Ένα… ρομπότ «γεννιέται»

01/07/2012 - 05:56
Οι μαθητές στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης ετοιμάζουν ένα ρομπότ που θα διαχωρίζει υλικά προς ανακύκλωση, για να διαγωνιστούν με αυτό τον Ιούνιο στην Αθήνα, στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Περισσεύει και αυτήν τη σχολική χρονιά η διάθεση των «γνωστών υπόπτων» του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης να εντρυφήσουν, και γιατί όχι να ξεχωρίσουν και πάλι, σε δύσκολα μονοπάτια της τεχνολογίας. Μετά το ψηφιακό παιχνίδι Φυσικής «Γαλιλαίος» που χαρακτήρισε το φυσικό Γιώργο Κοντέλλη ως «πρωτοπόρο δάσκαλο» στο διαγωνισμό τής Microsoft για το 2008, αλλά και τη «διαστημική» συμμετοχή πέρυσι του Σχολείου ως μοναδική ελληνική υποψηφιότητα στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ήρθε η σειρά των ρομπότ.

Ο Γιώργος Κοντέλλης μαζί με τον καθηγητή Πληροφορικής Ευριπίδη Χατζηπαρασκευά και πάνω από 30 μαθητές του Σχολείου, «εισβάλλουν» δυναμικά στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής κι έχοντας τη σθεναρή στήριξη του Σχολείου, όπως και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ετοιμάζουν ένα ρομπότ που θα διαχωρίζει υλικά προς ανακύκλωση για να διαγωνιστούν με αυτό τον Ιούνιο στην Αθήνα, στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Αν η ομάδα ή οι πολλές όπως όλα δείχνουν ομάδες που θα στείλει το Σχολείο στο Διαγωνισμό διακριθούν, παίρνουν το δρόμο για την Ολυμπιάδα. Όμως ήδη κάποιοι μαθητές καταπλήσσουν με τις ρομποτικές δημιουργίες τους, φτιάχνοντας για παράδειγμα ρομπότ που μέσα σε λίγα λεπτά συναρμολογούν τον κύβο του Ρούμπικ.

Στροφή στη ρομποτική

Απ’ την αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρξε προβληματισμός στο Σχολείο για το επόμενο βήμα. Ο Γιώργος Κοντέλλης, απαντώντας στο ερώτημα «τι θα κάνουμε φέτος;», έριξε το σπόρο να ξεκινήσει το μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Μάθημα το οποίο ήδη διδάσκεται - και μάλιστα διαφημίζεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση μαθητών - σε λίγα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πρωτοβουλίες, με ανάλογες ιδιωτικές χορηγίες που υποστήριξαν αντίστοιχο πρόγραμμα σε σχολεία της Ρόδου και του Δήμου Αθηναίων.
Μετά την πρόκληση του εκπαιδευτικού, υπήρξαν μαθητές, όπως ο Θησέας Βιολάντης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, αντίστοιχα απ’ τη Β΄ και την Α΄ τάξη, που ανέλαβαν να διερευνήσουν το άγνωστο έως τότε πεδίο της ρομποτικής και να ενημερώσουν σχετικά και τους συμμαθητές τους. Οι δύο αυτοί μαθητές ήταν και οι πρώτοι που προμηθεύτηκαν με δικά τους χρήματα ένα εκπαιδευτικό πακέτο κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ, το βασικό δηλαδή εφόδιο για την περαιτέρω ενασχόληση. Με τις δικές τους προτροπές, αλλά και την πρόοδο που είχαν στη ρομποτική, παροτρύνθηκαν και οι συμμαθητές τους.
Ο Ηλίας Θεοδωρίδης, μάλιστα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες προγραμματισμού, να προχωρήσει με πάρα πολύ γρήγορα βήματα και να φτάσει στο σημείο να φτιάξει ένα ρομπότ που μέσα σε λίγα λεπτά λύνει τον κύβο του Ρούμπικ.
«Υπάρχουν άπειρες εφαρμογές, τις οποίες μπορεί να καταφέρει όποιος ασχοληθεί με τα ρομπότ», ανέφερε ο Θησέας Βιολάντης, εξηγώντας ότι για παράδειγμα υπάρχει η δυνατότητα με αυτό το βασικό μοντέλο και τον κατάλληλο προγραμματισμό να γίνει ρομπότ που να διπλώνει τα ρούχα, που να αναγνωρίζει ποιος μπαίνει στην πόρτα ενός δωματίου, και ανάλογα να κάνει ό,τι έχει προγραμματιστεί να εκτελεί.
«Ήταν απρόσμενη η ανταπόκριση και η ταχεία εξέλιξη των παιδιών», είπε ο κ. Κοντέλλης, προσθέτοντας ότι τελικά πάνω από 30 παιδιά έδειξαν ενθουσιασμό και συμμετέχουν στο μάθημα ρομποτικής που γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου και μάλιστα, επειδή το εργαστήριο δε χωρά όλα μαζί τα παιδιά, χρειάστηκε να χωριστούν σε ομάδες.
Τα παιδιά ασχολούνται μία με δύο ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τη ρομποτική, όπως και για το θέμα του Διαγωνισμού.

Διαχωριστής ανακύκλωσης
Σύμφωνα με τους κανόνες του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού, οι μαθητές του Λυκείου καλούνται να φτιάξουν ένα ρομπότ που να ξεχωρίζει οκτώ διαφορετικά υλικά προς ανακύκλωση. Προσπαθώντας να μας μυήσει στο περιεχόμενο του έργου που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι μαθητές του 3ου Λυκείου, ο κ. Κοντέλλης είπε ότι στο βασικό εκπαιδευτικό πακέτο κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ υπάρχουν εξαρτήματα τα οποία με συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού, αυτήν της εταιρείας που κατασκευάζει τα «κομμάτια» του ρομπότ, θα πρέπει να συναρμολογηθούν για να αναλάβουν να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές. Στο Διαγωνισμό θα προκριθεί η ομάδα που με τα ίδια υλικά θα καταφέρει να συναρμολογήσει στο λιγότερο χρόνο ένα ρομπότ που θα κάνει συγκεκριμένη δουλειά, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
«Προσωπικά θεωρώ ότι με το διαγωνισμό επιτυγχάνεται καλύτερα ο στόχος μας για εκπαιδευτική ρομποτική, για να μάθουν τα παιδιά και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους. Αυτήν τη φορά ξεκινάμε σε ένα παντελώς άγνωστο αντικείμενο απ’ το μηδέν και βάζουμε πλώρη να φτιάξουμε ρομπότ με αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, αλλά με δεδομένη όπως πάντα τη βοήθεια όλης της σχολικής κοινότητας και των γονιών, που μας στηρίζουν και σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Κοντέλλης.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής και παρακολουθούν ενεργά τα μαθήματα είναι απ’ όλες τις τάξεις οι: Νίκος Βογιατζής, Θησέας Βιολάντης, Λεωνίδας Ζήσης, Γιάννης Μυρσινιάς, Γιώργος Μοιρασγεντής, Στρατής Μακρής, Γρηγόρης Χρηστίδης, Κώστας Ελαφρός, Φίλιππος Βλάχος, Μιχάλης Αλεξίου, Παναγιώτης Ραχάνης, Αλέξανδρος Αλαμανέλλης, Αντώνης Τριχώνας, Βαγγέλης Ευαγγελινίδης, Βαγγέλης Πίππας, Γιάννης Αργυρίου, Γιάννης Κουτσκουδής, Γιώργος Πασινιός, Γιώργος Πολυχρόνης, Γιώργος Χατζέλλης, Δημήτρης Στρατιώτης, Δημήτρης Χατζηβασιλείου, Ειρήνη Μουτζούρη, Ειρήνη Σαλεσιώτη, Εύα Βερβέρη, Εύα Τρίκου, Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ψυρούκης, Μιχάλης Σπυρόπουλος, Μυρσίνη Παντέμη, Παναγιώτης Καρέτος, Πάνος Βαλάκος, Παναγιώτης Πατέστος, Ραφαήλ Τσώλας, Σιδερής Μιχαλέλλης, Στρατής Κούκος, Στρατής Τσιρτσής και Χρήστος Σαλιαμπούκος.



Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, ζητούνται χορηγίες
«Κοστίζει» η προσπάθεια

Στη χώρα μας, η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που κρατούν τα σκήπτρα παγκοσμίως. Πριν από τρία χρόνια περίπου συγκροτήθηκε στην Ελλάδα ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης W.R.O.™ Hellas, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση και ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο Οργανισμός έχει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση των νέων, ενώ έχει αναλάβει και τη διοργάνωση των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής, που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Αν οι προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης καρποφορήσουν, τότε οι μαθητές θα συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, στα μέσα Ιουνίου, στα «Εκπαιδευτήρια Γείτονα» στην Αθήνα, επιδιώκοντας να διακριθούν για να συμμετάσχουν στην 8η Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί 18 με 20 Νοεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Οι διακρίσεις στην Ολυμπιάδα έχουν τα ανάλογα πλεονεκτήματα που έχουν και οι διακρίσεις σε άλλες μαθητικές ολυμπιάδες (Μαθηματικών, Χημείας κ.ά.), αφού οι μαθητές εισάγονται άνευ εξετάσεων σε σχολή της επιλογής τους.
Οι διαγωνισμοί ρομποτικής δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά συγκεκριμένες πρώτες ύλες, εν προκειμένω «πακέτο» ρομποτικής της εταιρείας Lego.

Αναγκαίες χορηγίες
Κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει στο Διαγωνισμό είναι τριμελής και χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο πακέτο ρομποτικής. Με δεδομένο το τεράστιο ενδιαφέρον των μαθητών για το Διαγωνισμό, αναμένεται να συγκροτηθούν πολύ περισσότερες ομάδες, που η κάθε μία θα χρειαστεί ένα πακέτο ρομποτικής. Το κόστος κάθε πακέτου, κι ανάλογα με το πώς θα το προμηθευτεί η ομάδα, είναι της τάξης των 300 - 400 ευρώ. Ήδη κάποιοι μαθητές, με δικά τους χρήματα - κάποια παιδιά δούλεψαν για να το αποκτήσουν -, έχουν πάρει αντίστοιχο πακέτο, ενώ κάποια άλλα συνεργάζονται σε ομάδες για να το αγοράσουν.
Λόγω του «Καλλικράτη», το Σχολείο διά της σχολικής επιτροπής δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί έστω και το ένα πακέτο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή μίας ομάδας στο Διαγωνισμό. Την αδυναμία αυτή κάλυψε η άμεση ανταπόκριση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αφού αμέσως μόλις ενημερώθηκε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Ζορμπάς, λήφθηκε απόφαση για την αγορά ενός εκπαιδευτικού πακέτου κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ. Την όλη διαδικασία ανέλαβαν οι γονείς Νίκος Ευαγγελινίδης και Σοφία Μαστέλου, που έκαναν με επιτυχία ακόμη και παζάρια για τα εξαρτήματα, κι έτσι αυτές τις μέρες αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη το πλήρες πακέτο του Σχολείου.
Ήδη, όμως, το 3ο Λύκειο έχει απευθυνθεί και σε φορείς, όπως και σε επιχειρηματίες της Λέσβου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει κι άλλες τέτοιες χορηγίες που θα βοηθήσουν τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων στο Διαγωνισμό. Όπως τόνισε ο κ. Κοντέλλης, μία ακόμη χορηγία θα γίνει απ’ τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου Oxyzen Fitness, Τάσο Μπαλή, ενώ και μέσω του ρεπορτάζ ο καθηγητής καλεί όποιον θα ήθελε να στηρίξει την προσπάθεια του Σχολείου, να αναλάβει χορηγός ενός πακέτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey