Με έκπτωση της τάξης του 52% ολοκληρώθηκε χθες ο επαναληπτικός μειοδοτικός διαγωνισμός για την αποκατάσταση των χωματερών της Ερεσού, στον οποίο και συμμετείχαν «μαζικά» οι εργολήπτες της Λέσβου.
Μετά τη δέσμευση του δημάρχου για πληρωμή τους κατά χρονολογική σειρά των οφειλών, οι εργολήπτες ήραν το «μποϋκοτάζ» και συμμετείχαν σε δημοπρασία
Με έκπτωση της τάξης του 52% ολοκληρώθηκε χθες ο επαναληπτικός μειοδοτικός διαγωνισμός για την αποκατάσταση των χωματερών της Ερεσού, στον οποίο και συμμετείχαν «μαζικά» οι εργολήπτες της Λέσβου. Έχοντας προηγηθεί η δέσμευση του δημάρχου Λέσβου η πληρωμή των οφειλών από ΣΑΤΑ να γίνει με χρονολογική σειρά, οι εργολάβοι σταμάτησαν την αποχή τους. Ήδη έχει ξεκινήσει η πληρωμή παλιών οφειλών και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει και η πληρωμή έργων από ΣΑΤΑ, κλείνοντας εκκρεμότητες ακόμη και απ’ το 2006.
Αρχίζει να ομαλοποιείται η κατάσταση στα δημοτικά έργα, μετά και τις πρώτες πληρωμές που έχουν γίνει για λογαριασμούς προηγούμενων ετών τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, δεδομένης της δέσμευσης του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου ότι θα τηρηθεί χρονολογική σειρά στην εξόφληση, ανάλογη της δημιουργίας της οφειλής, οι εργολάβοι σταμάτησαν χθες την αποχή.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Λέσβου,
Φώτης Παναγόπουλος, απ’ τα περίπου 30 ενεργά μέλη που έχει ο Σύνδεσμος, τα 25 έδωσαν το παρών στη δημοπρασία του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης» και μάλιστα οι 15 υπέβαλαν προσφορές.
Απ’ το 2006…
Θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος με τις οφειλές, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι οι εργολήπτες έχουν να λαμβάνουν συνολικά πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ από δημοτικά έργα. Εξ αυτών, περίπου τα τρία εκατομμύρια προέρχονται από έργα του προγράμματος «Θησέας» και 1,8 με δύο εκατομμύρια ευρώ από έργα που θα πληρώνονταν απ’ τη ΣΑΤΑ. Οι οφειλές αυτές των τέως δήμων χρονολογούνται ήδη απ’ το 2006, για αυτό και η δέσμευση του κ. Βουνάτσου είναι η εξόφλησή τους να γίνει με χρονολογική σειρά.
Η πρώτη δόση τής ΣΑΤΑ που εγκρίθηκε για το Δήμο Λέσβου στο πλαίσιο κατανομής πανελλαδικώς 77 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε 941.660 ευρώ, εκ των οποίων οι εργολήπτες έχουν την υπόσχεση πως οι 800.000 ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση προηγούμενων οφειλών.
Ποιοτικά έργα για τον τόπο
Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν ήταν γνωστά, το πόσο βαθιά είναι η κρίση στα δημόσια έργα μαρτυρά από μόνη της και η πολύ μεγάλη συμμετοχή, όπως και ο προφανής ανταγωνισμός μεταξύ των εργοληπτών στη χθεσινή δημοπρασία.
Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, το έργο για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που δημοπρατήθηκε κι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 520.000 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση των χωματερών Ερεσού, Βατούσας, Σιγρίου, Χιδήρων και Πτερούντας. Συμμετείχαν δε με προσφορές που κυμάνθηκαν από 18 έως 52%, συνολικά 15 εργολήπτες, ενώ μειοδότης αναδείχθηκε ο Σαράντος Προκοπίου. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα κατακυρωθεί την επόμενη βδομάδα μετά τον έλεγχο της υπηρεσίας.
Απ’ την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος, με την ευκαιρία της «επιστροφής» των συναδέλφων του στις δημοπρασίες έργων, τους καλεί ειδικά για τα έργα περιβάλλοντος, που πρέπει να ολοκληρωθούν και πολύ γρήγορα λόγω των προθεσμιών που τίθενται, «να ξεφύγουμε απ’ τις λογικές των έργων ανάγκης και των μεγάλων εκπτώσεων και να υιοθετήσουμε καθολικά την αντίληψη των ποιοτικών έργων που χρειάζεται ο τόπος». |