Μια έκθεση με συμμετοχή μελών του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Φ.) και θέμα «Σιωπές» εγκαινιάζει τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στον εκθεσιακό της χώρο, η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης.
Μια έκθεση με συμμετοχή μελών του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Φ.) και θέμα «Σιωπές» εγκαινιάζει τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στον εκθεσιακό της χώρο, η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης.
Το Φ.Κ.Θ. είναι ένας δυναμικός συνασπισμός καλλιτεχνών φωτογράφων, ανοιχτός προς όλους, με σκοπό την προώθηση της δημιουργικής φωτογραφίας και τη «συνδιάλεξή» της με την κοινωνία και άλλες μορφές τέχνης.
Έχοντας εκτός άλλων ως στόχο την ανάδειξη δημιουργών της νέας γενιάς, η ομάδα διαμορφώνεται συνεχώς με την προσθαφαίρεση φωτογράφων διαφορετικών καλλιτεχνικών θέσεων και εναλλακτικών αντιλήψεων σχετικά με το ρόλο και τους σκοπούς της τέχνης. Όπως υποστηρίζει, η συνύπαρξη αυτή βοηθά τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς, αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς, να εμπλακούν στο «διάλογο» για το τι και πώς φωτογραφίζει η φωτογραφία στο εκάστοτε «σήμερα».
Εικόνες που «μιλούν» χωρίς λόγια
Στην έκθεση, που από τη Δευτέρα 14 έως το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου θα φιλοξενείται στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (Πιττακού 15), συμμετέχουν με φωτογραφίες τους τα μέλη τού Φ.Κ.Θ.: Κώστας Ευαγγελάτος, Δημήτρης Προκοπίου, Αθανάσιος Αθανασιάδης και Katerina Mistal.
Ο πρώτος κολλά στην ιστορία το δικό του ίχνος, απόδειξη ότι υπάρχουμε, μέχρι να το πάρει κι αυτό ο αγέρας. Ο δεύτερος παρουσιάζει μια μοναχική σιωπή, ο τρίτος με τα αυτοπορτραίτα του κραυγάζει ή γελά και από τις εικόνες της τέταρτης πάλι κανένας ήχος, μόνο το ξύλο που βλέπουμε να πέφτει στο κρατητήριο της Ασφάλειας.
Ποια φωτογραφία μπορεί να μιλήσει χωρίς να είναι φλύαρη; Αυτό αναζητούν και παρουσιάζουν οι τέσσερις φωτογράφοι, που θέτουν ερωτήματα όπως το «Ποιος και γιατί δε μιλά; Ποιος και γιατί δε φωνάζει; Δε συμβαίνει κάτι το πολύ τρομερό γύρω μας; Οι μέρες μας κυλούν ήσυχα; Πού είναι η φωτογραφία να εκφράσει την αγανάκτησή της για την κατάρρευση τόσων και τόσων αξιών, τόσων και τόσων κατακτήσεων του ανθρώπου, πού είναι η νέα φωτογραφία, να διαμαρτυρηθεί για το νέο αντιανθρωπισμό των Αγορών;»