Μετράει αντίστροφα ο χρόνος

01/07/2012 - 05:56
Μία μέρα έμεινε για τις φοιτητικές εκλογές. Χαρακτηριστικό, όπως και την περσινή χρονιά, η απουσία κινητικότητας και η μειωμένη προεκλογική δράση στα Τμήματα.
Μία μέρα έμεινε για τις φοιτητικές εκλογές. Χαρακτηριστικό, όπως και την περσινή χρονιά, η απουσία κινητικότητας και η μειωμένη προεκλογική δράση στα Τμήματα, η οποία οφείλεται ενδεχομένως τόσο στη γενικότερη αναταραχή του τελευταίου διαστήματος, που απορρόφησε τους φοιτητές σε δράσεις και κινητοποιήσεις στους δρόμους, όσο και στο ότι οι φετινές εκλογές πραγματοποιούνται πιο αργά από κάθε άλλη φορά, πολύ κοντά στην εξεταστική περίοδο και με πολλούς να προτιμούν ήδη τις… παραλίες από την πολιτική τους ευαισθητοποίηση, δείχνοντας να αδιαφορούν για τη συμμετοχή τους σε αυτές. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο θεσμό των φοιτητικών εκλογών, θεωρώντας πως εισάγουν τα συμφέροντα ενός πελατειακού συστήματος μέσα στις Σχολές και τα Τμήματα και απέχουν, έτσι, συνειδητά από τις κάλπες. Αυτό έδειξε, άλλωστε, το περσινό αυξημένο ποσοστό αποχής.

Επτά είναι συνολικά οι φοιτητικές παρατάξεις και τα ανεξάρτητα σχήματα που συμμετέχουν φέτος στις φοιτητικές εκλογές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη:
Η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης, προσκείμενη στη Ν.Δ., που πέρυσι κέρδισε την αυτοδυναμία σε δύο Τμήματα (Κοινωνιολογίας και Επιστημών της Θάλασσας) και ήρθε πρώτη σε άλλα τρία (Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας), ενώ το προηγούμενο διάστημα διοργάνωσε στη Μυτιλήνη, όπως συνηθίζει, διάφορα προεκλογικά πάρτυ για τους φοιτητές.
Η Π.Α.ΣΠ. Μυτιλήνης, προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, πρώτη πέρυσι στο Τμήμα Γεωγραφίας, η οποία φέτος έχει να αγωνιστεί μέσα στο εξαιρετικά αρνητικό κλίμα και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αντιδρώντας και η ίδια σε αυτά.
Η ΑΡ.ΕΝ., προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, που την περασμένη Παρασκευή διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου με καλεσμένο ομιλητή τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, Κώστα Ήσυχο, ο οποίος μίλησε, εκτός άλλων, για τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας, αναφερόμενος στο «έγκλημα σε βάρος του κόσμου της εργασίας» που συντελείται, ενώ για την ίδια μέρα είχε προγραμματίσει και εκδήλωση-συζήτηση στο Κτήριο Παπαρίσβα, με θέμα «Η υποταγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ. - Το εργατικό και φοιτητικό κίνημα μπροστά στην κρίση».
Το Μ.Α.Σ., της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., που δίνει δυναμικά το παρών στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και την Κυριακή διοργάνωνε στο Κτήριο Παπαρίσβα συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, με προβολή βίντεο και μουσικό πρόγραμμα.
Η ανεξάρτητη κίνηση Ε.Α.Α.Κ., που πέρυσι σημείωσε σημαντική άνοδο στις εκλογές στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Το ανεξάρτητο σχήμα «Μ.ΑΡ.Κ.Σ.», που δημιουργήθηκε το 2006 στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, ως ένας ανεξάρτητος πόλος ανένταχτων φοιτητών. Και το ανεξάρτητο σχήμα «ΦΡΑΠΕ», που δηλώνει «παρόν» στις φοιτητικές εκλογές της Μυτιλήνης για δεύτερη φορά, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας.
Οι βασικές θέσεις των παρατάξεων και των ανεξάρτητων σχημάτων - με εξαίρεση το «ΦΡΑΠΕ», που, ακολουθώντας τις ιδεολογικές πεποιθήσεις των μελών του, δε θέλησε να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις - παρουσιάζονται σήμερα.


Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.
Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο της τοπικής της πρότασης παιδείας για το έτος 2010, η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης, που έχει εδώ και οκτώ χρόνια συνεχή παρουσία, σπεύδει να παρουσιάσει τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα. Ανάμεσα σε αυτά, η εξεύρεση χώρου σίτισης των φοιτητών στο κέντρο της πόλης, η εξασφάλιση οικονομικότερης και εν τέλει (ολοκληρώνεται) δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών για τους φοιτητές στα ΚΤΕΛ, η εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και η δημιουργία υπολογιστικού κέντρου στη Θερμή, ενώ - όπως λέει - αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται προτάσεις όπως η θέσπιση πλαφόν στις τιμές των ταξί για τη μεταφορά των φοιτητών και η δημιουργία θέσεων στάθμευσης δύο ταξί στο Λόφο.
Ανάμεσα στις προτάσεις που κάνει η παράταξη και οι οποίες αφορούν τόσο στα όργανα Συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου (Φοιτητική Μέριμνα, Κοσμητεία, Σύγκλητο), όσο και τα έξι Τμήματα της πανεπιστημιακής μονάδας της Μυτιλήνης ξεχωριστά, περιλαμβάνονται η ανέγερση φοιτητικών εστιών με πόρους του ΕΣΠΑ ή με (μη ανταποδοτικά) ΣΔΙΤ, η επαναλειτουργία του κυλικείου στο Κτήριο Παπαρίσβα, η δημιουργία «Πανεπιστημιούπολης» στο Λόφο «Ξενία», η διεύρυνση του φοιτητικού επιδόματος, η μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου στα ακτοπλοϊκά, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, αλλά και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης, η διευκόλυνση μεταφοράς των Κύπριων φοιτητών, η μείωση των χρεώσεων στις σχολές οδηγών για φοιτητές, η εφαρμογή διάφορων περιβαλλοντικών μέτρων στο Πανεπιστήμιο (ανακύκλωση, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) και η ευρύτερη εφαρμογή νέων τεχνολογιών στα Τμήματα. Η παράταξη έχει οργανώσει, επιπλέον, ένα πακέτο προτάσεων ειδικά για κάθε Τμήμα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του και του επιπέδου σπουδών.
«Ως ένας ζωντανός οργανισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρούμε ότι προσφέρουμε επί του πρακτέου στο όραμα ενός μοναδικού, ολοκληρωμένου και καταξιωμένου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αποτελεί μοναδική πηγή γνώσης και έρευνας, σε πολυποίκιλα επιστημονικά πεδία», λένε τα μέλη της ΔΑΠ.


Π.Α.Σ.Π.
Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη Μυτιλήνης

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει ως «άδικα και καταστρεπτικά» για την ανάπτυξη, η ΠΑΣΠ Μυτιλήνης τονίζει πως είναι ανάγκη να βεβαιωθούν οι νέοι για την προσωρινότητα των νέων μέτρων, καταγγέλλοντας την «κοπτοραπτική» για το φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως λέει, δεν έχει τελειωμό.
Απαιτεί τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και προτείνει μια σειρά από λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανάμεσα σε αυτές, η συζήτηση από μηδενικής βάσης του θέματος της δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης στο Λόφο «Ξενία» και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, καλύτερες και οικονομικότερες ακτοπλοϊκές μεταφορές για τους φοιτητές, συχνότερα δρομολόγια αστικών λεωφορείων και δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών, η δημιουργία ιδιόκτητων εστιών από το Πανεπιστήμιο στο οικόπεδο που διαθέτει στην πόλη και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ο μέχρι τότε διαρκής έλεγχος των συμβάσεων των συμβαλλόμενων ξενοδοχείων, ο καλύτερος έλεγχος λειτουργίας της φοιτητικής λέσχης, η δημιουργία κυλικείου στο Κτήριο Παπαρίσβα, η διευκόλυνση μεταφοράς Κύπριων φοιτητών κ.ά..
«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για τη χώρα και ανατροπής των συντηρητικών δομών της ελληνικής κοινωνίας. Ο χώρος των πανεπιστημίων, με την ενεργή και μαζική παρουσία του φοιτητικού κινήματος, πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανατροπή αυτή. Στις φετινές εκλογές καλούνται οι φοιτητές να ψηφίσουν μεταξύ κομματικών και ανεξάρτητων παρατάξεων. Η ΠΑΣΠ είναι η μόνη φοιτητική παράταξη με δυναμική σε όλο το γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδος, που ενώ πρόσκειται σε ένα μεγάλο κομματικό μηχανισμό, έχει το θάρρος και την ειλικρίνεια να πηγαίνει δημόσια ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό υιοθετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι η παράταξη που δεν έχει πάτρωνες, γραμμές και υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το δικαίωμα όλης της νέας γενιάς στη μόρφωση. Μια γραμμή μόνο ακολουθεί κατά γράμμα: την προάσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Και αντιδρά όποτε και αν θίξουν τα κοινωνικά κεκτημένα των φοιτητών. Για εμάς, τα μέλη της ΠΑΣΠ, η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών. Ως νέοι σοσιαλιστές, επενδύουμε στην κοινωνία της γνώσης και θέτουμε ως πρωταρχικό μας στόχο την ισότητα μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.» (δήλωση του γραμματέα της ΠΑΣΠ Μυτιλήνης, Παναγιώτη Κεΐσογλου).


ΑΡ.ΕΝ.
Αριστερή Ενότητα

Περιγράφοντας το «μεγάλο παραλογισμό» που, όπως λέει, επικρατεί σήμερα στις πανεπιστημιακές σχολές, η ΑΡΕΝ τον εντάσσει στις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες που «περνούν ξανά αλυσίδες στους εργαζομένους και τη νεολαία», την ίδια στιγμή που «όλα γύρω στα αμφιθέατρα μοιάζουν σα να είναι “χθες”». Καταγγέλλει τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αφού, όπως λέει, προσπαθούν «να διατηρήσουν τη θλιβερή υπεροχή τους στους φοιτητικούς χώρους, κρύβοντας τις πραγματικές θέσεις τους για τα μέτρα, αποποιούμενες τις ευθύνες τους για τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος».
Η ίδια τονίζει πως θα πρέπει να βρεθούν μέσα στις σχολές μορφές οργάνωσης που να χωρούν και να επιτρέπουν την έκφραση όλων των φοιτητών και να δημιουργούν κάθε μέρα έναν καλύτερο συσχετισμό στους συλλόγους, ενώνοντας δυνάμεις και παρακινώντας σε δράση. Ανάμεσα στα προτάγματά της, κοινά σχήματα σε κάθε σχολή, που θα συναποφασίζουν την κίνηση και τις πρωτοβουλίες, ανοιχτές συνελεύσεις σε κάθε πόλη, ως χώροι αναφοράς, συσπείρωσης και δράσης φοιτητών και νέων εργαζομένων, συνάντηση με όσους καθηγητές αφουγκράζονται τα συμφέροντα της κοινωνίας των φοιτητών, αλλά και προετοιμασία ενός πανελλαδικού διημέρου φοιτητών, ενάντια στην κατοχή του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.. «Αν η Αριστερά κινηθεί με άλλους όρους, θα μπορέσει να είναι η απαρχή του λαϊκού κινήματος που εμφανίζεται. Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να μπει μπροστά στις φετινές κινητοποιήσεις», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου της ΑΡΕΝ την περασμένη Παρασκευή.
«Ζούμε ιστορικές στιγμές; Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή από την Ε.Ε. - ΕΚΤ - Δ.Ν.Τ.. Κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα παίρνονται πίσω. Θα είμαστε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χωρίς δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση μέσα στις σχολές παραμένει στάσιμη, ενώ θα χρειαζόμασταν κάτι διαφορετικό. Θα αποτελέσουν οι φοιτητικές εκλογές ένα σταθμό για να αλλάξουν τα πράγματα; Θα αφήσει η φοιτητική αριστερά το μικροκομματισμό, ώστε ενωτικά και δυναμικά να βγει το φοιτητικό κίνημα μπροστάρης ενός λαϊκού κινήματος, ώστε να ανατραπούν τα μέτρα; Η ΑΡΕΝ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.» (δήλωση του μέλους της ΑΡΕΝ Νίκου Γεροντή).


Μ.Α.Σ.-Π.Κ.Σ.
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

Απευθυνόμενο στα παιδιά των εργατών, των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς, όπως τονίζει, αυτοί είναι οι «σύμμαχοί» του, το ΜΑΣ που γεννήθηκε - όπως αναφέρει - «ως απάντηση στην εκφυλιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, προσπαθώντας να απελευθερώσει περισσότερες δυνάμεις στο δρόμο, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με ταξικά αιτήματα», καλεί τους σπουδαστές να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., καλώντας τους να συμβάλουν στο «να ηττηθούν οι δυνάμεις του μαύρου μπλοκ στις σχολές ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που στηρίζουν το εκάστοτε κυβερνητικό έργο, που έκαναν ανοιχτή απεργοσπασία μέσα στις σχολές», καθώς και «να μαυριστούν οι οπορτουνιστικές δυνάμεις της ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ», τονίζοντας πως «έχουν ευθύνη όλοι τους για τη σημερινή εκφυλιστική κατάσταση στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα».
«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και έντασης της επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Όλοι οι νέοι/-ες από εργατικές οικογένειες βιώνουν στο πετσί τους το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Δεν είναι καιρός για άλλες ταλαντεύσεις και αυταπάτες. Οι φοιτητές/-τριες στις 19 Μαΐου πρέπει να διαλέξουν το δρόμο της ανυπακοής και της απειθαρχίας, ενισχύοντας το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ψηφίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., ώστε από την επόμενη να δώσουμε ακόμα περισσότεροι το παρών στη μάχη της περιφρούρησης και της απεργίας στις 20 Μαΐου, στο πλευρό του ΠΑΜΕ. Είναι ώρα όλες οι δυνάμεις και οι εφεδρείες να μπουν στη μάχη, με όπλο το δίκιο και την ανεκμετάλλευτη μέχρι τώρα λαϊκή δύναμη, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Τον αγώνα αυτόν είμαστε αποφασισμένοι να τον πάμε και θα τον πάμε μέχρι το τέλος. Οι φετινές εκλογές μπορούν και πρέπει να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο.» (δήλωση του μέλους του ΜΑΣ Κώστα Πέτρου).


Ε.Α.Α.Κ.
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Τονίζοντας πως πρόκειται για μια κίνηση ανεξάρτητη από καθηγητές και κόμματα, που θεωρεί την Αριστερά ως φορέα κοινωνικής αλλαγής και λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά με διαδικασίες βάσης («από τα κάτω»), η ΕΑΑΚ τονίζει, εκτός άλλων, πως συμμετέχει τόσο στις εκλογές ώστε να υπάρχει στους φοιτητικούς συλλόγους μία διαφορετική φωνή, όσο και στα διοικητικά συμβούλια χάριν ενημέρωσης του κόσμου και συμμετοχής στις συνελεύσεις των καθηγητών.
Καταγγέλλοντας την αδιαφορία ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αλλά και τις «διασπαστικές», όπως τις χαρακτηρίζει, λογικές της Π.Κ.Σ., καλεί τους φοιτητές να τη στηρίξουν, θίγοντας ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής κρίσης, η οποία, όπως αναφέρουν τα μέλη της, θέλει να «πλήξει τον κόσμο της εργασίας και τους μελλοντικούς εργαζομένους», δηλαδή τους φοιτητές, με βασικό μισθό τα 520 ευρώ, αφαιρώντας συλλογικές συμβάσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα κατακτήσεις - όπως τονίζουν - «από την εποχή του Βενιζέλου».
«Τα μέτρα αυτά δεν είναι αποκομμένα από το χώρο της εκπαίδευσης και το ελληνικό πανεπιστήμιο. Ήδη το υπουργείο Παιδείας άνοιξε επιθετικά το ζήτημα των κολλεγίων και της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων σημαίνει ότι από δω και πέρα οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων θα διεκδικούν θέσεις εργασίας μαζί με τους απόφοιτους των κολλεγίων, πράγμα που θα οδηγήσει σε μία συμπίεση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων προς τα κάτω. Δηλαδή, πτυχιούχους που δε θα έχουν ένα ενιαίο πτυχίο, αλλά ένα ατομικό φάκελο δεξιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας και καθεμιά θα διεκδικεί όρους και συνθήκες εργασίας ατομικά. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή θα αποτελέσει την εδραίωση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δηλαδή πανεπιστήμια που δε θα έχουν δωρεάν σίτιση/στέγαση και θα επιβάλλουν δίδακτρα και πανεπιστήμια τα οποία θα αξιολογούνται με βάση τις διαθέσεις του υπουργείου και των κυβερνήσεων και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.» (δήλωση του μέλους των ΕΑΑΚ Ανδρέα Παναγόπουλου).


Μ.ΑΡ.Κ.Σ.
Μαχόμενη Αριστερή Κινηματική Συλλογικότητα

Η ΜΑΡΚΣ δημιουργήθηκε το 2006 στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, ως ένας ανεξάρτητος πόλος ανένταχτων φοιτητών, καλύπτοντας την ανάγκη συσπείρωσης ατόμων από διαφορετικές τάσεις της Αριστεράς σε μια συλλογικότητα. Ατόμων που - όπως λέει - ενδιαφέρονται για τη ζωή μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, που αυτοοργανώνονται και δε δέχονται καμμία μορφή ιεραρχίας στις σχέσεις μεταξύ τους.
«Στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι η ενδυνάμωση του Φοιτητικού Συλλόγου, αλλά και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων στο Πανεπιστήμιο, μακριά από κομματικές παρωπίδες και κοινοβουλευτικές πρακτικές. Οι φοιτητικές εκλογές έχουν μετατρέψει το φοιτητικό κίνημα σε ένα ψηφοθηρικό μηχανισμό, που στόχο έχει την ενίσχυση τον κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η ΜΑΡΚΣ συμμετέχει κάθε χρόνο στις φοιτητικές εκλογές για να είναι σε θέση να δίνει μάχες σε όλα τα συλλογικά όργανα, ενάντια στους κομματικούς μηχανισμούς που προσπαθούν μέσω της γραφειοκρατίας να ελέγξουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους, μετατρέποντάς τους σε δεξαμενές ψηφοφόρων. Οι φετινές εκλογές γίνονται εν μέσω σοβαρών πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών αναταραχών. Βασικός μας στόχος είναι να γίνουν μαζικότερες οι γενικές συνελεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο να έχει απλά διεκπεραιωτικό ρόλο, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις αποφάσεις και τις δράσεις του.» (συλλογική δήλωση μελών ΜΑΡΚΣ).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey