Το πρόγραμμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, αποτελεί ήδη παρελθόν. Αγανάκτηση κι έντονες αντιδράσεις απ’ το επιβατικό κοινό. Κατάργηση των δωρεάν καρτών. Στο 1,10 ευρώ από 0,50 το εισιτήριο στις γραμμές Λαγκάδας, Νοσοκομείου, Χρυσομαλλούσας και Συνοικισμού.
Την ώρα που η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων νοικοκυριών, κόπηκε απ’ την αρχή του χρόνου και επ’ αόριστον (ή και οριστικά;) μια απ’ τις κατ’ εξοχήν κοινωνικές δράσεις της αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, μέσω του οποίου οι κάτοικοι των συνοικιών της Μυτιλήνης εξασφάλιζαν δωρεάν ή φτηνή πρόσβαση στο κέντρο, αποτελεί ήδη παρελθόν. Παράλληλα, το ίδιο μέτρο, που σημειωτέον δεν ήταν ζημιογόνο αλλά απέφερε έσοδα στο Δήμο Μυτιλήνης, απέτρεπε στο να χρησιμοποιούν οι δημότες στις μετακινήσεις τους τα Ι.Χ., απαλλάσσοντας έτσι την πόλη από εκατοντάδες οχήματα, με ό,τι αυτό σήμαινε για το κυκλοφοριακό.
Απ’ την πλευρά της δημοτικής αρχής, διά των αντιδημάρχων Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, τονίστηκε πως θα εξεταστεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα τι μέλλει γενέσθαι με τη Δημοτική Συγκοινωνία, ενώ ήδη η διοίκηση και οι οδηγοί του Αστικού ΚΤΕΛ δέχονται τις έντονες αντιδράσεις του κοινού. Οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα, είτε γιατί δεν ισχύουν οι κάρτες δωρεάν διαδρομών που είχαν δοθεί στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είτε γιατί πληρώνουν προς 1,10 ευρώ το εισιτήριο, που έως τις 31 Δεκεμβρίου κόστιζε μόλις 0,50 ευρώ.
Από εξυπηρετημένοι…
Ως γνωστόν, ο Δήμος Μυτιλήνης, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέτεινε απ’ το Φεβρουάριο του 2010 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου το πρόγραμμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που είχε ξεκινήσει στις αρχές τού 2009 με στόχο να προσφέρει φτηνές συγκοινωνίες στους δημότες και να διευκολύνει το κυκλοφοριακό της πόλης. Το πρόγραμμα, που έτυχε χρηματοδότησης της τάξης των 210.000 ευρώ προς το Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης απ’ τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, υλοποιήθηκε τον πρώτο χρόνο μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και τις κατά τόπου ΤΕΔΚ, αποσκοπώντας να δημιουργηθούν γραμμές λεωφορείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις που έως τότε δεν κρίνονταν συμφέρουσες για τα ΚΤΕΛ.
Όντως, σε επίπεδο Λέσβου όχι μόνο έτυχε ευρείας απήχησης το όλο πρόγραμμα, αλλά ήταν και ιδιαίτερα επιτυχής η συμβολή του στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αντί για το αυτοκίνητό τους επέλεγαν τη φτηνή ή και δωρεάν δημοτική συγκοινωνία.
Όταν το πρόγραμμα τέλειωσε, ο Δήμος Μυτιλήνης συνέχισε τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ σε νέα βάση, έτσι ώστε και οι δημότες να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται με μικρό ή με μηδαμινό κόστος, και ο Δήμος ή ευρύτερα το Δημόσιο να μην επιβαρύνεται.
Η νέα συμφωνία προέβλεπε σε γενικές γραμμές ο Δήμος να νοικιάζει στο ΚΤΕΛ τα δύο mini bus που είχε πάρει απ’ το πρόγραμμα «Καποδίστριας» το 2003 και ταυτόχρονα να επιδοτεί τη διαφορά του εισιτηρίου, από 0,90 ευρώ που κόστιζε τότε, ώστε να προσφέρεται στους επιβάτες των ΚΤΕΛ έναντι 0,50 ευρώ.
Η προγραμματική αυτή σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης αφορούσε στην παροχή συγκοινωνιακού έργου σε τρεις περιοχές, από Τελωνείο έως Χρυσομαλλούσα, από Δημαρχείο έως Συνοικισμό και από Τελωνείο έως Λαγκάδα. Δηλαδή να καλύπτονται οι βασικές συνοικίες της πόλης, όταν πριν το πρόγραμμα το Αστικό ΚΤΕΛ εξυπηρετούσε κατά βάση τη σύνδεση της πόλης με τα δημοτικά διαμερίσματα, τα χωριά εκτός της Μυτιλήνης.
Στις 31 Δεκεμβρίου τα δύο mini bus επέστρεψαν στη… βάση τους, στο πάρκινγκ πίσω απ’ τον «Βερόπουλο», όπου και για έξι ολόκληρα χρόνια - απ’ το 2003 έως το 2009 - σάπιζαν, και το σκηνικό στις συγκοινωνίες της πόλης άλλαξε άρδην. Οι γραμμές διατηρήθηκαν απ’ το ΚΤΕΛ, αλλά κόπηκαν οι διευκολύνσεις απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, ενώ το εισιτήριο αυξήθηκε - δεδομένης και της αύξησης στην τιμή του εισιτηρίου - απ’ το μισό ευρώ στο 1,10 ευρώ.
… αγανακτισμένοι δημότες
«Γράψτε τι συμβαίνει γιατί έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Ο κόσμος, και ειδικά οι ηλικιωμένοι μέλη του ΚΑΠΗ, που είχαν δωρεάν κάρτες, έχει αγανακτήσει και στρέφεται εναντίον μας, βγάζει μια περίεργη επιθετικότητα απέναντι στους οδηγούς μας, λες και φταίνε αυτοί που τέλειωσε η σύμβαση με το Δήμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, Πάρης Μολυβιάτης, στον οποίο και απευθυνθήκαμε έχοντας ανάλογες καταγγελίες ηλικιωμένων πολιτών, που διαμαρτύρονταν γιατί «μετά από δύο χρόνια που μετακινούνταν δωρεάν, τους στέλνουν τώρα να πληρώνουν ταξί για να κατέβουν στην αγορά».
Όπως υπενθύμισε ο κ. Μολυβιάτης, ο Δήμος, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΚΤΕΛ, είχε διανείμει 700 κάρτες σε μέλη του ΚΑΠΗ Μυτιλήνης, ενώ ακόμη 300 κάρτες για δωρεάν χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας είχαν διατεθεί απ’ την αρχή του προγράμματος το 2009 σε πολύτεκνους, θύματα πολέμου, άτομα με ειδικές ανάγκες, έχοντες αναπηρία άνω του 67% κ.λπ.. Οι μαθητές και οι φοιτητές πλήρωναν στις ίδιες γραμμές 0,30 ευρώ, ενώ τα τρία πρώτα δρομολόγια έως τις 8.30΄ το πρωί ήταν εντελώς δωρεάν, ώστε όλοι να πηγαίνουν στις δουλειές τους δίχως εισιτήριο. Ανάλογη συμφωνία είχε γίνει για τη μεταφορά των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Μυτιλήνης, για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας πλήρωνε τον οδηγό και το συνοδό και το ΚΤΕΛ τα καύσιμα και τη συντήρηση του λεωφορείου που είχε παραχωρηθεί απ’ το Δήμο.
Και νέα γραμμή…
Ο κ. Μολυβιάτης, σημειώνοντας πως η σύμβαση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν ασύμφορη για τα ΚΤΕΛ, τα οποία πλήρωναν ενοίκιο για τα δύο μικρά λεωφορεία στο Δήμο κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι έπαιρναν μηνιαίως ως επιδότηση εισιτηρίου, δηλώνει πως δεν υπάρχει αντίρρηση να συναφθεί μια νέα σύμβαση, «αλλά με καινούργιους όρους, αφού ήδη τα καύσιμα είναι πολύ πιο ακριβά τώρα».
«Εμείς διατηρήσαμε τις τρεις γραμμές και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε και μία καινούργια προς το Νοσοκομείο, για να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Και σε καμμία περίπτωση δε φταίμε εμείς, όπως μας κατηγορούν, για την οικονομική επιβάρυνση των επιβατών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι με τα νέα δεδομένα καθημερινά υπάρχουν μόλις τέσσερα δρομολόγια για Λαγκάδα, αφού το εισιτήριο πλέον είναι απαγορευτικό για τη μικρή αυτή διαδρομή, δέκα για το Συνοικισμό, 32 για τη Χρυσομαλλούσα, αλλά και 27 για το Νοσοκομείο, γραμμή που εξυπηρετεί και τη Χρυσομαλλούσα.
Παρέμβαση για να συνεχιστεί η φτηνή συγκοινωνία έγινε προς το Αστικό ΚΤΕΛ και από τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, Γιώργο Παπαπορφυρίου, αφού και η Ένωση, όπως και τα ΚΤΕΛ, έχουν γίνει αποδέκτες των διαμαρτυριών των πολιτών που ξαφνικά έχασαν σε περίοδο κρίσης ένα σημαντικό αγαθό, τη συγκοινωνία με φτηνό εισιτήριο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μολυβιάτη, με την προηγούμενη σύμβαση μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης και ΚΤΕΛ, σε μηνιαία βάση, ο Δήμος είχε κέρδος περίπου 10.000 ευρώ.
«Θα εξετάσουμε τι δυνατότητες υπάρχουν και υπό ποιους όρους, για να συνεχιστεί το πρόγραμμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, επισημαίνοντας πως το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει σχετικά.
«Το θέμα της δημοτικής συγκοινωνίας ήταν το πρώτο που απασχόλησε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, μετά από πρόταση μέλους του Συμβουλίου για την ανάγκη να συνεχιστεί, αφού είναι διαπιστωμένο πως εξυπηρετεί τους πολίτες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, ο οποίος ζήτησε από υπηρεσιακούς παράγοντες αναλυτική ενημέρωση για το καθεστώς με το οποίο είχε υπογραφεί η προηγούμενη σύμβαση μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης και Αστικού ΚΤΕΛ.
Η όποια απόφαση, πάντως, θα πρέπει να μην παραπεμφθεί στις καλένδες, αλλά να εξεταστούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις συνέχισης των δρομολογίων, που εκτός της «τσέπης» των δημοτών επηρέαζαν θετικά τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και το κυκλοφοριακό, και μάλιστα δίχως κόστος, αλλά με οφέλη για το Δήμο. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι, άγνωστοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνουν στο «ψυγείο» τα δύο mini bus της δημοτικής περιουσίας. Ή μήπως πρέπει να κληθούν να πληρώσουν οι δημότες για να διατηρηθούν οι καλύτερες συγκοινωνιακές συνθήκες που επικρατούν τα δύο τελευταία χρόνια μέσω των συχνών δρομολογίων στις γειτονιές της πόλης; Γιατί προφανώς δε θα είναι το ΚΤΕΛ εκείνο που θα ασκήσει κοινωνική πολιτική, αλλά ο Δήμος, που αν μη τι άλλο οφείλει να συνεχίσει στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες ό,τι θετικό παρέλαβε.