Σε έξαρση η επιδημία

01/07/2012 - 05:56
Σε έξαρση βρίσκεται, από την προηγούμενη εβδομάδα, η επιδημία γαστρεντερίτιδας που εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της στη Λέσβο.
80 περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε μία μέρα στο Βοστάνειο

Σε έξαρση βρίσκεται, από την προηγούμενη εβδομάδα, η επιδημία γαστρεντερίτιδας που εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της στη Λέσβο. Μόνο προχθές το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δέχτηκε συνολικά 80 περιστατικά με σχετικά συμπτώματα, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς ο ιός δε διαλέγει ηλικίες. Την ίδια στιγμή, πιο κρίσιμα είναι τα πράγματα για τους ήδη επιβαρυμένους οργανισμούς ή τους ηλικιωμένους ασθενείς, που μπορεί να φτάσουν και στο σημείο της αφυδάτωσης.

Ανησυχητικά έχουν αυξηθεί, τις τελευταίες μέρες, τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Μυτιλήνη και την υπόλοιπη Λέσβο, στέλνοντας στο Νοσοκομείο και σε ιδιώτες γιατρούς πολλά άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό που έχει εμφανιστεί στο νησί εδώ κι ενάμιση μήνα περίπου, αφού τότε εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα, με μικρότερη όμως ένταση και συχνότητα.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, πρόκειται για ιογενή επιδημία που παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού μπορεί να προσβάλει πολλά μέλη μιας οικογένειας, υποχωρεί ωστόσο από μόνη της και δε χρειάζεται άλλη θεραπεία από την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Έντονα συμπτώματα

Σύμφωνα με το διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστο Κορδώνη, είναι πλέον πάρα πολλοί οι ασθενείς που φτάνουν σε αυτό με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως είναι ο εμετός, η διάρροια και ο υψηλός πυρετός, τα οποία μάλιστα συχνά είναι αρκετά έντονα.
«Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, με θορυβώδη φαινόμενα. Προχθές μόνο είχαμε 80 αντίστοιχες περιπτώσεις, πολύ περισσότερες από τις μέρες που προηγήθηκαν», αναφέρει ο κ. Κορδώνης. «Τα συμπτώματα διαρκούν δυο με τρεις μέρες, ενώ είναι πιο έντονα για ένα 24ωρο περίπου. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η καταβολή του οργανισμού μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μια εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος.
«Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που δέχτηκα προχθές στο ιατρείο μου, τα οποία αποτελούσαν το 80% του συνόλου των επισκέψεων», υποστηρίζει ο παθολόγος Γιάννης Ζερδελής. Ο οποίος προσέθεσε πως όλο το τελευταίο διάστημα έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός ασθενών, από όλες τις ηλικίες.

Σοβαρότερα περιστατικά
Όπως φαίνεται, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις ομάδες ασθενών που έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία λόγω άλλων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή προβλήματα καρδιάς, καθώς και για τους ηλικιωμένους που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο σημείο της αφυδάτωσης.
«Όσες περιπτώσεις είναι πιο έντονες ή εμφανίζουν κι άλλα παθολογικά προβλήματα, νοσηλεύονται για μία ή δύο μέρες στο Νοσοκομείο, προκειμένου να διορθωθούν οι ηλεκτρολύτες και να γίνει σωστή ενυδάτωση, γιατί χάνουν πολλά υγρά. Ο ιός δεν έχει, ωστόσο, άλλες επιπλοκές και συνέπειες και αφού διορθώσουμε ό,τι πρόβλημα έχει παρουσιαστεί, στέλνουμε τους ασθενείς στο σπίτι τους, με μόνη σύσταση το να πίνουν αρκετό νερό», αναφέρει ο κ. Κορδώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς για να προφυλαχθεί από τον ιό είναι να παίρνει τα γενικά μέτρα προφύλαξης και υγιεινής που ισχύουν σε κάθε ανάλογη περίπτωση, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για την αποφυγή των μικροβίων. Από εκεί και πέρα η χορήγηση οποιουδήποτε αντιβιοτικού ή άλλου φαρμάκου δεν έχει κανένα νόημα, αφού ο ιός θα κάνει «τον κύκλο του» και θα καθαρίσει από μόνος του.
«Από τις αρχές του χρόνου έχουμε περιστατικά γαστρεντερίτιδας, τις τελευταίες μέρες όμως ο ιός έχει έξαρση. Πρόκειται για πανελλαδικό φαινόμενο, όμως, δεν αφορά μόνο τη Λέσβο και υπολογίζω ότι θα υπάρξει κάμψη σε μια εβδομάδα περίπου», συμπληρώνει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey