Σε μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται στην αγορά φαρμάκων, μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι τα μέλη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου.
Σε μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται στην αγορά φαρμάκων, μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι τα μέλη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, έκανε γνωστό ότι από τις 18 Μαΐου πάρθηκε νέα απόφαση για περικοπή τουλάχιστον 253 φαρμάκων - μεταξύ των οποίων πολλά φάρμακα «ευρείας χρήσης» - από τη λίστα των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να εξοικονομήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι κατέβαλαν το 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψή τους.
Στην κατηγορία αυτών, συμπεριλαμβάνονται φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας όπως είναι τα αντιπυρετικά, τα αποσυμφορητικά, τα αντιβηχικά. Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα Μaalox και Simeco κ.ά.. Στο εξής θα πρέπει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν το φάρμακο ακόμη και αν έχουν συνταγή γιατρού.
«Μας ζητάνε αυτό να ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε μέσα σε δυο ημέρες, δηλαδή από σήμερα (σ.σ. χθες). Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί και μας φέρνουν τώρα σε αντιπαράθεση μαζί τους, αφού εμείς γινόμαστε κακοί όταν δε δεχόμαστε να εκτελέσουμε συνταγές που μας φέρνουν. Μπορεί ο γιατρός να μην το γνωρίζει ακόμη ή να μη θέλει να γίνει κακός, και να το γράψει το φάρμακο. Και εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αρνηθούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή, γιατί δε θα μας την πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο. Θα έπρεπε να είχε δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να ενημερωθεί ο κόσμος», υπογράμμισε ο ίδιος.
Και θεώρηση
Επίσης ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε και σε πρόσφατη απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται θεώρηση συνταγών για συνταγές άνω των 150 ευρώ. «Ζητά η κυβέρνηση να το εφαρμόσει αυτό άμεσα και ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Πάλι εμείς καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από το Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους (όπως είναι τα φάρμακα για καρκινοπαθείς) δεν χορηγούνται πλέον από τα φαρμακεία αλλά μόνο από τα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι διατίθενται στην ίδια τιμή. Αυτό, όμως, όπως τονίστηκε, δημιουργεί ταλαιπωρία στους ασθενείς, αφού πολλές φορές τα φαρμακεία των νοσοκομείων, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν, μπορεί να μην έχουν αποθέματα και να μην μπορούν οι ασθενείς να βρουν το φάρμακό τους.
Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις από τις μαζικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Όπως ειπώθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου, ήδη μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που προμηθεύει ινσουλίνες τη χώρα, έχει πάρει απόφαση ν’ αποσύρει τα εμπορεύματά της. «Καταξιωμένα, σύγχρονα φάρμακα δε θα μπορούμε να τα βρούμε στην Ελλάδα. Δε συμφέρουν τις εταιρείες αυτές οι τιμές και νομίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή· και άλλες εταιρείες θα φύγουν», υπογράμμισε ο κ Βαλτάς, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση να εναρμονιστούν οι τιμές με τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., κάτι που δε συμβαίνει τώρα με τον τρόπο που έγιναν οι μειώσεις στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στο θέμα αυτό, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Βασίλης Λαμπούσης, αναφέρθηκε στις σημαντικές απώλειες εσόδων που θα έχουν τα φαρμακεία, αλλά κυρίως η φαρμακαποθήκη στη Λέσβο, λόγω του ότι δε δόθηκε το περιθώριο των δύο μηνών που είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση προκειμένου να διαθέσουν το στοκ φαρμάκων που είχαν με τις παλιές τιμές, όπως τα είχαν αγοράσει από τις εταιρείες. «Αρχικά το υπουργείο είχε δεχθεί την πρότασή μας να μας δώσει το χρονικό περιθώριο δύο μηνών που ζητήσαμε για να προλάβουμε να διαθέσουμε το στοκ μας. Μετά ανακοινώθηκε ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν μέσα σε διάστημα μόνο 20 ημερών και τελικά μάς έδωσε άλλη μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Κάθε φαρμακείο σήμερα θα χάσει γύρω στις 10.000 ευρώ, αφού θα πουλάει τα φάρμακα σε φθηνότερες τιμές από αυτές που τα αγόρασε, ενώ η ζημιά για τη φαρμακαποθήκη θα ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ. Πως θ’ αποζημιωθούμε εμείς για τη ζημιά αυτή;»
Οι φαρμακοποιοί δήλωσαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν τα δικαιώματά τους.