Με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Άγονη γραμμή τα νησιά στον ηλεκτρισμό έως το 2020» στις 20 Ιουλίου 2009, η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα» πληροφόρησε τους αναγνώστες της για τις επιλογές της κυβέρνησης, σε σχέση με το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά του Αιγαίου.
Με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Άγονη γραμμή τα νησιά στον ηλεκτρισμό έως το 2020» στις 20 Ιουλίου 2009, η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα» πληροφόρησε τους αναγνώστες της για τις επιλογές της κυβέρνησης, σε σχέση με το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά του Αιγαίου. Με δεδομένο ότι δε διεψεύσθη, βλέπουμε πόσο γρήγορα επιβεβαιώθηκαν όλες οι αρνητικές προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί από ειδικούς και τον Τύπο, για τις πολύ αρνητικές ρυθμίσεις του Ειδικού Πλαισίου των ΑΠΕ για τα Νησιά που προώθησε η κυβέρνηση το 2008.
Προσωπικά, ως μέλος του ΕΣΧΣΑΑ και γνώστης των ειδικών θεμάτων των ΑΠΕ, είχα απευθυνθεί στους νομάρχες του Αιγαίου αλλά και στο νησιώτικο Τύπο και είχα προτείνει την κινητοποίηση και συστράτευση όλων, ώστε να διαμορφωθεί ένα Πλαίσιο για τις ΑΠΕ με λογική μιας ισόρροπης κατανομής της ανάπτυξής τους μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, που διαθέτουν επάρκεια τέτοιων ενεργειακών πόρων. Και τα νησιά μας που διαθέτουν υπερεπάρκεια, δικαιούνται μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης.
Αυτές οι υπεύθυνες παρεμβάσεις κατά τη διαβούλευση είχαν ως αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση του ΕΣΧΣΑΑ που πρότεινε μια ενεργειακή στρατηγική συμμετοχής των νησιών στους στόχους ανάπτυξης των ΑΠΕ που θα βασίζεται στη διασύνδεσή τους με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Δυστυχώς, το τελικό Ειδικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από τη σχετική Κυβερνητική Επιτροπή αγνόησε και την ομόφωνη απόφαση του ΕΣΧΣΑΑ και έδωσε κάθε προτεραιότητα για διάθεση των υπαρχόντων οικονομικών πόρων στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας που αφορούν μόνο περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (άρθρο 8 και 23Γ).
Τις πολιτικές αυτές αποφάσεις εφαρμόζοντας ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ενεργειακού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αφού ως δημόσιος φορέας σχεδιάζει και πραγματοποιεί τις δημόσιες επενδύσεις των ενεργειακών συστημάτων μεταφοράς, ακύρωσε την ενεργειακή στρατηγική της ΡΑΕ για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και την παρέπεμψε στο μακρινό μέλλον.
Έτσι τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και τα Δωδεκάνησα θα καταδικαστούν να ηλεκτροδοτούνται με παμπάλαιες και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες μέχρι το 2020 κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Έτσι, πέραν της ταλαιπωρίας των καταναλωτών και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, θα στερηθούν και κάθε προοπτική μιας Πράσινης Ανάπτυξης.
Οι αποφάσεις βέβαια αυτές δε στηρίζονται καν σε οικονομική λογική, αφού τα κόστη της διασύνδεσης όχι μόνο δεν είναι απαγορευτικά, αλλά μπορούν ν αντισταθμιστούν από δεδομένες επιδοτήσεις της ΔΕΗ στα νησιά, για παραγωγή ενέργειας από θερμικούς σταθμούς αλλά και από τα πρόστιμα για εξαγορά ρύπων.
Βέβαια, αυτή η κυβέρνηση με τις Νεοφιλελεύθερες Πολιτικές έχει βρει το «φάρμακο» με τους ιδιώτες και προσδοκά από αυτούς να καλύψουν το κενό της.
Μόνο που κανείς ιδιώτης δε θα κάνει επενδύσεις στα νησιά αν δεν προσδοκά μεγάλα κέρδη. Και στην περίπτωση των επενδύσεων για ΑΠΕ στα νησιά, το πρόσθετο κόστος της διασύνδεσης αντισταθμίζεται μόνο με μεγάλες ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις Αιολικών Πάρκων, πάνω και πέρα από τη φέρουσα ικανότητα των νησιών.
Να, λοιπόν, η πολιτική αυτή που θα λειτουργήσει και προβοκατόρικα σε βάρος των ΑΠΕ.
Και εδώ είναι η ευθύνη όλων μας.
Θα ανεχθούμε κι άλλο τις πολιτικές ακύρωσης κάθε προοπτικής αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά μας;
Δε φθάνει η άγονη γραμμή της ακτοπλοΐας; Θα προστεθεί και δεύτερη στην ενέργεια;
Κύριε υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχετε να πείτε κάτι; Σας αφορά το θέμα…
* Ο Δημήτρης Καπετανάς είναι πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ).