Η γέννηση ενός θρύλου και η αναβίωση του

30/07/2014 - 18:16

Η Vespa (που στα ιταλικά σημαίνει σφήκα) αποτελεί τον καρπό της απόφασης του Enrico Piaggio να δημιουργήσει ένα προϊόν για τις μάζες, σε χαμηλό κόστος.

Η Vespa (που στα ιταλικά σημαίνει σφήκα) αποτελεί τον καρπό της απόφασης του Enrico Piaggio να δημιουργήσει ένα προϊόν για τις μάζες, σε χαμηλό κόστος.

Καθώς τελείωνε ο πόλεμος, ο Enrico μελετούσε κάθε πιθανή λύση ώστε να ξαναρχίσει την παραγωγική διαδικασία του. Η αρχή έγινε στο εργοστάσιο της Biella, όπου παραγόταν ένα scooter βασισμένο στη μικρή μοτοσυκλέτα που είχε φτιαχτεί για τους αλεξιπτωτιστές.

Το πρωτότυπο, γνωστό ως ΜΡ5, είχε ονομαστεί κοροϊδευτικά «Paperino» (το ιταλικό όνομα του Ντόναλντ Ντακ) εξ αιτίας του παράξενου σχήματός του, αλλά καθώς δεν άρεσε στον Enrico Piaggio, ζήτησε από τον D’Ascanio να το ξανασχεδιάσει.

Με τη βοήθεια του έμπιστου σχεδιαστή του, Mario D’Este, o D’Ascanio δε χρειάστηκε παρά λίγες ημέρες να τελειοποιήσει την ιδέα του και να ετοιμάσει τα πρώτα σχέδια της Vespa, η οποία κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1946 στην Pontedera.

Τη βάφτισε ο ίδιος ο Enrico Piaggio που κοιτάζοντας το πρωτότυπο, με το πλατύ μεσαίο τμήμα όπου καθόταν ο αναβάτης και τη στενή μέση, αναφώνησε: «Μοιάζει σα σφήκα». Κι έτσι γεννήθηκε η Vespa. Το νέο όχημα έκανε το ντεμπούτο του στο Golf Club της Ρώμης, όπου παρίστατο ο εκπρόσωπος των Συμμαχικών Δυνάμεων. Οι Ιταλοί είδαν για πρώτη φορά τη Vespa στις σελίδες τού «Μοtor» (24/3/46). Από κοντά την είδαν στην έκθεση του Μιλάνου το 1946, όπου ακόμα και ο καρδινάλιος Schuster σταμάτησε για να παρατηρήσει αυτό το φουτουριστικό όχημα.

Tα χρόνια πέρασαν, όχι όμως και η αγάπη για τη Vespa. Oι λάτρεις της ολοένα και αυξάνονται και μάλιστα οργανώνονται σε ομάδες-clubs ανά την Ελλάδα, με δράσεις και ενέργειες αξιοζήλευτες.

Στη Μυτιλήνη έχουν ξεπεράσει τους 30 φίλους και ολοένα προστίθενται νέα μέλη. Οι εκδρομές και οι συναντήσεις των φίλων τής Vespa κάνουν αίσθηση, αφού τα καλοδιατηρημένα δίκυκλα κλέβουν τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια από όπου και αν περάσουν.

Οι ιδιοκτήτες τους με ιδιαίτερο μεράκι αναπαλαίωσαν μοντέλα περασμένων δεκαετιών και έδωσαν σε αυτά την αίγλη και την αξία που τους αρμόζει.

Μυούν σιγά - σιγά στη φιλοσοφία και τις νέες γενιές και τους μεταδίδουν την αγάπη και το σεβασμό στο δίκυκλο, αλλά και στη σωστή και προσεκτική οδήγηση. Φυσικά όλα αυτά γίνονται πράξη όχι μόνο βάσει της αγάπης και της τρέλας που κουβαλάνε όλοι οι φίλοι τής Vespa, αλλά και με την επαγγελματική και κατηρτισμένη υποστήριξη εξειδικευμένου συνεργείου για τα σέβρις και τα ανταλλακτικά που απαιτούνται, όπως και με όλη την αλυσίδα εμπλεκόμενων επιχειρήσεων (φανοποιεία, βαφεία κ.λπ.).

Υπάρχει οργανωμένη σελίδα στο Facebook -  VESPA CLUB MITILINI - στην οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει και να ενημερωθεί. Η ομορφιά, το μεράκι, ο επαγγελματισμός και ο ενθουσιασμός είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλη αυτή την κίνηση, που βρίσκει συνεχώς θαυμαστές και μιμητές!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey