Μετά από πολύωρη συζήτηση, αλλά και την πλήρη ενημέρωση του σώματος για το πώς έχει ακριβώς η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση λήψης μέτρων που θα θωρακίσουν σε θέματα οδικής ασφάλειας τα νησιά, ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.
100.000 ευρώ το χρόνο για λιγότερα ατυχήματα στο Νομό Λέσβου
Μετά από πολύωρη συζήτηση, αλλά και την πλήρη ενημέρωση του σώματος για το πώς έχει ακριβώς η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση λήψης μέτρων που θα θωρακίσουν σε θέματα οδικής ασφάλειας τα νησιά. Απώτερος και ουσιαστικός στόχος είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και ο φόρος αίματος που πολύ συχνά δυστυχώς εισφέρουν στο βωμό της ασφάλτου ντόπιοι και επισκέπτες.
Η πρόταση του Νάσου Γιακαλή που έγινε αποδεκτή απ’ το σώμα, ήταν οι επιμέρους ενέργειες που συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, να χρηματοδοτούνται σε ετήσια βάση απ’ το 20% των τελών μεταβίβασης, ποσοστό που για το Νομό Λέσβου υπολογίζεται σε περίπου 100.000 ευρώ το χρόνο.
Συνισταμένη δράσεων
Για το τεράστιο και πολύπλοκο θέμα της οδικής ασφάλειας και το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων αφιερώθηκε πολύς χρόνος απ’ τη συνεδρίαση, όπου και έγινε απόλυτα κατανοητό πως για να υπάρξει αποτέλεσμα, χρειάζεται συνδυασμός μέτρων πρόληψης. Πέραν, λοιπόν, της καταγραφής και παρακολούθησης όλων των ατυχημάτων και των προβλημάτων που αφορούν στο οδικό δίκτυο, πρέπει να παρθούν μέτρα αναφορικά με τη βελτίωση των δρόμων και γενικά των υποδομών, τον εντοπισμό και σήμανση των προβληματικών σημείων, αλλά και την ενημέρωση του πληθυσμού και κυρίως των νέων.
Στη συνεδρίαση, ο γενικός διευθυντής Μεταφορών - Επικοινωνιών, Γιώργος Γουγούλας, ανέπτυξε με εισήγησή του και με την προβολή διαφανειών το θέμα, παρουσιάζοντας στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα και τις προτάσεις που έχει διαμορφώσει η υπηρεσία σε μια προσπάθεια να μειωθούν σημαντικά τα ατυχήματα. Ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού και Υποδομών, Γιώργος Σπανέλλης, μίλησε για το πώς θα βελτιωθούν οι δρόμοι, αλλά και πώς θα κατασκευαστούν πιο ασφαλείς νέοι οδικοί άξονες. Στη συνεδρίαση παρέστησαν προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου, ο προϊστάμενος του Τεχνικού Τμήματος Μεταφορών, Παναγιώτης Πλωμαρίτης, ο Κώστας Παπάζογλου απ’ την Τροχαία και ο Θεόδωρος Μαραγκέλλης εκ μέρους των Σχολών Οδηγών.
Παρέμβαση έγινε και απ’ τον πρώην δήμαρχο Θερμής Δημήτρη Καμενή, η απεργία πείνας του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για να εξετάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο το κρίσιμο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Βαΐτης, που στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχία είχε δημιουργήσει βάση δεδομένων (και τηρείται πλέον από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών) για τα τροχαία στο Νομό Λέσβου. Ανάλογη συνεργασία θα υπάρξει απ’ την Περιφέρεια με το Πανεπιστήμιο και για τις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, ώστε να παρακολουθούνται με το ίδιο σύστημα όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας σε όλα τα νησιά.
Αύξηση στη Λέσβο
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση και αφορούσαν στο 2011, επιβεβαίωσαν πόσο επείγει η δρομολόγηση και υλοποίηση της απόφασης που τελικά λήφθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως πανελλαδικώς τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε μείωση των τροχαίων, ενώ στο Νομό Λέσβου είχαμε αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων, από εννέα το 2010 σε 16 το 2011 - με 16 νεκρούς - (αύξηση 67%), ενώ κατά τα προηγούμενα έτη ο αριθμός τους κυμαινόταν από 12 μέχρι 15 (αναλυτικά στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζονται όλα τα ατυχήματα απ’ το 2007 και μετά ανά έτος, όπως και η κατανομή τους σε ελαφρά, θανατηφόρα και σοβαρά).
Σε ό,τι αφορά στις αιτίες που προκαλούν τα ατυχήματα, η επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμενικού, δείχνουν πως ο μεγάλος φταίχτης των τροχαίων είναι οι οδηγοί, η οδηγική συμπεριφορά τους, η νοοτροπία και η εκπαίδευσή τους.