Μοντέρνα ζωγραφική από το Μάκη Αξιώτη

01/07/2012 - 05:56
Λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκε η έκθεση ακουαρέλας του Μάκη Αξιώτη, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, τη σκυτάλη παίρνει μία ακόμα έκθεση του ίδιου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
Λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκε η έκθεση ακουαρέλας του Μάκη Αξιώτη, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, τη σκυτάλη παίρνει μία ακόμα έκθεση του ίδιου, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Η έκθεση που περιλαμβάνει μοντέρνα έργα του, ανοίγει σήμερα τις πύλες της και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό έως και τις 15 Ιουλίου.

Αφορμή για την έκθεση αυτή του Μάκη Αξιώτη στάθηκε ο χώρος του Αρχοντικού. «Ενθουσιάστηκα πολύ με τον τρόπο που λειτούργησε η νομαρχία στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Μ’ άρεσε που σε αυτόν το χώρο, που ήταν μισοφτιαγμένος θα έλεγε κανείς, με τις σκοτεινές αίθουσες του Αρχοντικού και τα σανίδια του να τρίζουν λίγο, έβλεπες από τη μία το θερινό κινηματογράφο κι από την άλλη μουσικούς να παίζουν. Μου άρεσε πολύ όλο αυτό, που πραγματικά πιστεύω πως είναι μία σφήνα στον πολιτισμό της πόλης, Γι’ αυτό και ζήτησα να εκθέσω έργα μου εκεί», μας είπε χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του στο «Ε».
Στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, λοιπόν, θα δούμε μοντέρνα έργα, τα οποία ο κ. Αξιώτης έχει φτιάξει εδώ και χρόνια. Πρόκειται για 16 συνολικά έργα μοντέρνας τέχνης σε λάδι. Αναφέρονται δε σε κλασσικές καφετέριες της Λέσβου, της Αθήνας, αλλά και του εξωτερικού, που ο κ. Αξιώτης έχει ζωγραφίσει με κυβιστικό στυλ.
Το ιδιαίτερο αυτό στυλ προέκυψε, όταν μια μέρα καθόταν στο «Μουσικό Καφενείο» και πήρε ένα χαρτάκι, στο οποίο έφτιαξε ακολουθώντας αυτήν την τεχνοτροπία, τον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού. Όταν πήγε σπίτι, το έκανε ακουαρέλα. Έτσι, λοιπόν, έγινε η αρχή. Μετά ήρθε η ιδέα να φτιάξει χαρακτηριστικά café της πόλης με αυτόν τον τρόπο. Συγκεκριμένα, ζωγράφισε το «Ναυάγιο», το παλιό «Marush», το παλιό «Papagalino» και το πάλαι ποτέ «Ιγκουάνα». Έφτιαξε ακόμα το πάλαι ποτέ «Κρυστάλ», την «καφενταρία» της Αγιάσου, το «Αθανασιάδειο» του Πλωμαρίου κι ακόμα τέσσερις κλαsσικές καφετέριες από την Αθήνα, καθώς και το «café Greco» της Ρώμης.

Η τεχνοτροπία

Η τεχνοτροπία που χρησιμοποίησε για τα έργα του αυτά, όπως είπαμε, ήταν η κυβιστική. Έπαιρνε τα χαρακτηριστικά αντικείμενα του εσωτερικού χώρου των café, τα τραπέζια, τα πατώματα, τα φλιτζάνια και άλλα, μπλέκοντάς τα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του μαγαζιού. Άρχισε λοιπόν με πολυεστιακή προοπτική, με πολλές χρωματικές επιφάνειες κι έφτιαξε μια σειρά από 12 καφενεία και καφετέριες.
Έπειτα, σκεπτόμενος αν το εργαλείο αυτό, το κυβιστικό, λειτουργεί σε αφηρημένες έννοιες, προχώρησε και σε άλλα έργα. Έτσι ζωγράφισε θέματα σχετικά με την πείνα και τον πόλεμο. Όλα τα έργα της σειράς αυτής εκτίθενται από σήμερα στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.


Για την έκθεση του Μάκη Αξιώτη
H τελευταία έκθεση ζωγραφικής του Μάκη Αξιώτη είναι ένας ύμνος στο αυθεντικό οικολογικό αίσθημα. Μία συναισθηματική αθωότητα, φυσιολατρική και έντονα υπεύθυνη για το φυσικό κόσμο, έτσι όπως η ματιά αυτού του ουσιαστικού ανθρώπου τον βλέπει. Παντού υπάρχει το ανθρώπινο μάτι και η προβληματισμένη ουσιώδης σκέψη που αποτελεί ολόγραμμα της εικόνας.
Κάθε κομματάκι, κάθε σκόρπιο δέντρο, κάθε χρωματική πινελιά, περιέχει το σύνολο του έργου όσον αφορά τον ιδεασμό και το μήνυμα. Ένα μήνυμα αυστηρό και απαραίτητο. «Κοιτάξτε τη φύση, αγαπήστε την πεμπτουσία του φυσικού σας κόσμου, συλλάβετε νοητικά την ενότητα, τη συνέχεια του τόπου μας.» «Δείτε την αιωνιότητα, τη μάνα σας γης, δεθείτε μαζί της.» Σπιτάκια, μορφές ύλης οργανωμένα, ζυμωμένα με το μόχθο. Το αθάνατο λαϊκό πνεύμα της παράδοσης που σημαίνει συνέχεια προσήλωση στην ιδέα της αιωνιότητας της φύσης. Και κάθε πίνακας έχει λογική συνοχή με τους επόμενους και δημιουργείται έτσι μία συνολική εικόνα που ενώνει το χρονικό ασυνεχές και δίνει το συμπαγή φιλοσοφικό μήνυμα της μικρότητας, αλλά και του μεγαλείου του ανθρώπου όταν μπορούμε να βγούμε από την μικροψυχία στ’ αλήθεια.
Μάκη, μπράβο σου!
Γιώργος Κωμαΐτης

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey