Άγαλμα ελευθερίας <br>Μνημείο βρομιάς

01/07/2012 - 05:56
Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή τα «μπλόκια» όπως είναι γνωστό το σημείο, έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για κάθε είδους αστέγους. Εκεί βρίσκουν «στέγη» τσιγγάνοι, παράνομοι μετανάστες και άλλοι πολλοί…
Η παραλία μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί ένα σταθερό αριθμό λουομένων, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που την επιλέγουν για το μπάνιο τους, αφού είναι μια εύκολη λύση κοντά στην πόλη. Όμως τον τελευταίο καιρό η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι ανυπόφορη. Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή τα «μπλόκια» όπως είναι γνωστό το σημείο, έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για κάθε είδους αστέγους. Εκεί βρίσκουν «στέγη» τσιγγάνοι, παράνομοι μετανάστες και άλλοι πολλοί…

Εκεί κοιμούνται, τρώνε, πλένουν τα ρούχα τους μέχρι και… κάνουν τη σωματική τους ανάγκη μέσα στα αποδυτήρια! Οι περίοικοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από την κατάσταση αυτή, που τείνει να ερημώσει από ντόπιους το Άγαλμα της Ελευθερίας και ζητούν αστυνόμευση και συχνή καθαριότητα.
«[…] η απόσταση, από τα γραφεία αυτών που νομίζω... ότι έπρεπε να το προσέχουν (Λιμενικό Ταμείο, λιμεναρχείο, δήμος Μυτιλήνης, νομαρχία) είναι δεν είναι 200 μέτρα. Όμως όλοι αυτοί ή κάνουν ότι δε βλέπουν ή δεν τους νοιάζει ή μας θεωρούν βόδια», αναφέρει σε επιστολή του προς την εφημερίδα ένας συχνός επισκέπτης της περιοχής.
Και συνεχίζει περιγράφοντας το πρόβλημα:
«Δεκάδες τσιγγάνοι έχουν μετατρέψει κατά καιρούς, σε καταυλισμό και πλυσταριό το μέρος. Με το πολύτιμο νερό του ντους πλένουν τα σώβρακά τους, λούζονται και μετά ξαπλώνουν κάτω στρωματσάδα και κοιμούνται. Τα παιδιά τους, κατά δεκάδες, περιφέρονται αλαλάζοντας, ενοχλώντας τους λουομένους όπου πολλοί είναι και υπερήλικες. Φεύγοντας, πολλές φορές, αφήνουν σκουπίδια στο σημείο αυτό, που πρώτο από όλα, ο επισκέπτης θα δει, αφού έχει απόσταση 50 μέτρα από το σημείο που δένουν τα επιβατικά πλοία. Στη ΒΙΤΡΙΝΑ δηλαδή της πόλης μας! Δε φτάνει όμως αυτό. Περιοδικώς δεκάδες λαθρομετανάστες, ρακένδυτοι έρχονται και αφοδεύουν μέσα στα (ο Θεός να τα κάνει) αποδυτήρια. Η βρόμα είναι άθλια και αιωρείται παντού. Ύστερα πετούν τα σώβρακά τους και τις κάλτσες τους όπου βρουν και φεύγουν σαν κύριοι. Τις προάλλες ένας αλλοδαπός, μη έχοντας προφανώς μαγιώ, περιφερόταν ολοτσίτσιδος με τα... κάλη του σε κοινή θέα, στη θέα επίσης μικρών παιδιών και κοριτσιών και των γονιών τους, που εμβρόντητοι παρακολουθούσαν. Και φυσικά, πού να τολμήσεις να μιλήσεις, αφού η αναλογία Ελλήνων προς τσιγγάνους ή λαθρομετανάστες εκεί δεν είναι ένας προς πέντε περίπου.»

Και επεισόδια…

Ας σημειωθεί ότι προχθές έγινε έντονο επεισόδιο στο λιμάνι όταν η Αστυνομία πήγε ν’ απομακρύνει τους τσιγγάνους που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Εκείνοι αντέδρασαν. Παρά ταύτα απομακρύνθηκαν. Χθες το πρωί, όμως, είχαν πάλι επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Στις διαμαρτυρίες μάλιστα των λουομένων, απαντούσαν ότι πήγαν και εκείνοι για… το μπάνιο τους, όπως κάθε Έλληνας πολίτης. «Δεν κατάλαβα, εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Δεν μπορούμε να πάμε στην παραλία να κάνουμε ένα μπάνιο ή να ξεκουραστούμε αφού δεν έχουμε σπίτι να μας φιλοξενήσει, μέχρι να πάρουμε το πλοίο να φύγουμε;», λέει ένας τσιγγάνος, μόλις κάποιοι από τους λουομένους αρχίζουν να μουρμουράνε και ν’ αντιδρούν.
«Και χθες εδώ ήταν ο συγκεκριμένος με την οικογένειά του. Τους έδιωξε η Αστυνομία και ξαναήρθαν και τώρα λένε ότι περιμένουν το πλοίο. Αυτό το πλοίο μπορεί να κάνει και μήνες μέχρι να ‘ρθει», λέει ένας λουόμενος.
Ο ίδιος μάς δείχνει τα αποδυτήρια όπου μπορεί να μην είχαν ακαθαρσίες, όμως η έντονη δυσοσμία που αναδυόταν μέσα απ’ αυτές πρόδιδε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί και σαν τουαλέτα. «Αυτά δεν είναι αποδυτήρια, είναι αποχωρητήρια», λέει ο ίδιος. «Πάμε μέσα ν’ αλλάξουμε και δεν αντέχουμε από τη βρόμα. Πρέπει να έρχονται συχνά να καθαρίζουν και πρέπει να υπάρχει και αστυνόμευση.»
Στο χώρο γύρω από το άγαλμα υπάρχουν σκουπίδια πεταμένα. Μαζί με τους αστέγους, και μερικά αδέσποτα βρίσκουν καταφύγιο, αφού βρίσκουν τροφή από τα αποφάγια που πετιούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από τους κάδους απορριμμάτων. «Συχνά καθαρίζουμε μόνοι μας για να μπορέσουμε να σταθούμε εδώ. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε γιατί αν δε γίνει αυτό, δε θα αντέχεται εδώ η κατάσταση», λέει ένας ηλικιωμένος λουόμενος.
Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής, καθαρίζει την περιοχή αυτή καθημερινά, όμως μέσα σε λίγες ώρες μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο. «Στις 7 το πρωί τα πάντα είναι καθαρά. Μέχρι το μεσημέρι η περιοχή γίνεται σε κακό χάλι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Δεν έχουμε την ευθύνη της αστυνόμευσης», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μυτιλήνης.
Ας σημειωθεί ότι Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε σε πρόσφατη σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο, έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις-«σκούπα», προκειμένου ν’ απομακρυνθούν οι τσιγγάνοι από κεντρικά σημεία της πόλης. Όπως φαίνεται, προς το παρόν οι επιχειρήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey