Μια λαμπρή επέτειος για τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας

01/07/2012 - 05:56
Συμπληρώθηκαν 150 χρόνια λειτουργίας, μια απ’ τις παλαιότερες της χώρας, χαρακτηρίσθηκε από το ΥΠΕΠΘ ιστορική και προστέθηκε η ονομασία «Αργύρης Εφταλιώτης»
Το 2009 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας. Συμπληρώθηκαν 150 χρόνια λειτουργίας, μια απ’ τις παλαιότερες της χώρας, χαρακτηρίσθηκε από το ΥΠΕΠΘ ιστορική και προστέθηκε η ονομασία «Αργύρης Εφταλιώτης» τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο έναν απ’ τους πιο σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων του νησιού, ο πατέρας του οποίου υπήρξε και ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης.
Τον περασμένο Αύγουστο στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης, με την πρόεδρό του κ. Γιώτα Θηβαίου, η οποία είχε αναλάβει και τη συμπλήρωση των σχετικών φακέλων που στάλθηκαν στο ΥΠΕΠΘ, διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις για να γιορτάσει αυτή την επέτειο. Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και ο δήμος Μήθυμνας.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας, με βασική ομιλήτρια τη δρα Ευγενία Κεφαλληναίου, πρόεδρο Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (ΥΠΕΠΘ), η οποία μίλησε με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των Δημόσιων Βιβλιοθηκών».


Η κ. Κεφαλληναίου, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις δημόσιες βιβλιοθήκες στην ελληνική αρχαιότητα, τόνισε ότι στην εποχή μας η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών σ’ όλο τον κόσμο αποτελεί κομβικό σημείο για την εξέλιξη των βιβλιοθηκών. Από τους παραδοσιακούς ρόλους και ρυθμούς, περνάμε στη σύγχρονη μορφή βιβλιοθηκών οι οποίες καλούνται να συμβάλλουν στη διά βίου μάθηση, στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στη διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Σ’ ολόκληρη τη χώρα οι δημόσιες βιβλιοθήκες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με σκοπό τη δημιουργία ιστοσελίδων, τη δημιουργία κέντρων πληροφόρησης και την ψηφιοποίηση του υλικού τους. Με την εφαρμογή των τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας εξασφαλίζονται στις βιβλιοθήκες νέες δυνατότητες που θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούν και να ανοιχθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος.



Η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, εκπαιδευτικός κ. Γιώτα Θηβαίου, παρουσίασε τη διαδρομή της Βιβλιοθήκης από το 1859 έως τις μέρες μας. Ύστερα από πολύμηνη έρευνα σε αρχεία και σε βιβλιογραφία και μέσω προβολής (power point), είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά άγνωστα ιστορικά στοιχεία. «Η ιστορία της Βιβλιοθήκης είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου, ιδρυμένη κατά την Τουρκοκρατία (1859) από τον πατέρα του Αργύρη Εφταλιώτη, Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, το φυσικομαθηματικό Μιχαήλ Σάββα, τον ιατροφιλόσοφο Σωκράτη Φωτιάδη και άλλους φιλοπρόοδους Μηθυμναίους με σκοπό την πνευματική και εθνική αφύπνιση των υποδουλωμένων Μηθυμναίων που θα τους οδηγούσε στην ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία», τόνισε η κ. Θηβαίου.
Η επετειακή εκδήλωση πλαισιώθηκε με έκθεση φωτογραφίας σχετική με την ιστορία της: σελίδες παλαιών βιβλίων τυπωμένων στα περίφημα παλαιά τυπογραφεία, χαρακτικά και άλλο αρχειακό υλικό όπως ένα τετράδιο καλλιγραφίας μαθητή του 1883, το ψήφισμα των Ελλήνων και Τούρκων εφοροδημογερόντων για ενσωμάτωση της Μήθυμνας στην Ελλάδα 1913 κ.ά..

Στη διπλανή στήλη παραθέτουμε το χαιρετισμό που έστειλε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος



Να γίνει η Βιβλιοθήκη ένας ισχυρός θεσμός πολιτισμού και εκπαίδευσης
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να βρίσκομαι κοντά σας στην πρωτοβουλία που οργανώσατε. Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δε μου επιτρέπουν να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Έστω και από απόσταση, όμως, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου, για την ευόδωση των στόχων και των επιδιώξεων που συγκεντρώνει η σημαντική σας πρωτοβουλία.
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε ανεπτυγμένης κοινωνίας. Είναι ο θεμελιώδης λίθος της Παιδείας και του Πολιτισμού. Στην κοινωνία της γνώσης και σε μια εποχή όπου δεν ευνοείται η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η ανάγκη για ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες, που θα μπορούν να αντιλαμβάνονται τα σημαντικά προβλήματα των ημερών και, κυρίως, να ενεργούν με στόχο την επίλυσή τους, είναι μεγάλη. Η επένδυση στην καινοτομία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην ανάπτυξη και στη διάχυση και αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας αποτελούν το πλαίσιο ενός αναπτυξιακού προγραμματισμού, καθοριστική προϋπόθεση κάθε κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής εξέλιξης.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, οι βιβλιοθήκες ως μια αναγκαία υποδομή του εκπαιδευτικού συστήματος διαδραματίζουν το δικό τους σπουδαίο ρόλο. Δικός μας στόχος είναι οι βιβλιοθήκες, ως η τοπική ύλη στη γνώση και στον πολιτισμό, να εξελιχθούν σε έναν ισχυρό θεσμό πολιτισμού και εκπαίδευσης
που θα προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες για κάθε ηλικία και για κάθε κατηγορία πολιτών. Διότι, η προώθηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκών της χώρας αποτελεί αναγκαίο όρο για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας για παιδεία, έρευνα, ενημέρωση, ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και απόψεων. Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, να διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την ίδρυση της με πρωτεργάτη τον εθνοδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, πατέρα του μεγάλου μας συγγραφέα Αργύρη Εφταλιώτη. Τέτοιες πρωτοβουλίες προάγουν την κριτική σκέψη, παράγουν πολιτισμό και διαμορφώνουν πολίτες με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στις δικές μας προσπάθειες για την εκπαίδευση και την παιδεία της νέας γενιάς. Διότι από τέτοιους πολίτες έχουμε ανάγκη. Με αυτές τις απλές σκέψεις, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία που οργανώσατε και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.

Με εκτίμηση,
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey