Ένα νέο πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων, πρόκειται να «έρθει» σύντομα, για πρώτη φορά και στη Λέσβο.
Ένα νέο πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων, πρόκειται να «έρθει» σύντομα, για πρώτη φορά και στη Λέσβο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Δράσεων Ευαισθητοποίησης των μαθητών, με τίτλο «Το Αιγαίο μέσα από τα μάτια και την πένα των παιδιών του», το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο», της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Δράσεις ευαισθητοποίησης - «Το Αιγαίο μέσα από τα μάτια και την πένα των παιδιών του», είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια σε νησιά του Αιγαίου, εντασσόμενο στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων των νησιών.
Μέσω συνεργασίας των υπευθύνων του Προγράμματος με τους αντίστοιχους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων του Αιγαίου και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης των δεύτερων μέσω συναντήσεων ή επί τόπου επισκέψεων στα σχολεία εκπροσώπων του Προγράμματος, κάθε χρόνο και για όσο διαρκεί η σχολική χρονιά, οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν βαθύτερα το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του νησιού τους και να αναπτύξουν κριτική ματιά απέναντι στα «καλώς» και στα «κακώς» κείμενα που συναντούν.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Προγράμματος, κ. Γεωργία Κίκου, φέτος ξεκινά η «τρίτη» φάση του, αφού αρχικά απευθυνόταν σε λίγα μόνο νησιά, για να καλύψει στη συνέχεια - μέσω παρουσίας εκπροσώπων του προγράμματος εκεί - όλα τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Φέτος, για πρώτη φορά το Πρόγραμμα θα απευθυνθεί και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, περιλαμβάνοντας πλέον και τη Λέσβο.
«Φωτογραφίζοντας το νησί μου»…
«Πώς βλέπω το νησί μου; Γιατί είναι μοναδικό; Τι ομορφιές έχει και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει; Πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι, ατομικά και συλλογικά, να το προστατέψουμε;»
Αυτά είναι κάποια μόνο από τα ερωτήματα, πάνω στα οποία καλούνται να προβληματιστούν και να απαντήσουν οι μαθητές όλων των ηλικιών, από όλο το Αιγαίο, μέσα από τις Δράσεις Ευαισθητοποίησης του Προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο».
Σύμφωνα με τους συντονιστές των Δράσεων, αυτές ξεκινούν κάθε χρόνο με μια παρουσίαση στους μαθητές του Προγράμματος Αειφόρου Ανάπτυξης στα Νησιά και με προβολή της ταινίας «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρά - η οποία, σύμφωνα με την κ. Κίκου, απετέλεσε και την «έμπνευση» για τις Δράσεις Ευαισθητοποίησης.
Η πρώτη βασική δράση στην οποία οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να συμμετέχουν, είναι διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Τι μου αρέσει στο νησί μου και θα ήθελα να διατηρηθεί, τι θα ήθελα να αλλάξει». Σύμφωνα με την κ. Κίκου, οι μαθητές αρχίζουν να φωτογραφίζουν ό,τι τους εντυπωσιάζει και ό,τι τους δημιουργεί αποστροφή στο νησί τους και στη συνέχεια παραδίδουν τα «έργα» τους στους εκπαιδευτικούς, κουβεντιάζοντας μαζί τους στο πλαίσιο μιας «μίνι» συνέντευξης.
«Πολλοί περνούμε καθημερινά από κάπου, αλλά συχνά δεν παρατηρούμε τι υπάρχει γύρω μας», λέει η κ. Κίκου. «Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό να παρατηρήσουν τα παιδιά τον τόπο τους καλύτερα, να προβληματιστούν και να αναπτύξουν κριτική άποψη.»
Στο τέλος της χρονιάς, από το δίκτυο «Αειφόρο Αιγαίο» γίνεται προετοιμασία σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας εικόνας (Photoshop) για την έκθεση των φωτογραφιών - οι οποίες πάντα συνοδεύονται από σχόλια -, ενώ από φέτος θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας μέσω της ιστοσελίδας του δικτύου (www.diktioaigaiou.gr), που θα είναι διαδραστική.
… και ομαδικές εργασίες
Η δεύτερη δράση του Προγράμματος αφορά σε μία ομαδική εργασία για τη δημιουργία ενός «Οδηγού για αειφόρο ανάπτυξη στο νησί μου». Μέσω αυτής, οι μαθητές καλούνται να καταγράψουν και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τους οικοπολιτιστικούς πόρους του νησιού τους, τις κυριότερες απειλές που αυτοί αντιμετωπίζουν, τις επιπτώσεις από την υποβάθμιση και την καταστροφή τους, αλλά και να προτείνουν πιθανές δράσεις και λύσεις για την προστασία τους.
Τέλος, στις Δράσεις Ευαισθητοποίησης περιλαμβάνεται και ομαδική εργασία με θέμα «Το νησί μας, ένα καράβι που ταξιδεύει στο χρόνο», στο πλαίσιο της οποίας οι μαθητές αποτυπώνουν διαχρονικά την εξέλιξη του νησιού τους, όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς πόρους του από το παρελθόν έως σήμερα και προσπαθούν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Η εξέλιξη αυτή απεικονίζεται μέσα από τη δημιουργία δύο θεωρητικών σεναρίων από τους μαθητές, που αφορούν αντίστοιχα στη χείριστη και τη βέλτιστη εξέλιξη του νησιού, όπως αυτή θα διαμορφωθεί, ανάλογα με το αν οι ίδιοι οι κάτοικοι δράσουν για την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος ή όχι.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που έχουν τώρα δε θα το έχουν αναγκαστικά και μετά στην ίδια κατάσταση και ότι για να μη χειροτερέψει, μπορούν να βοηθήσουν μόνο οι ίδιοι οι άνθρωποι», λέει η κ. Κίκου.
Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα των Δράσεων Ευαισθητοποίησης είναι σχεδόν το ίδιο κάθε χρόνο, με ορισμένες ωστόσο μετατροπές, αφού πρόκειται για πρόγραμμα δυναμικό που εξελίσσεται ανάλογα και με το γεωγραφικό τόπο στον οποίο απευθύνεται.
Οι υπεύθυνοι των Δράσεων Ευαισθητοποίησης πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νησιών του Αιγαίου, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών.