Οκτώ μήνες μετά την ενοικίασή του και αφού ξεπεράστηκαν μια σειρά εμποδίων και προβλημάτων που είχαν ανακύψει, το πρώην γυμναστήριο «Ευ ζην» μετατράπηκε και θα λειτουργήσει απ’ την επόμενη βδομάδα ως πανεπιστημιακός πολυχώρος, μια στέγη πολιτισμού για τους φοιτητές του Αιγαίου.
Οκτώ μήνες μετά την ενοικίασή του και αφού ξεπεράστηκαν μια σειρά εμποδίων και προβλημάτων που είχαν ανακύψει, το πρώην γυμναστήριο «Ευ ζην» μετατράπηκε και θα λειτουργήσει απ’ την επόμενη βδομάδα ως πανεπιστημιακός πολυχώρος, μια στέγη πολιτισμού για τους φοιτητές του Αιγαίου. Κάποιοι απ’ τους οποίους, εκτός των άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα, στην «κάτω Λέσχη» της πόλης, να μπορούν και να σιτίζονται.
Με τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του ιδρύματος, όπως ονομάστηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο χώρος, ένας ακόμη στόχος των πρυτανικών αρχών, να υπάρξει δηλαδή υποδομή μέσα στην πόλη για πολιτιστικές δράσεις, αλλά και για άλλες δραστηριότητες των φοιτητών και γενικά του Πανεπιστημίου, επιτυγχάνεται.
Ως ένα «νέο κύτταρο πολιτισμού» χαρακτηρίζει το ίδρυμα το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, απ’ τον πρύτανη Ανδρέα Τρούμπη. Πρόκειται για έναν πολυχώρο, ο οποίος θα στεγάζει από εδώ και στο εξής τις φοιτητικές πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες, καθώς και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα έξι Τμήματά της που υπάρχουν στη Μυτιλήνη.
Χώρος… επαφής
Ο πρύτανης Ανδρέας Τρούμπης και ο αντιπρύτανης Κώστας Ζώρας, οι οποίοι θα μιλήσουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απευθύνουν με την ευκαιρία ανοικτή πρόσκληση να παραστεί, σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί με την αφορμή των εγκαινίων να γνωρίσει καλύτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα και να μοιραστεί με τους φοιτητές και το προσωπικό του ιδρύματος νέες ιδέες για πολιτιστικές παρεμβάσεις. Άλλωστε, με την ενοικίαση του χώρου, όπως είχε ανακοινωθεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγάζονται ακόμη η νέα (κάτω) Λέσχη Φοιτητών, ο Σταθμός Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Έρευνας και Τεκμηρίωσης «Γ. Παπαδημητρίου».
Με τη δημιουργία αυτού του χώρου η διοίκηση του Πανεπιστημίου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση για τα εγκαίνια, «φιλοδοξεί να υποστηρίξει, να συντονίσει και να πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες των φοιτητών σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς κι ομάδες και τους πολίτες του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται το Πολιτιστικό Κέντρο να αποτελέσει ένα χώρο ανταλλαγής ιδεών, γόνιμου προβληματισμού και πολιτιστικής δημιουργίας».
Νομαρχίας βοηθούσης…
Με την ολοκλήρωση των διαρρυθμίσεων στο εσωτερικό του χώρου και τα εγκαίνια που ανακοινώθηκαν, ουσιαστικά κλείνει μια μεγάλη χρονική περίοδος προσπαθειών απ’ τις πρυτανικές αρχές να δώσουν λύση κατ’ αρχήν στο θέμα της κάτω Λέσχης. Πολλές εναλλακτικές προτάσεις που έγιναν στην πορεία αποδείχτηκαν ακατάλληλες, διότι φάνηκε πολύ δύσκολο στο κέντρο της πόλης να βρεθεί ένας χώρος ο οποίος να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να ενοικιαστεί.
Ακόμη όμως κι όταν βρέθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, το πρώην γυμναστήριο «Ευ ζην», που προσφερόταν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς ενοικίαση, παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια - όπως και οι αντιδράσεις των περιοίκων που δυσανασχέτησαν στη λειτουργία του πολυχώρου και ως Λέσχη -, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την καθοριστική βοήθεια της νομαρχίας. Ειδικά, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, που προΐσταται των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αδειοδότησης του χώρου, είχε εκφράσει απ’ την αρχή την πολιτική του βούληση το θέμα να λυθεί και στην κατεύθυνση αυτή - όπως είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2008 μιλώντας στο «Ε» - «θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μην εξοβελιστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απ’ την πόλη-έδρα του».
Τελικά το κτήριο της οδού Ναυμάχου Παπανικολή 11 νοικιάστηκε στο Πανεπιστήμιο έναντι μισθώματος 11.500 ευρώ το μήνα και με μικρές μετατροπές που έγιναν (τοποθέτηση ραμπών για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόσθετος εξοπλισμός) ο χώρος, συνολικού εμβαδού άνω των 1.200 τετραγωνικών μέτρων, τίθεται στη διάθεση των φοιτητών. Θυμίζουμε ότι, όπως είχε πει ο αντιπρύτανης Κώστας Ζώρας, εκεί θα σιτίζονται περίπου 100 φοιτητές, οι οποίοι και αδυνατούν να μετακινηθούν στη Λέσχη του Πανεπιστημίου, στο λόφο του «Ξενία». Στο χώρο δε θα λειτουργεί εστιατόριο, αλλά σε ένα μικρό τμήμα του κτηρίου θα προσφέρεται φαγητό το οποίο θα μεταφέρεται απ’ την «πάνω» Λέσχη.