Μια μεγάλη… «οικογένεια» με πολλές δυσκολίες

01/07/2012 - 05:56
Την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας γιορτάζαμε την περασμένη Κυριακή, αφού ως τέτοια έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
Την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας γιορτάζαμε την περασμένη Κυριακή, αφού ως τέτοια έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα αυτή, αλλά και τη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Νήσου Λέσβου, επιλέξαμε να κάνουμε μια ευρύτερη αναφορά στα ζητήματα που οι πολύτεκνες οικογένειες της Λέσβου - 2.000 τουλάχιστον στο σύνολό τους - έχουν να αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος είχε εκδώσει τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στο δημογραφικό, παρουσιάζοντας - σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - μείωση του ρυθμού γονιμότητας και αποτελώντας μια επικίνδυνα γερασμένη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια οικογένεια με πέντε παιδιά στην Ελλάδα παίρνει το χαμηλότερο επίδομα - τουλάχιστον κάτω από το μισό - από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Σε πείσμα οποιωνδήποτε δυσκολιών…
Έχοντας ιδρυθεί το 1968, ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Νήσου Λέσβου σήμερα απαριθμεί 2.000 μέλη. Από αυτά, περίπου 250 είναι οι οικογένειες με πέντε, 100 με έξι και 40 με οκτώ παιδιά, ενώ από εκεί και πέρα ο αριθμός των οικογενειών με περισσότερα παιδιά μειώνεται σταδιακά. Ανάμεσά τους και μία οικογένεια που μεγαλώνει 13 παιδιά!
«Υπάρχει γεννητικότητα στο νησί, σε πείσμα οποιωνδήποτε δυσκολιών, σταδιακά όμως φθίνει, επειδή δεν υπάρχει η βοήθεια που πρέπει και μπορεί η Πολιτεία να παράσχει», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου από το 2008, κ. Μιχάλης Κουφέλος.
Πράγματι, οι δυσκολίες που οι πολύτεκνες οικογένειες της Λέσβου αντιμετωπίζουν -όπως άλλωστε ισχύει και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας- είναι πολλές και αφορούν κυρίως στα ελλιπή οικονομικά τους μέσα, που δεν επαρκούν για την ανατροφή των πολλών μελών τους -αφού το επίδομα πολυτέκνων δεν αντισταθμίζει τα πραγματικά έξοδά τους-, αλλά και τη γραφειοκρατία με την οποία σε πολλές περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωποι.
Σημαντική είναι η βοήθεια που τα μέλη του Συνδέσμου Πολυτέκνων παίρνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στην προμήθειά τους με ποσότητες τροφίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κουφέλο, η διανομή τους απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ στις εκτός Μυτιλήνης περιοχές αυτή γίνεται δύσκολα, λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου του Συνδέσμου. Έτσι οι πολύτεκνοι ταλαιπωρούνται, ενώ είναι πολλές οι φορές που δεν τους συμφέρει η μετακίνηση μέχρι τη Μυτιλήνη προκειμένου να παραλάβουν τα τρόφιμα, αφού τα δεύτερα δεν εξισορροπούν τα έξοδα κίνησης και χαμένων ωρών εργασίας.
Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι και σε σχέση με τη γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση βεβαιώσεων για την οικογενειακή τους κατάσταση, μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία - η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα, για ό,τι αυτό συνεπάγεται -, που καταλήγει και πάλι στη Λέσβο αφού έχει περάσει πρώτα από την Αθήνα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να απλοποιηθεί και οι βεβαιώσεις να εκδίδονται πλέον από τους κατά τόπους συλλόγους, με την υπευθυνότητα αυτού που τις εκδίδει.


«Η γεννητικότητα της Λέσβου φθίνει, αφού η Πολιτεία δεν παράσχει όσα μπορεί και θα έπρεπε…», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυτέκνων Νήσου Λέσβου, κ. Μιχάλης Κουφέλος

Ανάγκη για ακόμη πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση
Σε συνεδρίαση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Νήσου Λέσβου, οι παριστάμενοι κατέθεσαν τα αιτήματά τους, ανάμεσα στα οποία ήταν η αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος από 19.500 ευρώ που είναι σήμερα, σε 30.000 ευρώ, η τήρηση ειδικών πινάκων για τις πολύτεκνες οικογένειες στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ - όπως γίνεται και με τα ΑμΕΑ - η χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης στις πολύτεκνες οικογένειες ανάλογα με τα ανήλικα τέκνα και τα προστατευόμενα μέλη τους κ.λπ..
Αντίστοιχα, σε πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΣΠΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη της Συνομοσπονδίας διεκδικούν να θεσπιστεί ευνοϊκότερη φορολογική απαλλαγή, να ισχύσει το ποσοστό 20% για προσλήψεις κάθε είδους δημοσίου τομέα, να επιτρέπεται στους πολυτέκνους η κατοχή δεύτερης θέσης εργασίας στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση περιπτέρων στους πολυτέκνους, καθώς και πλήθος άλλων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, που αφορούν στις σπουδές, τη φορολογία κ.λπ..

Σημαντική η βοήθεια…
«Υπάρχει μεγάλη κατανόηση από τους Εμπορικούς Συλλόγους της Λέσβου - Μυτιλήνης και Καλλονής -, οι οποίοι έχουν δώσει στα μέλη του Συνδέσμου Πολυτέκνων μία ονομαστική κατάσταση, με τα καταστήματα που ανάλογα με τα προσφερόμενα είδη κάνουν έκπτωση στις πολύτεκνες οικογένειες όταν αυτές προσέρχονται με το βιβλίο που αποδεικνύει την πολυτεκνική τους ιδιότητα», αναφέρει ο κ. Κουφέλος.
Ο Σύνδεσμος, όπως λέει ο ίδιος, είχε απευθυνθεί και στις τράπεζες του νησιού, ζητώντας ευνοϊκότερους όρους στις δανειοδοτήσεις και τις καταθέσεις, έχοντας όμως πάρει θετική απάντηση μόνο από μία.
«Πάρα πολλοί συνάνθρωποι και συμπολίτες μας προσφέρουν και είδη ρουχισμού, καθώς και ορισμένα, μικρά μεν, αλλά σημαντικά χρηματικά ποσά», συνεχίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου. «Επιπλέον, χάρη στη βοήθεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στεγαζόμαστε στο χώρο αυτό δωρεάν, κάτι που είναι πολύ σημαντικό λόγω της πολύ πενιχρής οικονομικής κατάστασης του Συνδέσμου, ενώ υπάρχει κατανόηση και από το δήμο Μυτιλήνης και όλους τους φορείς του νησιού.»

Και τα ευχάριστα…
Αυτήν τη στιγμή, ανάμεσα στις βασικές δραστηριότητες του Συνδέσμου περιλαμβάνεται και η εκδήλωση που αυτός πραγματοποιεί κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, οπότε γιορτάζεται και η Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας, αλλά και οι σχετικές εκδηλώσεις κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, υπάρχει η σκέψη να ζητήσουν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έναν κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών που έχουν πετύχει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ώστε να τα βραβεύσουν σε ανάλογη εκδήλωση.
Ο κ. Κουφέλος σπεύδει να τονίσει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν μόνο δυσκολίες, αλλά και ένα πολύ ευχάριστο κομμάτι στη μεγάλη οικογένεια των πολυτέκνων. «Έχουμε πολλά παιδιά που προοδεύουν στις επιστήμες, παρά τις δυσκολίες τις οικονομικές που αντιμετωπίζουν. Είναι ευχάριστο, επίσης, το ότι καμμία πολύτεκνη μητέρα δε δυσανασχετεί. Αντίθετα, το έχουν χαρά τους που έχουν κάνει πολλά παιδιά…»
 
Μεγαλώνοντας οκτώ παιδιά…

Ο Ιγνάτιος και η Βάσω Χατζηβασιλέλλη κατοικούν στα Πάμφιλα. Η οικογένειά τους είναι δεκαμελής, αφού η μεγάλη τους αγάπη για τα παιδιά οδήγησε στο να προστεθούν σε αυτήν οκτώ νέα μέλη - πέντε κορίτσια και δύο αγόρια - το μικρότερο πέντε και το μεγαλύτερο 18 ετών. Με αφορμή το σημερινό αφιέρωμα στις πολύτεκνες οικογένειες και «αντικατοπτρίζοντας» τις συνθήκες που ισχύουν για τις περισσότερες από αυτές, το ζεύγος Χατζηβασιλέλλη - το οποίο αποτελεί και μια ιδιόμορφη περίπτωση, αφού ο πατέρας της οικογένειας σπουδάζει παράλληλα Ισπανική Φιλολογία - μας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές τού να ζει κανείς με τόσα παιδικά πόδια να… τρέχουν μέσα στο σπίτι…

«Το μεγάλο ζήτημα με το που θα αρχίσουν να μεγαλώνουν λίγο, είναι ο χώρος. Το πού θα κοιμηθούν, το πού θα διαβάσουν», λέει ο κ. Χατζηβασιλέλλης. «Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε ένα σπίτι 86 τ.μ., στο οποίο έχουμε οκτώ κρεβάτια μόνο για τα παιδιά. Αναγκάζεσαι να μειώσεις κάποιον από τους κοινόχρηστους χώρους για να διαμορφώσεις υπνοδωμάτια. Ούτε στην κουζίνα χωράμε να φάμε όλοι μαζί, οπότε τρώμε σε δύο… δόσεις - παρ’ όλο που αυτήν τη στιγμή έχουμε στο σπίτι μόνο τα έξι παιδιά μας, αφού τα δύο μεγαλύτερα αγόρια είναι στις Οινούσσες, στο Ναυτικό Λύκειο όπου τα δέχτηκαν ως οικότροφους από το Ίδρυμα “Πατέρας”. Το ίδιο ισχύει και με το μπάνιο: το ένα δε φτάνει, έτσι φτιάξαμε και δεύτερο. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος ούτε για διάβασμα. Έτσι, αφού για φροντιστήρια δεν τίθεται ζήτημα οικονομικής δυνατότητας, έχουμε νοικιάσει ένα χώρο όπου βάλαμε γραφεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.. και πηγαίνουμε εκεί για να... διαβάσουμε.»
«Είναι πολύ δύσκολο το οικονομικό, πρέπει να έχεις μια τράπεζα να τραβάς κάθε μέρα χρήματα…», λέει η κ. Χατζηβασιλέλλη. «Αλλιώς τα ήξερα εγώ τα πράγματα, άλλες ανάγκες είχαμε παλιά. Τότε, το μικρότερο παιδί φορούσε τα ρούχα του μεγαλύτερου, τώρα η καθεμιά από τις μικρές θέλει τα δικά της ρούχα.»

Απλά μαθήματα οικιακής… οικονομίας
Κάνοντας υπολογισμούς, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι μόνο ο μισθός που ο πατέρας της οικογένειας παίρνει ως γραμματέας του Πρωτοδικείου - αφού η κ. Χατζηβασιλέλλη αφιερώνει όλη τη μέρα της στα παιδιά - και το επίδομα πολυτέκνων, ποσά που μαζί ανέρχονται περίπου στα 1.680 με 1.800 ευρώ, δεν είναι δυνατό να επαρκέσουν για να συντηρηθεί μία οκταμελής οικογένεια όπως η συγκεκριμένη. Επιπλέον, όπως λέει ο κ. Χατζηβασιλέλλης, «λόγω του μεγάλου κόστους της επέκτασης του σπιτιού, πρέπει να πάρεις δάνειο. Καταλήγεις, έτσι, να έχεις μεν ένα ιδιόκτητο σπίτι, αλλά και μια δόση του κατασκευαστικού δανείου κάθε μήνα.»
«Αν αφαιρέσεις τις τραπεζικές υποχρεώσεις -που ήταν, όμως, απαραίτητες- μας μένουν καθαρά 1.000 ευρώ, ενώ μια τέτοια οικογένεια χρειάζεται -μόνο για τα βασικά έξοδα- 2.500 ευρώ το μήνα. Όταν τα επτά από τα οκτώ παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, κάτι θα πρέπει και να τους δώσεις για να πάρουν κάτι να φάνε. Μία τυρόπιτα και ένα γάλα για το καθένα σημαίνουν περίπου 15 ευρώ μόνο για πρωινό. Αν πηγαίνουν και στο ολοήμερο, χρειάζονται και μεσημεριανό. Εμείς προσπαθούμε να τους δίνουμε από το σπίτι προμήθειες, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα. Αναγκάζεσαι να ιεραρχείς καλύτερα τις ανάγκες σου, να κοιτάς πιο οικονομικές λύσεις, να εφαρμόζεις οικιακή οικονομία - να έχεις τα δικά σου προϊόντα όσο γίνεται. Τα παιδιά συμβιβάζονται και αυτά, αναγκαστικά. Δε θέλεις πολλές ανέσεις για να ζήσεις, ίσως πολλές φορές εμείς οι ίδιοι μεγαλώνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη κόρη μας που τώρα είναι στην Γ΄ λυκείου, δεν έχει κινητό όπως οι συμμαθητές της.»

«Τα παιδιά είναι ευτυχία…»
«Κανένας δεν ξέρει, δεν είναι φτιαγμένος για να μεγαλώνει παιδιά», λέει ο κ. Χατζηβασιλέλλης. «Όταν κάναμε τα πρώτα, μεγαλώναμε κι εμείς μαζί τους…»
«Χρωστάμε πολλά στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ), η οποία βρίσκεται στην Αθήνα. Μας βοηθάει, επίσης, ιδιαίτερα η μεγάλη έκπτωση που οι πολύτεκνοι έχουμε από το δήμο Μυτιλήνης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του νερού.
Το ζεύγος Χατζηβασιλέλλη συμφωνεί, ωστόσο, και σε ένα ακόμη πράγμα: ότι το να έχει κανείς τόσα παιδιά έχει, εκτός από τις δυσκολίες του, μεγάλες χαρές που τον αποζημιώνουν.
«Είναι χαρά να τα ακούς όλα μαζί να τραγουδάνε, να μαλώνουν, να παίζουν, να τα βάζεις όλα στο τραπέζι να φάνε, να τα ντύνεις για να πάτε στην εκκλησία - παρ’ όλο που πρέπει πάντα να έχεις το νου σου», λέει η κ. Χατζηβασιλέλλη. «Δε μας πέρασε ποτέ από το μυαλό το να μην κρατήσουμε κάποιο παιδί, τα παιδιά είναι ευτυχία», συμπληρώνει ο κ. Χατζηβασιλέλλης. «Ωστόσο, αν ήμουνα… θεός για μια μέρα, αυτό που θα έλεγα θα ήταν “εναρμόνιση των επιδομάτων με τις ανάγκες των πολυτέκνων...
Στη φωτογραφια, επάνω:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΛΛΗ
Ο Ιγνάτιος και η Βάσω Χατζηβασιλέλλη, στο σπίτι τους στα Πάμφιλα, με τα πέντε από τα οκτώ παιδιά τους. Όπως και πολλές άλλες πολύτεκνες οικογένειες του νησιού και παρά τη χαρά που τους δίνουν κάθε μέρα τα παιδιά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες - οικονομικές, γραφειοκρατικές, έλλειψης χώρου κ.λπ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey