Η πίεση έφερε αποτέλεσμα κι έτσι μετά από αρκετά χρόνια, για πρώτη φορά χθες, δημόσια η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» διά του προέδρου της αναγνώρισε πως στη Λέσβο έχουν γίνει τραγικά λάθη, στις περιοχές των Δήμων Μυτιλήνης και Γέρας, που έχουν έως τώρα κτηματογραφηθεί.
Η πίεση έφερε αποτέλεσμα κι έτσι μετά από αρκετά χρόνια, για πρώτη φορά χθες, δημόσια η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» διά του προέδρου της αναγνώρισε πως στη Λέσβο έχουν γίνει τραγικά λάθη, στις περιοχές των Δήμων Μυτιλήνης και Γέρας, που έχουν έως τώρα κτηματογραφηθεί. Η καλύτερη, όμως, είδηση που εξήχθη απ’ τη χθεσινή συνάντηση είναι πως η εταιρεία θα επιδιώξει μέσα στην επόμενη διετία να διορθώσει, και μάλιστα δίχως επιβάρυνση των πολιτών, τα λάθη που έχουν γίνει, κι όπως είχε δείξει έκθεση του ΤΕΕ αφορούν πάνω απ’ το 90% των ακινήτων που έχουν υπαχθεί στο κτηματολόγιο.
Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, ως επί το πλείστον θιγόμενων πολιτών και φορέων, αλλά και υπό την αιγίδα της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, χθες πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη μια συνάντηση που έπρεπε να είχε γίνει έως και μία πενταετία πριν, με αντικείμενο τα πολλά λάθη του κτηματολογίου στους δύο δήμους όπου εφαρμόστηκε στη Λέσβο, δηλαδή στους Δήμους Μυτιλήνης και Γέρας (δεν υπάρχουν σημαντικές αναφορές για λάθη στο χωριό του Κάτω Τρίτους, όπου ομοίως έχει εφαρμοστεί το κτηματολόγιο).
Τα προβλήματα που επανειλημμένως έχουν αναφερθεί με τα λάθη του κτηματολογίου, ώθησαν την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου διά του προέδρου της, Περικλή Αντωνίου, το Επιμελητήριο Λέσβου διά του Α΄ αντιπροέδρου του, Παρασκευά Φραντζέσκου, αλλά και πολλούς θιγόμενους πολίτες, να προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να διορθωθούν. Η σύσκεψη που εν τέλει συντονίστηκε μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και έγινε χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, επρόκειτο αρχικά να γίνει το καλοκαίρι τού 2009, αλλά την τελευταία στιγμή τότε είχε ματαιωθεί.
Υποστήριξη και από Σηφουνάκη
Χθες, με την κατάλληλη προετοιμασία που προηγήθηκε, τελικά η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλόβαθμη εκπροσώπηση, αφού απ’ την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» συμμετείχε ο εδώ και λίγους μήνες πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, καθηγητής Απόστολος Αρβανίτης, ενώ απ’ το Συνήγορο του Πολίτη μετείχε η βοηθός Συνηγόρου, εποπτεύουσα του θεματικού κύκλου της Ποιότητας Ζωής, Ευαγγελία Μπαλλά, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, με ειδίκευση σε θέματα Πολεοδομίας, Χωροταξίας - Περιβάλλοντος, ενώ το παρών έδωσε στη Μυτιλήνη και ο πρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας, Χρήστος Χριστόπουλος. Απ’ τη Λέσβο συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής και Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, η υποθηκοφύλακας Μυτιλήνης Αναστασία Κορδώνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Λάζαρος Γεωργιάδης, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών κύριοι Αντωνίου και Φραντζέσκος, πολλοί θιγόμενοι και αγανακτισμένοι ιδιοκτήτες, εκ των οποίων αρκετοί, όπως ο ιδιοκτήτης της «Τηλεόρασης Μυτιλήνης» Μανώλης Γιαννακέλλος, πήραν το λόγο για να εκθέσουν συγκεκριμένα λάθη του κτηματολογίου, δικηγόροι, δικαστικοί, συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες.
Στη σύσκεψη δεν παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, που έχει και την ευθύνη τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.», λόγω ασθενείας όπως αναφέρθηκε, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος και έχει επιδείξει ειδικό ενδιαφέρον για το όλο θέμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λέσβος.
Πάσχουν οι τίτλοι
Απ’ το διάλογο που έγινε, σημειώνουμε την παρέμβαση του κ. Πιττού, ο οποίος και αναφέρθηκε στην έκθεση που συνέταξε το ΤΕΕ το 2008, σύμφωνα με την οποία υπάρχει σωρεία λαθών στο κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα το 90%, ίσως και παραπάνω, των εγγραφών να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Κάποιοι κινδύνεψαν να χάσουν επενδύσεις, κάποιοι άλλοι δεν προχώρησαν σε επενδύσεις, κάποιες μεγάλες επενδύσεις, ειδικά στη Μυτιλήνη, αλλά και στη Γέρα, δεν έγιναν ποτέ, γιατί με τα λάθη του κτηματολογίου πάσχουν οι τίτλοι. Κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτικό για την τοπική ανάπτυξη, πέραν όλων των άλλων οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούν τα λάθη σε όλους, μα όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων», ανέφερε ο Περικλής Αντωνίου, που στην παρέμβασή του στο Επιμελητήριο ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες στους προηγούμενους αρμόδιους υπουργούς για ολιγωρία στη μη αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί.
Από τη χθεσινή συνάντηση στο Επιμελητήριο
Λύση
Για πρώτη φορά στη χθεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν και δεσμεύτηκε να αντιμετωπιστούν σε περίοδο διετίας. Μάλιστα, θα υπάρξει απ’ τον Ιανουάριο διαβούλευση για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, ακόμη και από πολίτες, και στη συνέχεια θα υπάρξει πρόγραμμα αναμόρφωσης των τοπογραφικών υποβάθρων για αρκετές νησιωτικές περιοχές (Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά), αλλά και για ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά θα γίνουν, χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών, νέες μετρήσεις, νέες μελέτες, που θα αντιμετωπίσουν τα τραγικά λάθη που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Συνάντηση νομάρχη με Συνήγορο του Πολίτη για τα απόβλητα τυροκομείων και ελαιοτριβείων
Να προστατευτεί το περιβάλλον
Το πρωί της Τρίτης η κ. Μπαλλά και συνεργάτες της είχαν συνάντηση με το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, και τον αντινομάρχη για θέματα Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Βαλσαμίδη, με τους οποίους και συζήτησαν το θέμα του κτηματολογίου, αλλά κυρίως τα ζητήματα που αφορούν στα απόβλητα τυροκομείων και ελαιοτριβείων.
Απ’ την πλευρά της Νομαρχίας, τέθηκαν σε γνώση της βοηθού του Συνηγόρου του Πολίτη όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κι αφορούν σε ελέγχους και πρόστιμα, ενώ ο κ. Βογιατζής επεσήμανε ότι όποιος ασκεί διοίκηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του στην εξέταση των θεμάτων περιβαλλοντικής προστασίας και το ζήτημα της επιβίωσης, αφού είναι γνωστό για τη Λέσβο πως το κλείσιμο των τυροκομείων θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους του νησιού.
Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Βαλσαμίδης, αναφορικά με τα λάθη του κτηματολογίου, έδωσε δύο παραδείγματα δημοσίων έργων, στα οποία χρειάστηκε οι μελετητές εκ των υστέρων να διορθώσουν… λάθος τις μελέτες τους, προκειμένου οι απαλλοτριώσεις που θα γίνουν να συμπίπτουν με το λάθος κτηματολόγιο. Τέτοιες «εσκεμμένα λάθος διορθώσεις» έγιναν απ’ τη Νομαρχία στα Πηγαδάκια και από το Υπουργείο Υποδομών στο δρόμο Μόριας - Λάρσου, ώστε να είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης εκτάσεων και κατ’ επέκταση τα αντίστοιχα οδικά έργα.