Για πραγματικά «ανταποδοτικά τέλη»

01/07/2012 - 05:56
Την Τετάρτη 27 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει μεταξύ άλλων και για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ήδη δημοσιεύτηκαν πληροφορίες στις εφημερίδες, ότι θα υπάρξει διαφοροποιημένη αύξηση των τελών με στόχο την εξίσωσή τους σε όλο το Δήμο Λέσβου.
Η άποψη ενός δημότη

Την Τετάρτη 27 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει μεταξύ άλλων και για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ήδη δημοσιεύτηκαν πληροφορίες στις εφημερίδες, ότι θα υπάρξει διαφοροποιημένη αύξηση των τελών με στόχο την εξίσωσή τους σε όλο το Δήμο Λέσβου διότι τώρα υπάρχουν ανισότητες και για παράδειγμα οι δημότες στη Μυτιλήνη πληρώνουν υπερδιπλάσια απ’ ό,τι αυτοί της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου.

Πόσο σωστό και δίκαιο ακούγεται αλήθεια το επιχείρημα αυτό για όσους δεν ξέρουν την πραγματικότητα!!! Αυτοί που θα αποφασίσουν, θα πρέπει παράλληλα με την ανισότητα των τελών, να λάβουν υπόψη τους και την τεράστια ανισότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όχι μονάχα από δημοτική σε δημοτική ενότητα αλλά και από οικισμό σε οικισμό της ίδιας δημοτικής ενότητας.
Να πληρώσουμε, για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Βρίσας, το ίδιο ποσό με τους κατοίκους της Μυτιλήνης για την καθαριότητα, αλλά την ώρα που θα παρθεί η απόφαση αυτή, να διασφαλιστεί παράλληλα ότι:

- Θα γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών με την ίδια συχνότητα παντού.
- Θα υπάρχουν κουβάδες απορριμμάτων με την ίδια αναλογία ανά κάτοικο και θα πλένονται οι κουβάδες αυτοί με την ίδια συχνότητα.
- Θα σκουπίζονται οι δρόμοι των οικισμών (κεντρικοί και περιφερειακοί) εξίσου συχνά.
- Θα έχουν οι παιδικές χαρές από άποψη εμφάνισης (και εξοπλισμού μέχρις ενός σημείου φυσικά) την ίδια όψη.
- Θα υπάρχουν δοχεία απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς διάκριση.
- Θα καθαρίζονται τα περιαστικά αλσύλλια και οι παραλίες και θα αποψιλώνονται οι αυλές των σχολείων και οι άκρες των δρόμων τακτικά.

Να πληρώσουμε όλοι οι κάτοικοι του Δήμου, το ίδιο ποσό για το δημοτικό φωτισμό, αλλά να διασφαλιστεί παράλληλα ότι:
- Θα έχουμε και ίδιας ποιότητας φωτισμό στους δρόμους.
- Θα αποκαθίστανται οι βλάβες του δημοτικού φωτισμού και θα αντικαθίστανται οι καμένες λάμπες σε εξίσου λογικό χρόνο παντού.
- Θα φωταγωγούνται τις γιορτινές μέρες, οι κεντρικοί δρόμοι και θα διακοσμούνται με φωτιστικά και γιρλάντες αναλογικά στον ίδιο βαθμό παντού.
Ίσως κάποιοι βρουν υπερβολικές τις «απαιτήσεις» αυτές, γι’ αυτό μπορώ να διατυπώσω μια άλλη πρόταση: Τα χρήματα που εισπράττονται από κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα για καθαριότητα και φωτισμό, να διατίθενται αποκλειστικά στην κοινότητα αυτή και να μη χρηματοδοτούν οι κάτοικοι μιας περιοχής την «πολυτέλεια» μιας άλλης.
Ίσως κάποιοι αντιτάξουν το επιχείρημα ότι σε μικρά χωριά θα γίνεται αντίστροφη ροή χρημάτων απ’ τα πολυπληθέστερα μέρη στα πιο έρημα. Αν και το επιχείρημα αυτό είναι έωλο γιατί πληρώνουν τα «κτίσματα» και όχι ο πληθυσμός, μπορούν να διαθέτουν ένα μικρό ποσοστό των εισπράξεων των τελών αυτών σε κοινό κορβανά για την αντιμετώπιση ακραίων ή έκτακτων καταστάσεων.
Με τα παραπάνω, δεν αντιτίθεμαι στην όποια αύξηση αποφασιστεί, απλά «διεκδικώ» παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών που μας παρέχονται. Και φυσικά πριν από οποιαδήποτε γενική αύξηση των τελών, θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση κάθε σπατάλης. Δεν επιτρέπεται τα μεγάλα φώτα του δημοτικού φωτισμού, στα Βατερά για παράδειγμα, να ανάβουν το χειμώνα με τον ήλιο ή και σε εικοσιτετράωρη βάση.

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ*
* Ο Στρατής Νικέλλης είναι χημικός, τέως διευθυντής του Λυκείου Πολιχνίτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey