειά στο σπίτι, αφού δε μου φτάνει ο χρόνος. Είναι σημαντικό το ότι το προσωπικό καθαρισμού των δύο Βιβλιοθηκών θέλει να βοηθήσει. Καταβάλλουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια.»
Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και στο Μόλυβο. Εκεί βέβαια, λόγω του ότι η κίνηση στη Βιβλιοθήκη είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτήν της Μυτιλήνης, αλλά και του ότι ο δανεισμός γίνεται χειρόγραφα, ο υπάλληλος καθαρισμού δεν έχει τόση πίεση.
Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, όμως, οι δανεισμοί βιβλίων φτάνουν κατά μέσο όρο τούς 700 το μήνα, την ίδια στιγμή που στο Μόλυβο δεν ξεπερνούν τους 400 το χρόνο. Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης, είναι πως η Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης έχει πάψει πλέον να ανοίγει απογευματινές ώρες, λειτουργώντας μόνο από τις 8 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι, ενώ, σύμφωνα με την προϊσταμένη, ουδεμία πρόθεση διαφαίνεται εκ μέρους του Υπουργείου για ανανέωση του προσωπικού.


Από το προσωπικό καθαρισμού τους γίνεται ο δανεισμός στις Βιβλιοθήκες Μήθυμνας (πάνω) και Μυτιλήνης. Και η διοικητικά υπεύθυνη… πηγαινοέρχεται

Καλυμμένες οικονομικά
Θετικό είναι, πάντως, το ότι δε μειώθηκε το ποσό της επιχορήγησης του Υπουργείου Παιδείας για καμμία από τις δύο Βιβλιοθήκες, ποσό που προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των δύο χώρων. Και πάλι, όμως, είναι άγνωστο εάν έως το τέλος τού 2011 (έτος στο οποίο αναφέρεται το ποσό) θα καταβληθεί στο σύνολό του. Όπως εξηγεί η κ. Γρηγορά, το ποσό αυτό συνήθως καταβάλλεται τμηματικά και ενδέχεται στο τέλος να δοθεί μειωμένο.
Η ίδια, πάντως, δηλώνει ικανοποιημένη δεδομένου ότι, όπως λέει, με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να είχε εγκριθεί μικρότερη ή και καθόλου επιχορήγηση. Προσθέτει μάλιστα πως, εάν περισσέψει κάποιο μέρος του ποσού, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την αγορά επιπλέον βιβλίων.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, πάντως, ευελπιστεί να διοργανώσει μέσα στο μήνα που διανύουμε παρουσιάσεις βιβλίων ντόπιων συγγραφέων, με θέμα τη Λέσβο, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey