«Η αναξιοκρατία προωθεί ακατάλληλους…»

01/07/2012 - 05:56
Έπιασε δουλειά, όπως φαίνεται, ο προσφάτως τοποθετηθείς πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθηγητής Ιωάννης Χατζόπουλος.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Χατζόπουλος, για τις ανακοινώσεις Συγκλήτου, Συλλόγου Διδασκόντων και Συνόδου Πρυτάνεων

Έπιασε δουλειά, όπως φαίνεται, ο προσφάτως τοποθετηθείς πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθηγητής Ιωάννης Χατζόπουλος. Με χτεσινή του επιστολή, καταθέτει μια σειρά από παρατηρήσεις του σχετικά με την τελευταία απόφαση της Συγκλήτου, αλλά και τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και της Συνόδου των Πρυτάνεων, σχετικά με το νέο νόμο, κάνοντας λόγο, εκτός άλλων, για «αυθαίρετη» απόφαση της πρυτανικής αρχής να αναβάλει την τελευταία εξεταστική ωθώντας, όπως υποστηρίζει, τους φοιτητές σε «καταστροφικές πράξεις», όπως οι καταλήψεις, αλλά και για «θεραπεία» του προβλήματος χαμηλού ακαδημαϊκού προφίλ της πλειοψηφίας της Συγκλήτου, μέσω της νέας νομοθεσίας.

Ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννης Χατζόπουλος ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ως ο πρόεδρος της νέας πενταμελούς Οργανωτικής Επιτροπής του ιδρύματος που θα οδηγήσει στην εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης, λόγω και της αρχαιότητάς του. Ο ίδιος ξεκαθάριζε σε σχετικό μας ρεπορτάζ πως δεν έχει καμμία αντίρρηση να συμμετάσχει στην Επιτροπή, αφού είχε απαντήσει θετικά σε σχετικό ερώτημα που του είχε τεθεί από το Υπουργείο.

Περί «ακαδημαϊκού προφίλ»
Στην επιστολή που εξέδωσε χτες, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Χατζόπουλος σπεύδει να υποστηρίξει το νέο θεσμικό πλαίσιο, δηλώνοντας πως στόχος κάθε ΑΕΙ είναι η αριστεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακαδημαϊκή διοίκηση θα πρέπει να αποτελείται από άτομα με «ισχυρό ακαδημαϊκό προφίλ», ενώ ο πρύτανης δεν μπορεί να εκλέγεται από εκλέκτορες με χαμηλό ή καθόλου ακαδημαϊκό προφίλ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Αντλώντας στοιχεία από μελέτη που υποστηρίζει πως το ποσοστό των καθηγητών ΑΕΙ με μέτριο και χαμηλό ακαδημαϊκό προφίλ είναι μεγαλύτερο από το 30% του συνόλου των μελών ΔΕΠ, ο κ. Χατζόπουλος προβαίνει στο συμπέρασμα πως, με τον παλιό νόμο, σε μια Σύγκλητο των 100 μελών ΔΕΠ και των 50 φοιτητών η μειοψηφία τού 30% των μελών ΔΕΠ με χαμηλό ακαδημαϊκό προφίλ «παγίδευε» τους τελευταίους, λόγω του ότι οι φοιτητές είναι ευάλωτοι, με αποτέλεσμα το κομμάτι της Συγκλήτου που είχε ισχυρό ακαδημαϊκό προφίλ να αποτελεί μειοψηφία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο νέος νόμος «θεραπεύει» το συγκεκριμένο πρόβλημα, αντιστρέφοντας αυτό που ίσχυε προηγουμένως.
Κάνει επιπλέον λόγο για την απουσία αυτοδιοίκητου σε ένα ίδρυμα λόγω της επικράτησης των κομματικών παρατάξεων, αλλά και για αναξιοκρατία που, όπως υποστηρίζει, προωθεί σε θέσεις-κλειδιά ακατάλληλους ανθρώπους.



«Καταστροφική μανία»
Όσο για την καθυστέρηση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ο κ. Χατζόπουλος υποστηρίζει πως αποτελούσε αυθαίρετη ενέργεια των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου να την αναβάλει, προκειμένου να εξωθήσει τους φοιτητές σε καταστροφικές ενέργειες, όπως είναι οι καταλήψεις, προκειμένου να στηρίξουν τα «κοντόφθαλμα συντεχνιακά τους συμφέροντα».
«Αυτό το παράδειγμα εκφράζει την ποιότητα της υφιστάμενης ακαδημαϊκής διοίκησης και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να υποβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αποτελεί όνειδος για το δημοκρατικό πολίτευμα και ευτελίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο όταν οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος ασχολούνται με το πώς δε θα εφαρμόσουν το νόμο, ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε από τα 5/6 της Βουλής των Ελλήνων», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος. «Κάποιοι από εμάς απαρνηθήκαμε πετυχημένη καριέρα με υψηλές αποδοχές σε ιδρύματα του εξωτερικού και ήλθαμε να προσφέρουμε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξεκινήσαμε από καταγώγια και τρώγλες, για να στεγάσουμε τα γραφεία μας και τα εργαστήριά μας και στρωθήκαμε στην ακαδημαϊκή δουλειά […]. Γιατί η σύγχρονη ακαδημαϊκή διοίκηση και οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι συντεχνίες δηλαδή, να έχουν τέτοια καταστροφική μανία, τα αποτελέσματα της οποίας μάλιστα να τα ονομάζουν αγώνα για καλύτερες μέρες; Με αυτόν τον τρόπο θα έλθει η ποιότητα σπουδών και η αριστεία;», προσθέτει κλείνοντας, καλώντας παράλληλα την πανεπιστημιακή κοινότητα να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αποκτήσει σωστή και ισχυρή ακαδημαϊκή διοίκηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey