Απογοήτευση παντού…

01/07/2012 - 05:56
Απογοήτευση, θυμός, αγανάκτηση, έντονα συναισθήματα και κυρίως αβεβαιότητα για το «αύριο» συνοδεύουν τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.
Απογοήτευση, θυμός, αγανάκτηση, έντονα συναισθήματα και κυρίως αβεβαιότητα για το «αύριο» συνοδεύουν τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από 13,6% που είναι τώρα, σε 3% έως το 2014. Τα μέτρα που προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, πλήττουν καίρια το δημόσιο τομέα, συμπαρασύροντας όμως και την τοπική αγορά που στηρίζεται κατά βάση στο εισόδημα των υπαλλήλων. Μια μέρα μετά την ανακοίνωση, ζητήσαμε τις πρώτες αντιδράσεις των Μυτιληνιών - ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων, καταστηματαρχών, συνταξιούχων κ.ά.. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί σε όλη την αγορά της πόλης, συνοδεύει παντού μόνο μια λέξη: «χάλια».


Μάρω Βερβενιώτου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης


«Η ζωή μας αλλάζει… Ο κόσμος της αγοράς είναι απογοητευμένος. Η αγορά δεν πηγαίνει καθόλου καλά, τζίρος δεν υπάρχει, οι τράπεζες επηρεάζουν τον κόσμο αρνητικά. Δεν έχουμε ξαναπεράσει αυτήν την κατάσταση 21 χρόνια που είμαι στο εμπόριο. Χθες (σ.σ. Κυριακή) περιμέναμε με αγωνία τα μέτρα, που βέβαια λίγο πολύ όλοι τα φανταζόμασταν. Να δούμε τώρα πώς θα υλοποιηθούν όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει μέσα σε διάρκεια ετών και τώρα θα πρέπει να γίνουν σε τρία μόνο χρόνια, κάτι που πραγματικά δεν ξέρω αν γίνεται. Εμείς έχουμε πλέον μεγαλώσει, με τα νέα παιδιά τι θα γίνει. Θα πρέπει να αντιδράσουμε, θα πρέπει όμως και να προσαρμοστούμε. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει τόσο απότομα. Δυστυχώς, η δύναμη της ψήφου δε χρησιμοποιήθηκε ορθολογικά.»

Γιώργος Ορφανός, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου

«Μας είχαν προϊδεάσει τα Μ.Μ.Ε. και τα περιμέναμε, αλλά αλλιώς είναι να βλέπεις ανακοινωμένα τα μέτρα. Περιμένουμε ακόμη τις λεπτομέρειες. Από όσα ακούσαμε, πάντως, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού δεν υπάρχουν καθόλου αναπτυξιακά, παρά μόνο εισπρακτικά μέτρα, που θα δυσκολέψουν πολύ την κατανάλωση και θα οδηγήσουν σε μεγάλη ύφεση του εμπορίου. Όσον αφορά στο Φ.Π.Α., υπολογίζω ότι θα αυξηθεί κατά μία μονάδα το μεγάλο και θα φτάσει το 16%, ενώ το μικρό θα πάει 8%. Και, φυσικά, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το ασφαλιστικό.»

Γιώργος Αλεξίου, πρόεδρος Δημοσίων Υπαλλήλων ΟΤΑ

«Ήδη, από τις κινητοποιήσεις μας που προηγήθηκαν, είπαμε πως τα νέα μέτρα είναι αντιλαϊκά και πως θα πρέπει να παλέψουμε τόσο αυτά, όσο και τα επόμενα που σίγουρα θα ακολουθήσουν. Μαζί και με το θέμα του “Καλλικράτη”, που με την οικονομική μεταρρύθμιση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις, με τα νέα οργανογράμματα των δήμων που θα προκύψουν. Πιστεύουμε ότι αν δε συμμετέχουμε οι εργαζόμενοι στην εφαρμογή του “Καλλικράτη”, δεν πρόκειται να πετύχει, ενώ αντί για συνεργασίες, οι απολύσεις θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Είμαστε, άλλωστε, αντίθετοι σε κάθε είδους απολύσεις ή μη σωστή κατανομή του προσωπικού. Όσον αφορά στους μισθούς, γυρίσαμε 20 χρόνια πίσω. Ό,τι κατακτήσαμε τόσα χρόνια, το χάσαμε σε μια νύκτα, με μέτρα που έχουν σκοπό να μειώσουν το μισθό του εργαζομένου.»

Μυρσίνη Κανλή, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

«Τα μέτρα είναι πρωτοφανή και σκληρά, λεηλατούν το εισόδημα των εργαζομένων και διαλύουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Άδικα πληρώνει την κρίση ο εργαζόμενος ενώ δε φταίει. Εμείς θα αντιδράσουμε με τη 48ωρη απεργία που έχουμε κηρύξει για σήμερα και αύριο και καλούμε και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στη συγκέντρωσή μας αύριο το πρωί, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.»

Μαρία Εμμανουήλ, ιδιοκτήτρια καταστήματος

«Τι να πω; Είναι ό,τι χειρότερο. Είμαι στην αγορά 35 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Το περιμέναμε, βέβαια, από την πρώτη στιγμή, προσωπικά δεν ήλπισα ούτε λεπτό, αφού ακούγαμε και βλέπαμε τόσο καιρό τι γινόταν. Αυτήν τη στιγμή μάς επηρεάζουν παντού, εμένα προσωπικά ως επαγγελματία, τον άντρα μου ως συνταξιούχο, όλους μαζί, αφού αν δεν έχει το Δημόσιο δε θα έχουμε και εμείς. Δεν είναι κανείς ευχαριστημένος, με εξαίρεση ίσως μια μικρή μειοψηφία.»

Αναστασία Κροτσίδα, ιδιοκτήτρια καταστήματος
«Χάλια. Άλλοι έκλεψαν, άλλοι έφαγαν και άλλοι θα πληρώσουν. Ουδέν άλλο σχόλιο…»

Μπάμπης Στυλιανίδης, συνταξιούχος δημότης Μυτιλήνης

«Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν όλον τον κόσμο, από τους εργαζομένους μέχρι τους μαγαζάτορες και τους συνταξιούχους, εκτός από τους “γραβατωμένους” που γλύτωσαν και δεν τιμωρείται κανένας. Ο κόσμος ίσως θα ήθελε να συμβάλει στα μέτρα αυτά, αλλά θα έπρεπε πρώτα να δει τους “έχοντες και κατέχοντες”, αφού όλοι ξέρουν πού πήγαν τα λεφτά. Το θέμα, από ό,τι βλέπω μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν υπάρχει καμμία προοπτική επανόδου μετά από δύο - τρία χρόνια. Θυσία του εργαζομένου, αλλά μέχρι πότε; Και δεν είναι το ότι θα κλειστούμε σπίτια μας, αλλά ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα υπάρξουν πολλοί άνεργοι. Όλα είναι ένας κύκλος…»

Χριστίνα Χατζηαντωνίου, άνεργη


«Νιώθω αγανάκτηση και θυμό μαζί. Οι ελπίδες όσων το κουβεντιάζουν είναι πολύ-πολύ μικρές, σχεδόν μηδαμινές. Όλοι είμαστε απελπισμένοι. Τη δική μου οικογένεια την επηρεάζει, αφού εγώ ως άνεργη περιμένω από τον άντρα μου, που η δουλειά του είναι θερινή και θα επηρεαστεί πολύ από τον τουρισμό. Επιπλέον, η κόρη μας είναι φοιτήτρια σε άλλη πόλη και είναι ακόμη εξαρτημένη από εμάς. Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι χρόνιο και δε λύνεται μέσα σε μια μέρα. Η γενιά μας, μάλιστα, νιώθει συνυπεύθυνη και εκνευρισμένη που δεν μπόρεσε να συμβάλει στο να βρει καλύτερα τα πράγματα η νέα γενιά.»

Χρύσα Γιαννοπούλου, φοιτήτρια

«Θεωρώ τα νέα μέτρα εντελώς αντιλαϊκά και πιστεύω πως δεν μπορεί η ευθύνη να αποδοθεί σε μία ή δύο κυβερνήσεις, αλλά στην τελευταία 30ετία, από το ’80 και μετά. Όλα είναι έτσι σχεδιασμένα προκειμένου να πλήξουν εντελώς τις “χαμηλές” τάξεις, αφού δε χτυπούν καθόλου τους έχοντες. Αν είχε τα κότσια ο Παπανδρέου, θα έπρεπε να κάνει κάτι αντίστοιχο με τον Τσάβες και να κρατικοποιήσει τις τράπεζες, για να μη χρειαστεί να δανειστεί από έξω. Αυτές έχουν τα λεφτά άλλωστε. Πώς επηρεάζουν εμένα προσωπικά; Δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να διοριστώ, αφού οι προσλήψεις στο Δημόσιο “παγώνουν”. Αδικούνται πολύ οι σχολές που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, όπως η δική μου, αφού επιβαρύνονται επιπλέον και με το ότι “παγώνουν” οι προσλήψεις σε διοικητικές θέσεις. Και είναι πολύ άδικο, επιπλέον, το ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει σα “στάχτη στα μάτια” το ότι θα κρατήσουν το 13ο και το 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει. Ρίχνουν απλά στάχτη στα μάτια…»

Δέσποινα Βουλαρή, υπάλληλος ΔΟΥ
«Τι να πούμε, τα αυτονόητα; Είναι ντροπή τους, μας έχουν διαλύσει… Δάνεια, υποχρεώσεις, τι να πρωτοπρολάβουμε; Εμείς τουλάχιστον έχουμε καλούς μισθούς, άλλοι που παίρνουν 700 ευρώ το μήνα, τι πρέπει να κάνουν;»


Τα νέα οικονομικά μέτρα εν συντομία

- Αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. από το 21% στο 23%.
- Αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10% και αύξηση των φόρων πολυτελείας.
- Αναπροσαρμογή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο (μόνο 1.000 ευρώ συνολικά - 250 δώρο Πάσχα, 250 επίδομα αδείας και 500 δώρο Χριστουγέννων -, που θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν μισθό κάτω των 3.000 ευρώ μικτά, μαζί με τα επιδόματα).
- Καμμία αλλαγή στο 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
- Μείωση 8% σε όλα τα επιδόματα.
- Αναπροσαρμογή των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου (200 ευρώ το δώρο Πάσχα, 200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά).
- Μειώνονται οι υψηλές συντάξεις μέσω του ΛΑΦΚΑ.
- Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα δοθεί μόνο στοχευμένα.
- Μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση του ορίου των απολύσεων και μείωση των υπερωριών.
- Περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
- Αναθεώρηση των συντάξεων αναπηρίας.
- Έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey