Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Σηφουνάκη, με τίτλο «Στα Βήματα της Ευρώπης. Το περιβάλλον της υπαίθρου και των νησιών» αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία υπεράσπισης των πολιτικών που ακολούθησε ο βουλευτής, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Σηφουνάκη, με τίτλο «Στα Βήματα της Ευρώπης. Το περιβάλλον της υπαίθρου και των νησιών» - που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη - στο ιστορικό κτήριο της Παλαιάς Βουλής, προχθές το βράδυ, αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία υπεράσπισης από τον πρώην υπουργό Αιγαίου των πολιτικών που ακολούθησε σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των όσων ακόμα προτείνει.
Για το νέο βιβλίο μίλησαν οι Γιάννης Ραγκούσης, γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος και ακαδημαϊκός, η Μάγια Τσόκλη, δημοσιογράφος και ερευνήτρια της ελληνικής φύσης, και ο Δημήτρης Καράβελας, διευθυντής της «WWF Ελλάς».
Βιβλίο με στόχους
Στην παρέμβασή του ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, ανέλυσε το στόχο του νέου του βιβλίου. Ιδιαίτερα στάθηκε στα νησιά της Ελλάδας - κυρίως εκείνα της πρώτης τουριστικής ταχύτητας - που υποθηκεύεται το μέλλον τους. Ειδική αναφορά έκανε στην καθυστέρηση θεσμοθέτησης ενός σωστού χωροταξικού σχεδιασμού για όλες τις δράσεις, όπως ο Τουρισμός, η Αγροτική Οικονομία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Δυστυχώς τις δεκαετίες ‘60 - ‘70 η χώρα μας κατέστρεψε τις ιστορικές της αναφορές, όπως αποτυπώνονταν διαμέσου της Αρχιτεκτονικής. Πόλεις μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας όπως η Αθήνα, η Χαλκίδα, η Ξάνθη, το Άργος κ.ά. εδόθησαν βορά στην άναρχη ανοικοδόμηση. Στις δεκαετίες ‘80 - ’90, με την έκρηξη της τουριστικής ανάπτυξης χωρίς στοιχειώδη χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς προσδιορισμό των χρήσεων γης δημιουργήθηκε ένα άναρχο τουριστικό τοπίο. Όπου υπήρξε έστω και ελάχιστη πρόνοια και προσδιορίσθηκαν χρήσεις γης και θεσμοθετήθηκαν κανόνες, τις καταστρατηγήσαμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πλάκα, η οποία μετατράπηκε ξανά σε ένα απέραντο “ξενυχτάδικο”.
»Στις μέρες μας», συνέχισε ο Νίκος Σηφουνάκης, «και πάλι δε βλέπουμε το δάσος αλλά το δέντρο. Μια προτεραιότητα - και σωστά - της παγκόσμιας κοινότητας είναι η καταπολέμηση των ρύπων CO2 (διοξειδίου του άνθρακα). Για την Ελλάδα όμως ταυτόχρονη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναχαίτιση της καταστροφής από την υπερδόμηση της παράκτιας και νησιωτικής χώρας, της πεδινής γης υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Για την αναχαίτιση αυτής της καταστροφής απαιτείται πολιτικό θάρρος, το οποίο η παράταξή μου υποχρεούται να επιδείξει.»
Για την έκθεση στην Ευρώπη
Διεξοδικά ο κ. Σηφουνάκης ανέλυσε το κεφάλαιο του βιβλίου που αφορά στην Έκθεση που συνέταξε ως ευρωβουλευτής και εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την «Προστασία του τοπίου των Νησιών και της Υπαίθρου».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός θεσμός ανάλογος με εκείνον της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», τα αποτελέσματα του όποιου υπήρξαν καταλυτικά.
«Οραματίστηκα», πρόσθεσε, «να επιλέγονται κάθε δύο χρόνια, ύστερα από πρόταση ανεξάρτητης επιτροπής και έγκρισης του ευρωκοινοβουλίου, δύο ή τρείς αξιόλογοι αρχιτεκτονικά αλλά και για την πολιτιστική τους ιστορία οικισμοί από κάθε χώρα των 27 και να χρηματοδοτούνται οι μελέτες και τα έργα αναστύλωσης ή ανάπλασής τους. Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των έργων, θα πραγματοποιούνται επί ένα εξάμηνο δράσεις ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας των οικισμών αυτών στους επιμέρους τομείς της παράδοσής τους.
Σημαντικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις όσων προλόγισαν το βιβλίο και συγκεκριμένα:
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια δήμαρχος Πάρου και αναφέρθηκε στη σημαντική πρόταση του συγγραφέα και στο θεσμικό έργο που πραγματοποίησε στο Αιγαίο για την προστασία του περιβάλλοντος την περίοδο 2000 - 2004, όταν είχε την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Αιγαίου.
Ιδιαίτερη τοποθέτηση έκανε ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης και ο Δ/ντής της «WWF Ελλάς», κ. Καράβελας, που στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προστασίας της μικροκλίμακας των νησιών και της ελληνικής υπαίθρου. Τέλος, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη στάθηκε στο συνολικό έργο του κ. Ν. Σηφουνάκη για την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Παρουσίες
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, αλλά και ο τ. πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης. Επίσης, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Κώστας Λαλιώτης, η στενή συνεργάτιδα του Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκόλα, οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος, Γιάννης Σμαραγδής, αλλά και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, καθώς και ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Σάββας Τσιτουρίδης και Παναγιώτης Χηνοφώτης από τη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Ντίνος Βρεττός, Μαρία Δαμανάκη, Κατερίνα Περλεπέ - Σηφουνάκη, Δημήτρης Κουτσούκος, Εύα Καϊλή.
Ακόμα παρόντες ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσαν υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Σάκης Πεπονής, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Θανάσης Τσούρας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Κρητικός, Φραγκλίνος Παπαδέλλης, Τάσος Γιαννίτσης, Στέφανος Τζουμάκας, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Σωκράτης Κοσμίδης, Γιώργος Δρυς.
Τέλος, παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δεκαβάλας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, και πολλοί άλλοι.