Ένα αφιέρωμα σε πρόσφυγες και μετανάστες

01/07/2012 - 05:56
Την Κυριακή 19 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται την επομένη, η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Τα Φώτα Απέναντι» και η εφημερίδα «Εμπρός» διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν ανάμεσά μας.
Την Κυριακή 19 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται την επομένη, η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Τα Φώτα Απέναντι» και η εφημερίδα «Εμπρός» διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν ανάμεσά μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το χώρο που σφράγισε την ελληνική προσφυγιά τού 1922.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα κομμάτια τού CD «Ένα φύλλο ταξιδεύει», της εταιρείας «Τα Φώτα Απέναντι». Πρόκειται για μια δουλειά που ολοκληρώθηκε προσφάτως και περιέχει τραγούδια και ποιήματα αφιερωμένα κυρίως σε μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν ή έχουν ζήσει στη Λέσβο. Ιστορίες ανθρώπων από τη Γεωργία, το Αφγανιστάν, τη Σερβία, την Αλβανία κ.α., αλλά και Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό, ξετυλίγονται μέσα από στίχους του συγγραφέα Λευτέρη Παπασίδερη, των στιχουργών Πάνου Σταθόγιαννη και Ντέπης Χατζηκαμπάνη, αλλά και του προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνη Ιωσηφίδη, και των ίδιων των μεταναστών. Μαζί με τα τραγούδια τού CD θα παρουσιαστούν και πέντε ακόμη, που ηχογραφήθηκαν μετά την έκδοσή του. Σκοπός των συντελεστών, το να δείξουν πως στη θέση των «ηρώων» των κομματιών του, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σεβαστή Τρουμπέτα. Θα μιλήσουν επίσης εκπρόσωποι της εταιρείας «Τα Φώτα Απέναντι» και του «Ε», καθώς και οι Πάνος Σταθόγιαννης, Ντέπη Χατζηκαμπάνη και Καπλάνης Ιωσηφίδης.
Οι μετανάστες Άντζελα και Ιρένα Χόντζα, Ναΐμ Μοχάμεντ και Άτεφ Μαρούφ θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ενώ τέλος ομιλητής θα είναι και ο τέως δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, επί θητείας του οποίου καθιερώθηκαν στην περιοχή οι «Συναντήσεις Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey