Για τη δημιουργία «δικτύου προστασίας αλιευμάτων»

01/07/2012 - 05:56
Από τις Βρυξέλλες και την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέστρεψε αυτές τις ημέρες ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Κόκκορης.
Συμμετοχή του Γιώργου Κόκκορη σε συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την αλιεία

Από τις Βρυξέλλες και την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέστρεψε αυτές τις ημέρες ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Κόκκορης. Η επίσκεψή του έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη ο ευρωβουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με Ευρωπαίους και Έλληνες αλιείς, ευρωβουλευτές και επιστήμονες από τις μεσογειακές χώρες, με σκοπό την εξέταση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου καταφυγίων αλιευμάτων. Και ο κ. Κόκκορης είχε να καταθέσει τη δική του εμπειρία, που ήταν άλλωστε κι αυτή που ενέπνευσε τον Έλληνα ευρωβουλευτή.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, επιστήμονες από τις τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, είχαν κληθεί να παρουσιάσουν ο καθένας την εμπειρία της χώρας του από τη διαχείριση υφιστάμενων καταφυγίων αλιευμάτων, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τις τοπικές αλιευτικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όσο και για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Κόκκορη, η συνάντηση συνέπιπτε χρονικά με την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΛΠ).
«Η προηγούμενη ΚΑΛΠ είχε αποτύχει, τα περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αλιευμάτων», εξηγεί ο ίδιος στο «Ε». «Ο Κρίτων Αρσένης βασίστηκε σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται, επιθυμώντας να υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου προστασίας αλιευμάτων και να το προτείνει με τη σειρά του και στην Επιτροπή, προκειμένου να περιληφθεί ως σχέδιο του νόμου η υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να εφαρμόσουν τέτοια δίκτυα.»

«Φυσικά ιχθυοτροφεία»
Τι είναι όμως ένα «δίκτυο προστασίας αλιευμάτων», αλλιώς «marines reserve» ή «fisheries reserve»; Ο ίδιος ο κ. Κόκκορης είχε εισαγάγει την έννοια στην Ελλάδα μέσω της έρευνας που πραγματοποίησε το 2007 και το 2008 στα νησιά των Κυκλάδων η τότε υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματός του Συλβέν Γιακουμή, υπό την επίβλεψη του ίδιου. Το αποτέλεσμα της έρευνας, που τελείωσε το 2009, ήταν η πρόταση δημιουργίας στην περιοχή των Κυκλάδων ενός δικτύου θαλάσσιων αλιευμάτων, για την προστασία των τελευταίων.
«Οι περιοχές που εντοπίστηκαν στις Κυκλάδες και προτάχθηκαν για ένταξη στο δίκτυο, λειτουργούν ως “φυσικά ιχθυοτροφεία”», εξηγεί ο κ. Κόκκορης. «Πιο συγκεκριμένα, αποκλείεις μια περιοχή από όποιες δράσεις αλιείας, ακόμη και ερασιτεχνικής. Η ανεμπόδιστη αναπαραγωγή και ωρίμανση των ψαριών στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αλιευμάτων και στις υπόλοιπες, που βρίσκονται γύρω από αυτήν, με θετικά αποτελέσματα για τους αλιείς. Το πρόγραμμα στις Κυκλάδες ήταν πιλοτικό και μάλιστα σε μια περιοχή με τόσο περίπλοκες ακτογραμμές, και η όλη έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα η υπεραλίευση έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά.»
Η δουλειά που έκανε η κ. Γιακουμή ήταν και αυτή που, σύμφωνα με τον κ. Κόκκορη, ενέπνευσε τον κ. Αρσένη για τη συγκεκριμένη ημερίδα, παρ’ όλο που αντίστοιχα παραδείγματα έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε Ισπανία και Ιταλία.

Θετική αντιμετώπιση
Τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων χωρών, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η στάση όλων των επιστημόνων και ευρωβουλευτών ήταν ιδιαιτέρως θετική.
«Η δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων αλιευτικών περιοχών είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο μέτρο, που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς την προστασία των αλιευμάτων, αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας εν γένει», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας ο Κρίτων Αρσένης. «Οι περιοχές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως περιοχές αναπαραγωγής και διάχυσης των αλιευμάτων προς τον υπόλοιπο θαλάσσιο χώρο. Οι “κιβωτοί” μας αυτές, διάσπαρτες στις θάλασσές μας, επιτρέπουν την αναγέννηση των αλιευμάτων, ενώ γύρω από αυτές οι αλιείς μας θα έχουν τη δυνατότητα, με μικρότερη προσπάθεια, να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα αλιεύματα. Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων για τη σημασία των καταφυγίων αλιευμάτων ως μέτρο διαχείρισης και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με σχετική νομοθετική πρόταση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.»
«Ο κ. Αρσένης θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα της έλλειψης αλιευμάτων, και θα βρισκόμαστε σε επαφή», προσθέτει ο κ. Κόκκορης. «Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, για εμάς ωστόσο παραμένει ένα ερευνητικό θέμα, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Προς το παρόν, η κ. Γιακουμή ετοιμάζεται να ταξιδέψει για δεύτερη φορά στην Αυστραλία, για να συνεχίσει την έρευνά της.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey