Μια νέα εποχή ξεκινά για τα άγονα αεροπορικά δρομολόγια απ’ το επόμενο φθινόπωρο, όπου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα προκηρύξει 19 άγονες γραμμές, ανάμεσά τους και την αεροπορική σύνδεση Λέσβου και Λήμνου, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τρία ακόμη νησιά του Αιγαίου, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο.
Μια νέα εποχή ξεκινά για τα άγονα αεροπορικά δρομολόγια απ’ το επόμενο φθινόπωρο, όπου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα προκηρύξει 19 άγονες γραμμές, ανάμεσά τους και την αεροπορική σύνδεση Λέσβου και Λήμνου, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τρία ακόμη νησιά του Αιγαίου, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Με δεδομένο ότι οι άγονες γραμμές επιδοτούνται και μάλιστα αρκετά ικανοποιητικά, ήδη έχουν αρχίσει οι «αερομαχίες» μεταξύ των ενδιαφερομένων αεροπορικών εταιριών προκειμένου να τις αναλάβουν. Άλλωστε από εδώ και στο εξής, τις συγκεκριμένες γραμμές δεν θα μονοπωλεί πλέον, όπως τα προηγούμενα χρόνια που διατηρούσε πολυετείς συμβάσεις για αυτές, η Ολυμπιακή.
Το ζητούμενο βέβαια για τους νησιώτες, είναι τα αεροδρόμιά τους να συνδέονται με όσο το δυνατόν περισσότερες άγονες γραμμές, μια και ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός μειώνει κατά πολύ το κόστος του εισιτηρίου, διευκολύνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών των νησιών. Άλλωστε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των άγονων γραμμών, αποτελεί ο χαμηλός τους ναύλος, μια και η τιμή του εισιτηρίου δεν περιλαμβάνει, όπως στις άλλες αεροπορικές συνδέσεις, το «Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίου» (ΤΕΑΑ), το οποίο έχει μείνει να χαρακτηρίζεται ως «σπατόσημο», αν και δεν ισχύει πλέον ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.
«Αερομαχίες»
Σε επίπεδο χώρας, υπάρχουν συνολικά 24 άγονες αεροπορικές γραμμές, που όλες εξυπηρετούνται απ’ τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Για τις 19 απ’ τις άγονες, μετά από παράταση που δόθηκε στις συμβάσεις τους, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεσή τους, στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ οι άλλες πέντε λήγουν μέσα στο 2010. Η άγονη γραμμή που αφορά το νομό Λέσβου, είναι αυτή της Λήμνου-Λέσβου-Χίου-Σάμου-Ρόδου, που θα την εκτελεί η Ολυμπιακή έως και τις 31 Αυγούστου.
Οι 19 αυτές γραμμές συνοδεύονται σε ετήσια βάση από επιδότηση της τάξης των 29 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα «ενδιαφέρουσες» για τις αεροπορικές εταιρίες. Έτσι ενώ ακόμη θα περάσουν αρκετοί μήνες για να ανοίξει ο διαγωνισμός, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον. Ανάλογα με ό,τι συμβαίνει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αναμένεται και για τα αεροπορικά επιδοτούμενα δρομολόγια, να υπάρξει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών βασικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό, δηλαδή των Ολυμπιακών Αερογραμμών, της Aegean Airlines και της Athens Airways.
Δικαιολογημένα όμως, ενδιαφέρον υπάρχει και από τις τοπικές κοινωνίες, όπως της Λήμνου για παράδειγμα, προκειμένου να δημιουργηθούν και νέα άγονα αεροπορικά δρομολόγια, που θα τυγχάνουν επιδότησης. Η Λήμνος ενδιαφέρεται για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία όμως υπάρχει σχεδόν πάντα πληρότητα στα εκτελούμενα δρομολόγια, οπότε το αίτημά της δεν ικανοποιείται. Για να χαρακτηριστεί μια γραμμή άγονη, θα πρέπει να είναι ζημιογόνος, ενώ η είσοδος μιας εταιρείας σε μια απ’ τις 24 άγονες γραμμές της Ελλάδας, χωρίς κρατική επιδότηση, θα σηματοδοτούσε τον αποχαρακτηρισμό κάθε δρομολογίου ως «άγονης γραμμής», καθώς εκδηλώνεται εμπορικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του, με κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Με βάση το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλώσουν στο σύνολό τους οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πτήσεις εσωτερικού για τις άγονες γραμμές, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και ο χάρτης των άγονων δρομολογίων. Κι όχι μόνο με κατάργηση κάποιων άγονων γραμμών που δεν είναι ζημιογόνες, αλλά και με δημιουργία κάποιων νέων, που πραγματικά θα είναι άγονες.