Ένα από τα μεγαλύτερα δάση στην καρδιά της Λέσβου, απειλήθηκε τη Δευτέρα αργά το μεσημέρι, σε μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή «Πετσοφά». Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα μήνα και αυτό δημιουργεί υποψίες στις αρχές.
Ένα από τα μεγαλύτερα δάση στην καρδιά της Λέσβου, απειλήθηκε τη Δευτέρα αργά το μεσημέρι, σε μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή «Πετσοφά». Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα μήνα, και αυτό δημιουργεί υποψίες στις αρχές, για το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρηστικές ενέργειες.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στη 1.40 το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή «Κουρού Τσεσμέ» του Δήμου Καλλονής σε δασική περιοχή, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, ξεκίνησε από το δρόμο. Στη στροφή που οδηγεί στη χωματερή μεταξύ της δεξαμενής και του στρατοπέδου «Πετσοφά», ήταν το σημείο έναρξης της φωτιάς, η οποία μπορούσε να κάψει ολόκληρο το δάσος λόγω του ότι τη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι φλόγες, έπνεαν τοπικά, ισχυροί άνεμοι. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και εθελοντών, ήταν άμεση, όμως σύμφωνα με τις αρχές, βοήθησε στη συνέχεια και ο καιρός… αφού ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι προσπάθειες κατάσβεσης, οι άνεμοι κόπασαν και αυτό διευκόλυνε κατά πολύ το έργο τους.
Στον τόπο της φωτιάς έσπευσε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης, συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή, εθελοντές, οι δήμοι με οχήματά τους, καθώς και τα δυο αεροσκάφη πετζετέλ, που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, μαζί με ένα ελικόπτερο που ήρθε από τη Χίο.
«Καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να περικυκλώσουμε τη φωτιά και να μην την αφήσουμε να εξαπλωθεί», δήλωσε στο «Ε», ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, κ. Μιχάλης Λαζάρου.
Ο κ. Λαζάρου σχολίασε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φωτιά ήταν η τρίτη στην ίδια περιοχή. «Είναι κάτι που ερευνάται από το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας μας. Το γεγονός πάντως ότι είχαμε τόσες φωτιές στην ίδια περίπου περιοχή, δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους και δεν μπορεί να είναι τυχαίο».
Η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και η φωτιά κατασβήστηκε πλήρως χθες Τρίτη το πρωί.
Κι άλλες φωτιές
Φωτιά εκδηλώθηκε την Κυριακή στις 4 το απόγευμα, στην περιοχή Τάρτι του Δήμου Γέρας, όταν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε τουρίστρια, βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά σε γεωργική έκταση. Κάηκαν 80τ.μ. με ξηρά χόρτα, και τρία ελαιόδεντρα.
Από τις φλόγες τραυματίστηκε ελαφρά η Πολωνή οδηγός του αυτοκινήτου, η οποία πρόλαβε να βγει εγκαίρως από το αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκαν ελαφρά εγκαύματα. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η φωτιά σβήστηκε πλήρως από την Πυροσβεστική, μια ώρα αργότερα.
Τέλος, μια ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 1.25 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στην περιοχή της λιμνοδεξαμενής του Βαφειού στο Μόλυβο, σε δασική έκταση. Από την πυρκαγιά κάηκε 1,5 στρέμμα με αστιβιές και θάμνους. Η φωτιά σβήστηκε πλήρως δυο ώρες αργότερα χάρις την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και οχημάτων των δήμων Πέτρας και Μήθυμνας.