Σήμερα 12 Ιουλίου, όπως είχε ανακοινωθεί, θα έκλεινε η ελληνόφωνη ημερήσια εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Απογευματινή», λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα σε αντανάκλαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Συνεχίζει η «Απογευματινή» της Πόλης
Σήμερα 12 Ιουλίου, όπως είχε ανακοινωθεί, θα έκλεινε η ελληνόφωνη ημερήσια εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Απογευματινή», λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα σε αντανάκλαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθόσον περιορίστηκαν οι διαφημίσεις ελληνικών εταιρειών. Επιπλέον το τιράζ της εφημερίδας ήταν μόνο 600 φύλλα και σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο (που ορίζει μίνιμουμ κυκλοφορίας τα 5.000 φύλλα) δεν μπορούσε να καταχωρήσει αγγελίες διακηρύξεων κ.λπ.. Η «Απογευματινή» πρωτοεκδόθηκε το 1925 και είναι η δεύτερη πιο παλιά (μετά την «Τζουμχουριέτ») εφημερίδα της Τουρκίας.
Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός απ’ την ειδησεογραφία, κάλυπτε τα νέα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, τις επίσημες ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κοινωνική δραστηριότητα των Ρωμιών της Πόλης (γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμοι, θάνατοι κ.ά.). Το ενδεχόμενο να σταματήσει να εκδίδεται η εφημερίδα και η δημοσιότητα που ακολούθησε στην Ελλάδα και στην Τουρκία, συνέτειναν στο να βρεθεί προσωρινή λύση και να μη διακόψει η εφημερίδα την έκδοσή της. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πάρα πολλοί νέοι Τούρκοι στη Κωνσταντινούπολη, κυρίως φοιτητές απ’ τα Πανεπιστήμια Bilgi και Marmara, γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες συνδρομητές, χωρίς καν να γνωρίζουν ελληνικά, μόνο και μόνο για να στηριχθεί η έκδοση της εφημερίδας. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την εφημερίδα και τον εκδότη της κ. Βασιλειάδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Το νησάκι Tavuk ada στο κόλπο του Αϊβαλιού
Ταβούκ αντά λένε σήμερα το νησάκι με το μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Άι-Γιάννη, που συναντάμε καθώς διασχίζουμε το μπουγάζι του Αϊβαλιού. Στο νησάκι αυτό, στον καιρό των Ελλήνων, συνήθιζαν οι Αϊβαλιώτες να γιορτάζουν τα κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα και να βγάζουν λογής - λογής θαλασσινά. Εκεί λοιπόν απ’ το 2009, ο αρμενικής καταγωγής παλαιοπώλης Τικράν Μασίς αγόρασε τα 3.000 τ.μ. από τα 9.000 που έχει συνολικό εμβαδόν. Τώρα σχεδιάζει να το αξιοποιήσει τουριστικά, αναστηλώνοντας το ξωκκλήσι και τα γύρω γκρεμισμένα κελιά. Θέλει να δημιουργήσει εκθεσιακό χώρο, καφετέρια και χώρους ανάπαυσης. Προς τούτο ζήτησε να του δοθεί άδεια να κατασκευάσει προβλήτα 300 μέτρων για να αράζουν τα πλοιάρια με τους επισκέπτες, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απέρριψε το αίτημά του, με την αιτιολογία ότι θα παρεμποδίζεται η ναυσιπλοΐα στο στενό αυτό θαλάσσιο πέρασμα. Παράλληλα, με αφορμή τη δημοσιότητα που δόθηκε στο ζήτημα, η οικολογική οργάνωση του Αϊβαλιού διαμαρτυρήθηκε για τις αγοραπωλησίες ελληνικών εγκαταλελειμμένων μνημείων που γίνονται απ’ το κράτος στην περιοχή, τα οποία κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε να παραχωρούνται στους τοπικούς φορείς για αξιοποίηση και ανάδειξή τους.
Καλωσόρισμα στους Σαμιώτες
Τελευταία η Σάμος, εκτός απ’ το Κουσάντασι, συνδέεται ακτοπλοϊκά και με ένα άλλο τούρκικο λιμάνι, το Σίγατζικ ή Σεφέρχισάρ, την αρχαία Τέω, νότια της Σμύρνης. Τις προάλλες ένα γκρουπ Σαμιωτών με επικεφαλής το δήμαρχο, κ. Θάνο, επισκέφθηκε την πόλη και τους επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Εκεί σε ένα κατάστημα βρήκαν και την επιγραφή με το δίγλωσσο «μπακαλοτέφτερο» για τα βερεσέ, της φωτογραφίας. Οι Τούρκοι γείτονες θέλησαν να εκφράσουν με το τετράδιο του βερεσέ την εμπιστοσύνη και την εγκαρδιότητά τους προς τους Σαμιώτες επισκέπτες, οι οποίοι όπως όλοι οι Έλληνες δοκιμάζονται απ’ την οικονομική κρίση. Με το άνοιγμα της νέας γραμμής επικοινωνίας, οι κάτοικοι του Σίγατζικ ελπίζουν πέρα από τις οικονομικές συναλλαγές, στις πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές σχέσεις με τους Σαμιώτες.
Άνοιξε το νέο Μουσείο της Μιλήτου
Ύστερα από 11 χρόνια, αφότου κρίθηκε ακατάλληλο το κτήριο που στέγαζε το Μουσείο της Μιλήτου, που εγκαταλείφθηκε, ολοκληρώθηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, και πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε. Το νέο Μουσείο περιλαμβάνει αξιόλογα ευρήματα (μέλη ναών, γλυπτά και άλλα αντικείμενα) που βρέθηκαν στην περιοχή της Μιλήτου, της Πριήνης και των Διδύμων. Με την ευκαιρία, αναφέρεται ότι το αρχαίο θέατρο της Μιλήτου, ελληνικό των κλασσικών χρόνων με προσθήκη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, είναι απ’ τα πιο καλοδιατηρημένα στη Μικρά Ασία. Επειδή κατά τη βυζαντινή και οθωμανική εποχή περιτοιχίστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο, στα νεώτερα χρόνια αφαιρέθηκαν οι προσθήκες και αποδόθηκε ατόφιο στους τουρίστες.
Ενδιαφέρουσες εμπορικές εκθέσεις στην Τουρκία
Το μήνα Ιούλιο στις σχετικά κοντινές μας απέναντι πόλεις διοργανώνονται ενδιαφέρουσες εμπορικές εκθέσεις, απ’ τις οποίες ξεχωρίζουν:
Στην Προύσσα από 14 έως 17 Ιουλίου: Βρεφικά - παιδικά ρούχα και αξεσουάρ.
Στην Τεκιρ-ντάγ (Ραιδεστός), στα παράλια της ανατολικής Θράκης: από 20 έως 24 Ιουλίου, Αγροτική έκθεση με καλλιεργητικά μηχανήματα, σπόρους κ.τ.λ.
Στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) από 27 έως 31 Ιουλίου, η International Bodrum Yacht Show, που περιλαμβάνει όλων των ειδών τα σκάφη, ιστιοπλοϊκά, μηχανοκίνητα, καταμαράν, καμπινάτα και μηχανές θαλάσσης (εξωλέμβιες και μη).
Επειδή ο Ιούλιος είναι μήνας ταξιδευτής, όσοι τυχόν ενδιαφέρονται για τις εκθέσεις, μπορούν να τις συνδυάσουν τις εκδρομές τους.