«Κάστρα» και «Βατερλό»

01/07/2012 - 05:56
Υπάρχουν χωριά που παραδοσιακά, χρόνια τώρα, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις βγάζουν με διαφορά μακράν πρώτο ένα κόμμα. Ή χωριά όπου κάποια κόμματα δεν έχουν σχεδόν καμμία επιρροή, δεν παίρνουν ούτε μία ψήφο.
Υπάρχουν χωριά που παραδοσιακά, χρόνια τώρα, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις βγάζουν με διαφορά μακράν πρώτο ένα κόμμα. Ή χωριά όπου κάποια κόμματα δεν έχουν σχεδόν καμμία επιρροή, δεν παίρνουν ούτε μία ψήφο. Τα «κάστρα» και τα «Βατερλό» των κομμάτων στις τελευταίες εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η άνοδος κάποιων μικρών κομμάτων, όπως ο ΛΑΟΣ ή οι Οικολόγοι Πράσινοι δημιούργησε και μικροεκπλήξεις στη χωροταξική κατανομή των ψήφων σε επίπεδο νομού.
Εντύπωση προκαλεί και το συγκριτικά μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, που σε κάποια χωριά (π.χ. οι Πύργοι Θερμής, η Παναγιούδα, ο Μούδρος, το Πεδινό) έδωσε πάνω απ’ το 10% των ψήφων του στα λοιπά κόμματα που δεν ανέδειξαν ευρωβουλευτή.


Ξεκινώντας απ’ το ΠΑΣΟΚ, το πρώτο σε επίπεδο νομού κόμμα, που για ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση σημείωσε στο νησί της Λήμνου πολύ μεγάλα ποσοστά, πρέπει να σημειώσουμε ότι το μικρότερο ποσοστό του στα τρία νησιά ήταν σαφώς μεγαλύτερο απ’ το υψηλότερο του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πράσινων. Όπως ήταν αναμενόμενο, εξ αιτίας της συνολικότερης πτώσης των ποσοστών της, για τη Ν.Δ. υπήρξαν χωριά όπου έχασε - όπως π.χ. το Αμπελικό - ποσοστιαία κοντά 30 μονάδες της εκλογικής της δύναμης. Υπήρξε όμως ένα και μοναδικό χωριό, το Υψηλομέτωπο, στο οποίο σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, η Ν.Δ. αύξησε και τις ψήφους, και το ποσοστό της. Στο ίδιο χωριό σημειώθηκε μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του Κ.Κ.Ε..

Σκανδάλι και Σκαλοχώρι
Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, και πάλι σε χωριά του δήμου Μούδρου, με πρώτο το Σκανδάλι, εντοπίστηκαν τα υψηλότερα ποσοστά του, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι στο συγκεκριμένο χωριό, στις βουλευτικές του 2007, το ΠΑΣΟΚ είχε μία μονάδα υψηλότερο ποσοστό αγγίζοντας το 79,59%.
Στη Λέσβο, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, στο Σκαλοχώρι του δήμου Καλλονής, χωριό απ’ το οποίο κατάγεται και μένει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ..
Τα χειρότερα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ εντοπίζονται σε παραδοσιακά δεξιά χωριά, όπως ο Σταυρός, ο Ασώματος ή η Κώμη, ενώ χαμηλό ποσοστό έχει και στον Άι-Στράτη, όπου πριν λίγα χρόνια ήταν πρώτη δύναμη.
Σε δύο χωριά του δήμου Θερμής, την Κώμη και τους Πύργους, διατηρεί τα κάστρα της η Ν.Δ. που έπαθε συγκριτικά τη μεγαλύτερη ζημιά στη Λήμνο, χάνοντας χωριά στα οποία είχε ανεβάσει, πρόσκαιρα όπως φάνηκε, τα ποσοστά της.

Μεσότοπος και Μανταμάδος
Σε ό,τι αφορά τώρα στο τρίτο σε δύναμη κόμμα στο νομό, το Κ.Κ.Ε., ανέβασε πέντε περίπου μονάδες το ποσοστό του - αν και μειώθηκαν οι ψήφοι - στο Μεσότοπο, που αποτελεί πλέον και το χωριό όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό του, της τάξης του 43,17%. Ακολουθεί από κοντά το χωριό του Μανταμάδου, ενώ συνολικά στο δήμο Μανταμάδου, λόγω και των υψηλών ποσοστών που έχει στην Κάπη, το Κ.Κ.Ε. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα. Σε επίπεδο δήμων διατηρεί το υψηλότατο ποσοστό του στην Αγιάσο και στο δήμο Ερεσού - Αντίσσης, ενώ στη Λήμνο αύξησε τη δύναμή του στην πρωτεύουσα, το δήμο Μυριναίων.

Παράκοιλα, Κλειού και πόλη

Παρ’ ότι ο ΛΑΟΣ στο νομό Λέσβου κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι πανελλαδικά, υπήρξαν δημοτικά διαμερίσματα που το ποσοστό του ήταν διψήφιος αριθμός. Η πρωτιά του ΛΑΟΣ καταγράφεται στα Παράκοιλα του δήμου Καλλονής, χωριό πριν χρόνια παραδοσιακά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο όμως στις ευρωεκλογές του 2009 μείωσε τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Ομοίως στα Παράκοιλα μείωσε το ποσοστό της και η Ν.Δ., ενώ αύξησαν τις δυνάμεις τους και το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα διπλασίασε το ποσοστό του στη Συκαμιά του δήμου Μήθυμνας, ενώ αύξησε τις δυνάμεις του σε Κλειού και Άργενο. Αντιθέτως, υπήρξαν τέσσερα χωριά σε Λέσβο και Λήμνο, όπου δεν πήρε ούτε μία ψήφο.
Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως φάνηκε απ’ την πρώτη στιγμή, συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δύναμή τους στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά τους εντοπίζονται στο Πλατύ της Λήμνου, αλλά και στο Λεπέτυμνο του δήμου Μήθυμνας.
Αναλυτικά στον πίνακα εμφανίζονται τα πέντε μεγαλύτερα ποσοστά κάθε κόμματος, όπως και τα πέντε χαμηλότερα σε επίπεδο νομού Λέσβου.

ΠΙΝΑΚΑΣ



Το Σάββατο ψήφισαν οι Κύπριοι
3.957… «ξένοι» ψηφοφόροι


Ένας σημαντικός αριθμός μη εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια του νομού Λέσβου συμμετείχε στις ευρωεκλογές και η ψήφος του ενσωματώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα των 268 εκλογικών τμημάτων. Πρόκειται για ετεροδημότες Έλληνες, για κοινοτικούς υπηκόους αλλά και για στρατιωτικούς και ναυτικούς που με καταστάσεις είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Όλες αυτές οι ψήφοι έπεσαν διάσπαρτες στις κάλπες εκλογικών τμημάτων κυρίως της Μυτιλήνης, της Καλλονής και του Πολιχνίτου, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι απ’ τους 3.957 δηλωθέντες συμμετείχαν εν τέλει στην εκλογική διαδικασία.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχαμε από ετεροδημότες - είπε ο γενικός διευθυντής της νομαρχίας Λέσβου, Γιώργος Σπανέλλης -, είχαν εγγραφεί να ψηφίσουν σε διάφορα εκλογικά τμήματα του νομού Λέσβου 432 εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια άλλων περιοχών. Ακόμη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν εδώ 102 υπήκοοι άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και 3.423 στρατιωτικοί και ναυτικοί με καταστάσεις.»
Παλαιότερα οι παραπάνω κατηγορίες ψηφοφόρων ψήφισαν σε ξεχωριστά εκλογικά τμήματα, ενώ τώρα, προκειμένου εκ των αποτελεσμάτων να εξάγονται συμπεράσματα για τις εκλογικές τους επιλογές, οι ψήφοι τους ενσωματώνονται με τους λοιπούς ντόπιους δημότες. Σημειωτέον ότι και οι 102 αλλοδαποί, όπως και οι ετεροδημότες, ψήφισαν τα ελληνικά κόμματα. Όπως ανέφερε ο κ. Σπανέλλης, εξ αιτίας της διασποράς τόσο μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων σε διάφορα τμήματα, δεν υπάρχει στη νομαρχία εικόνα για το πόσοι εξ αυτών που είχαν δηλώσει, συμμετείχαν στις εκλογές.
Εικόνα δεν υπάρχει και για το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν στη Λέσβο το Σάββατο, στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, με εκλογείς τους Κύπριους ψηφοφόρους, τους μόνους που ψήφισαν στο νησί της Λέσβου με διαφορετικά ψηφοδέλτια, τους υποψήφιους Κύπριους ευρωβουλευτές, απ’ τους υπόλοιπους εκλογείς. Οι εκλογές έγιναν σε συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών και οι ψήφοι των Κύπριων της Μυτιλήνης προσμετρήθηκαν στα αποτελέσματα της Κύπρου.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey