Μεγάλη οικολογική καταστροφή

01/07/2012 - 05:56
Πρωτοβουλία και δράση για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων και τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούν στις καλλιέργειες της Λήμνου, ως μια μεγάλη περιβαλλοντική διαταραχή στο οικοσύστημα, παίρνουν ο δήμος Μούδρου και οι άμεσα πληγέντες αγρότες της ευρύτερης περιοχής.
Πρωτοβουλία και δράση για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων και τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούν στις καλλιέργειες της Λήμνου, ως μια μεγάλη περιβαλλοντική διαταραχή στο οικοσύστημα, παίρνουν ο δήμος Μούδρου και οι άμεσα πληγέντες αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Κάνοντας απολογισμό των τελευταίων χρόνων διαπιστώνεται ένταση του προβλήματος, με τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων να κινείται πλέον σε ανεξέλεγκτα πλαίσια και την κατάσταση να γίνεται κάθε χρόνο περισσότερο δραματική για τους αγρότες των κατεστραμμένων περιοχών. Περί τα 30.000 στρέμματα ακαλλιέργητης και κατεστραμμένης γης, πολλές απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ένα αβέβαιο μέλλον καθώς δε διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα, συνθέτουν το σκηνικό που καταγράφεται και αυτήν τη χρονιά στο νησί.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, και σε συνεργασία με την αντιπρόεδρο του World Rabbit Science Association κτηνίατρο - υγιεινολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Ευτυχία Ξυλούρη - Φραγκιαδάκη, ειδικοί επιστήμονες επεξεργάζονται συγκεκριμένη πρόταση που θα έχει ως στόχο την προβολή του ως περιβαλλοντικού προβλήματος, που θα πρέπει η κυβέρνηση να το δει ως τέτοιο, ώστε να δοθούν οι πόροι και τα μέσα για να υπάρξει ισορροπία στο οικοσύστημα της περιοχής.

Να δουν το πρόβλημα…
Μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, τόνισε: «Θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να δουν το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση. Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, έχουν παρθεί μέτρα που δεν έφεραν λύση και το πρόβλημα όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και διογκώνεται.» Σχετικά με τη λειτουργία των συνεργείων για το νυχτερινό κυνήγι, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει: «Συνεργεία βγαίνουν περιοδικά, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να γίνεται συστηματικά και να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους αγρότες.»
Από την πλευρά τους οι αγρότες ετοιμάζονται να αναλάβουν νέα δράση. Όπως αποφασίστηκε, όλοι οι συνεταιρισμοί της βορειανατολικής Λήμνου συναντιούνται για να αποφασίσουν άμεση δράση, ακόμη και με κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοντοπουλίου, Βλάσης Καπαρός, περιγράφει στο «Ε» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τονίζοντας: «Μόλις φυτρώνουν τα σιτηρά και οι άλλες καλλιέργειες, αμέσως τα αγριοκούνελα τα καταστρέφουν όλα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη στελέχωση των συνεργείων, είναι χειμώνας και έχουμε πολλά προβλήματα. Θα συναντηθούμε για ν' αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε.» Σύμφωνα με τον κ. Καπαρό και φέτος «είναι χιλιάδες τα κατεστραμμένα στρέμματα· σε πολλά χωριά η ζημιά στις καλλιέργειες φτάνει και το 70%. Πλέον μιλάμε για εκτεταμένες καταστροφές και ακαλλιέργητη γη.».
Την ίδια διατύπωση έκανε και η κ. Ξυλούρη - Φραγκιαδάκη, όταν μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μούδρου είχε επισκεφτεί το νησί στις αρχές του καλοκαιριού. Μιλώντας στο «Ε», αναφέρθηκε σε «μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να γίνει μια πρότυπη μελέτη για το περιβάλλον για να βρούμε λύση στο πρόβλημα, για να αποκατασταθεί το περιβάλλον. Θα πρέπει το πρόβλημα να το μετατρέψουμε σε προτέρημα.» Η κ. Ξυλούρη έχει επικοινωνήσει και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το νέο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ενώ πρότεινε και τη συνεργασία για «θερινά σχολεία» (σ.σ. τα γνωστά «summer schools») στη Λήμνο, για εξειδικευμένα μαθήματα με θέμα τη συστηματική εκτροφή του κουνελιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey