Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

01/07/2012 - 05:56
Νέος γύρος διαβούλευσης ανοίγει αμέσως μετά τις εκλογές, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να καθοριστούν οι αντικειμενικές τιμές στις περιοχές όπου σήμερα δεν υφίσταται τέτοιο σύστημα προσδιορισμού της αξίας της γης.
Νέος γύρος διαβούλευσης ανοίγει αμέσως μετά τις εκλογές, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να καθοριστούν οι αντικειμενικές τιμές στις περιοχές όπου σήμερα δεν υφίσταται τέτοιο σύστημα προσδιορισμού της αξίας της γης. Σε αντίθεση, μάλιστα, με ό,τι είχε γίνει προ διετίας, που το αποτέλεσμα της όλης διαβούλευσης παρέμεινε αναξιοποίητο, τώρα κυριαρχεί η εκτίμηση ότι με τον καινούργιο χρόνο στις περισσότερες περιοχές θα υπάρχουν αντικειμενικές τιμές, βάσει των οποίων και αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους απ’ τη φορολόγηση των ακινήτων.

Αναλυτικότερα, αμέσως μετά τις εκλογές, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 41 του νόμου 1249/82, στην οποία μετέχουν οι δήμαρχοι της Λέσβου ή εκπρόσωποί τους, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών. Της επιτροπής προΐσταται ο έφορος και μετέχουν και άλλα στελέχη της Υπηρεσίας, ενώ αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το ύψος των αντικειμενικών αξιών. Θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ οικονομικών υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ενδεχομένως, όπως είχε γίνει και προ διετίας, να χρειαστεί να μεσολαβήσουν και συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων προκειμένου να υποβληθούν αντιπροτάσεις και να ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Το τελικό προϊόν θα αποσταλεί κεντρικά στο υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει και τον τελικό λόγο για τις αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν.

Ξανά διάλογος
Όπως έγραψε χθες το «Ε», το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προσδιορίζει αντικειμενικό σύστημα τιμών για την αξία της γης σε 4.458 νέες περιοχές 26 συνολικά νομών της επικράτειας, μεταξύ των οποίων είναι και της Λέσβου, όπου και προστίθενται ακόμη 172 νέες περιοχές σε αυτές που ήδη ο υπολογισμός του φόρου προσδιορίζεται με τις αντικειμενικές αξίες. Προ διετίας είχε κινηθεί ομοίως η ίδια διαδικασία καθορισμού των αντικειμενικών αξιών γης για το σύνολο των εντός οικισμών ακινήτων, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Η διαδικασία αυτή είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά από κάποιες περιοχές που θεώρησαν ότι οι δημότες τους θίγονται καίρια απ’ την επιβολή υψηλών αντικειμενικών τιμών.
Έως τώρα, όπου δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή ζώνης ο προσδιορισμός του φόρου για τη γη γίνεται με βάση την τελευταία αγοραπωλησία στην ίδια περιοχή, με συγκριτικά δηλαδή στοιχεία. Στο παρελθόν, ελλείψει αντικειμενικών τιμών, υπήρξαν περιπτώσεις που ο φόρος εκτοξεύτηκε στα ύψη, ειδικά όταν η προηγούμενη αγοραπωλησία είχε γίνει μέσω δανεισμού, οπότε και είχε δηλωθεί στο ακέραιο το πραγματικό της ύψος.
Ως επί το πλείστον, όμως, τα συγκριτικά στοιχεία οδηγούσαν σε χαμηλό φόρο, οπότε τώρα που το κράτος, δεδομένης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, επιδιώκει αύξηση των εσόδων, τα ακίνητα και οι αντικειμενικές τιμές ενδείκνυνται για να πετύχει το στόχο του.

Αυξήσεις φόρου
Ιδίως σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές, όπου αντικειμενικά οι τιμές της Εφορίας έχουν παραμείνει πάρα πολύ χαμηλές, αναμένεται να υπάρξει τεράστια αύξηση, όπως και έκρηξη αντιδράσεων απ’ τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα συμφέροντά τους θα θιγούν.
Στην όλη διαδικασία που θα ακολουθήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ζητούμενο και το εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από όλους τους δήμους να μετάσχουν στη διαβούλευση, αλλά και να πιέσουν για να τεθούν αντικειμενικές τιμές για την αξία της γης που θα προσεγγίζουν τις πραγματικές. Διότι πολλές φορές στο παρελθόν, και το βίωσε έντονα αυτό η πόλη της Μυτιλήνης το Μάρτιο του 2007, το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει αντικειμενικές τιμές σε κάποιες περιοχές ακόμη και πάνω απ’ τις τρέχουσες (π.χ. τότε σε Σουράδα και νότια πόλη είχαν εκτοξευθεί πάνω απ’ ό,τι έως τιμή ανά τετραγωνικό ίσχυε στην τοπική αγορά), με επιπτώσεις καίριες στην οικοδομή και γενικά στη μεταβίβαση ακινήτων.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι νέες αντικειμενικές τιμές αφορούν σε 172 συνολικά περιοχές στο νομό Λέσβου. Για τις οποίες, απ’ την 1η Ιανουαρίου 2011, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών θα καταργηθούν αυτόματα.
Σήμερα, εκτός αντικειμενικών τιμών είναι η γη στα δημοτικά διαμερίσματα της Μυτιλήνης, αλλά και όλες οι εντός οικισμού περιοχές σε όλα τα χωριά του νησιού, όπου αντιθέτως ισχύει αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας για τα κτίσματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey