Με πολλά κενά, λίγο πριν τις γιορτές

01/07/2012 - 05:56
Σημαντικό αριθμό καθηγητών για τα μαθήματα των ατομικών μουσικών οργάνων στερείται ακόμη, λίγο πριν τις γιορτές, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Παρά τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών μειωμένου ωραρίου από το Υπουργείο Παιδείας, τα κενά δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.
Συνεχίζονται οι ελλείψεις καθηγητών στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Σημαντικό αριθμό καθηγητών για τα μαθήματα των ατομικών μουσικών οργάνων στερείται ακόμη, λίγο πριν τις γιορτές, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Παρά τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών μειωμένου ωραρίου από το Υπουργείο Παιδείας, τα κενά δεν έχουν ακόμη καλυφθεί κι έτσι είναι αρκετοί οι μαθητές που αναγκάζονται να παρακολουθήσουν κάποιο άλλο όργανο και όχι αυτό που επιθυμούν. Και παρ’ όλο που όλες τις προηγούμενες χρονιές οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι καθηγητές για τα ατομικά μουσικά όργανα είχαν οριστεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, φέτος φαίνεται πως θα περάσει η μισή σχολική χρονιά πριν ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα.


Ένα μήνα πριν, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Γιώργος Αθανασίου, μας απαριθμούσε τα κενά που υπήρχαν στα ατομικά μουσικά όργανα, τα οποία αφορούσαν στο μπάσο, το φλάουτο, το σαξόφωνο, το κανονάκι, το ούτι, την κιθάρα, το μπουζούκι, το παραδοσιακό βιολί, το σαντούρι, τα κρουστά, το πιάνο και τον ταμπουρά. Όσον αφορά στα δύο τελευταία όργανα, που είναι και υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές, είχαν καλυφθεί οι περισσότερες ώρες, αλλά υπολείπονταν και άλλες, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν κανονικά το μάθημά τους όλοι οι μαθητές του Σχολείου.
Μέχρι προχθές και παρ’ όλο που τις ημέρες αυτές το Υπουργείο Παιδείας προσέλαβε τέσσερις αναπληρωτές καθηγητές μειωμένου ωραρίου για τα μαθήματα του πιάνου, του φλάουτου, του παραδοσιακού βιολιού και της κλασσικής κιθάρας, τα κενά εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

Περιμένουν τους ωρομίσθιους
Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασίου, από τους παραπάνω καθηγητές μόνο οι δύο προβλέπεται να αποδεχτούν την πρόσληψή τους - αυτοί του πιάνου και της κιθάρας -, ενώ ούτε για το όργανο του μπάσου, που προβλεπόταν να καλυφθεί μέσα στον περασμένο μήνα, έχει ακόμη προσληφθεί καθηγητής.
Έτσι, το Σχολείο αναμένει πλέον τις προσλήψεις ωρομίσθιων καθηγητών, που είναι ακόμη άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν, αφού φέτος τη διαδικασία έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας και όχι το ίδιο το Σχολείο, και αυτή πραγματοποιείται σταδιακά.
Μέχρι να λήξει το θέμα, τα παιδιά αναγκάζονται να επιλέξουν κάποιο από τα υπόλοιπα διαθέσιμα όργανα, που συχνά μετατρέπονται σε «ομαδικά» μαθήματα, αντί για ατομικά, όπως προβλέπεται, έχοντας ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο από την εκμάθηση των μουσικών οργάνων που επιθυμούν. Πέρα από αυτό, πρόβλημα δημιουργείται και στη διδασκαλία και λειτουργία των μουσικών συνόλων του Σχολείου, ειδικά στο τζαζ σύνολο, το οποίο σύμφωνα με το διευθυντή οι μαθητές προσπαθούν να οργανώσουν μόνοι τους, αλλά και στην παραδοσιακή ορχήστρα, την οποία στηρίζουν όπως μπορούν οι υπάρχοντες καθηγητές.
«Τέτοιο πρόβλημα με κενά στα μαθήματα των ατομικών οργάνων είχαμε να συναντήσουμε από τότε που πρωτολειτούργησε το Σχολείο. Όλες τις προηγούμενες χρονιές, τα κενά συμπληρώνονταν μέχρι τον Οκτώβριο», λέει ο κ. Αθανασίου. «Οι ώρες των μουσικών οργάνων καλύπτονται, απλώς τα παιδιά αναγκάζονται να “στριμωχτούν”. Το Σχολείο δεν μπορεί να αναπτύξει κανονικό πρόγραμμα, για πολλούς από τους μαθητές δεν ικανοποιούνται οι επιλογές τους κι εμείς προσπαθούμε να… ταιριάξουμε τα αταίριαστα. Εφόσον έρθουν όλοι οι καθηγητές, θα διαμορφωθεί αλλιώς η δομή του προγράμματος, αλλά και τα μουσικά σύνολα.»


… και πρόβλημα με τη σίτιση

Παράλληλα με το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών, για το Μουσικό Σχολείο δεν έχει λυθεί ακόμη και το θέμα της σίτισης, που προβλέπεται να είναι δωρεάν για τους μαθητές, αφού δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη καμμία σχεδόν κίνηση για την προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής αναδόχου.


Είναι και πάλι η πρώτη φορά που η δωρεάν σίτιση στο Μουσικό Σχολείο καθυστερεί τόσο πολύ, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις που έχουν κάνει η διεύθυνση και οι γονείς.
Το πρόβλημα ξεκινάει, μάλλον, από το ότι μέχρι πέρυσι το ζήτημα ήταν στην αρμοδιότητα της τέως Νομαρχίας Λέσβου και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» πέρασε πλέον στο Δήμο Λέσβου, που δεν έχει προλάβει ακόμη να το χειριστεί.
Προσφάτως, αντιπροσωπεία του Σχολείου επισκέφτηκε το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Γιάννη Βατό, με τους οποίους και συζήτησαν το θέμα, τονίζοντας ότι στη Χίο ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Όπως είπε στο «Ε» ο κ. Βατός, ο Δήμος θα φροντίσει άμεσα να δρομολογήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μην περάσει πολύς ακόμη χρόνος που οι μαθητές δε θα σιτίζονται δωρεάν, όπως προβλέπεται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey