Ακόμη μετρά τις «πληγές» που άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή της περασμένης εβδομάδας, το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής. Δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η αποζημίωση των επιχειρήσεων. Για τις ζημιές στην οικοσκευή, ο Δήμος Λέσβου θα καταβάλει έως 586 ευρώ ανά κατοικία.
Λειτουργεί κανονικά, μετά το «σοκ» της πλημμύρας, το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
Ακόμη μετρά τις «πληγές» που άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή της περασμένης εβδομάδας, το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής. Το υπόγειό του πλημμύρισε σε καταστροφικό βαθμό, αφού το νερό έφτασε τα 70 εκατοστά, ενώ το ίδιο το Σχολείο έμεινε κλειστό για τρεις ημέρες. Την Παρασκευή καθαρίζονταν πλέον τα υπολείμματα λάσπης και απαριθμούνταν οι ζημιές, χωρίς ωστόσο να έχει φύγει ακόμη ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί με την επόμενη μεγάλη βροχή.
Μετά τη βροχή της νύχτας της περασμένης Τρίτης, όλη η Καλλονή ήταν σε αναταραχή, αφού είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε μια «πλωτή» πόλη. Πέρα από τους καταστηματάρχες, ωστόσο, η έκπληξη και η απόγνωση ήταν μεγάλη και για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, που το πρωί της Τετάρτης συνάντησαν μια κατάσταση αποκαρδιωτική. Το υπόγειο του Σχολείου, στο οποίο στεγάζονται τόσο το Εργαστήρι Πληροφορικής, η βιβλιοθήκη, η αίθουσα του ολοημέρου και η αίθουσα εκδηλώσεων, όσο και το γυμναστήριο, το κυλικείο, οι τουαλέτες των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η αίθουσα του καυστήρα, είχε συγκεντρώσει νερό που έφτανε τα 70 εκατοστά!
Μαραθώνιος καθαρισμού
Αμέσως επιστρατεύτηκε ένα δίκτυο ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, γονείς και η καθαρίστρια του Σχολείου, αλλά και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Καλλονής, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του διευθυντή ανέλαβαν να καθαρίσουν το χώρο. Κλήθηκε η Πυροσβεστική, που ανταποκρίθηκε όσο μπορούσε, ενώ το έργο της συνέχισαν όλοι οι παραπάνω, προσπαθώντας να απομακρύνουν το νερό με αντλίες και όποιο άλλο μέσο είχαν.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ο κύριος όγκος του νερού είχε απομακρυνθεί, αφήνοντας πίσω του ένα παχύ στρώμα λάσπης σε όλους τους χώρους του υπογείου, η οποία καθαρίστηκε με πιεστικό μηχάνημα από εργάτες της Καλλονής, που πήγαν στο Σχολείο μετά από έγκριση που πήρε η διεύθυνση από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δήμου Λέσβου, Κώστα Φραγκόπουλο. Παράλληλα, όσοι άλλοι βρίσκονταν στο Σχολείο, με φτυάρια, σκούπες και κουβάδες, βοηθούσαν με τον τρόπο τους.
Το Σχολείο έμεινε κλειστό και την Παρασκευή. Ο τελικός… κλήρος έπεσε στις δασκάλες, που ανέλαβαν να καθαρίσουν τα υπολείμματα λάσπης και να τακτοποιήσουν το χώρο της βιβλιοθήκης, του ολοημέρου και της αίθουσας των υπολογιστών.
Ανεπανόρθωτες ζημιές
Μετά το μαραθώνιο αυτό αγώνα που πραγματοποιήθηκε, το Σχολείο λειτουργεί και πάλι κανονικά από τη Δευτέρα, συνεχίζοντας ωστόσο να απαριθμεί τις πληγές που άφησε πίσω της η πλημμύρα.
Τέσσερις φορητοί υπολογιστές του Εργαστηρίου καταστράφηκαν, αφού βρέθηκαν να… επιπλέουν στη λίμνη που είχε δημιουργηθεί, και μαζί με αυτούς μια μικροφωνική εγκατάσταση και μια συσκευή αναπαραγωγής CD της αίθουσας εκδηλώσεων, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων, τόσο λογοτεχνικών όσο και σχολικών. Ό,τι συγκεντρώθηκε, αφέθηκε στον αύλειο χώρο, πάνω σε θρανία και καρέκλες, με την ελπίδα να στεγνώσει και να σωθεί. Πολλά, ωστόσο, από τα βιβλία κατέληξαν στην ανακύκλωση, αφού είχαν καταστραφεί τελείως.
Μέχρι και προχτές, ο δάσκαλος Πληροφορικής προσπαθούσε να ξαναστήσει το Εργαστήρι. Ο… Στρατός έβαλε κι αυτός ένα χέρι βοήθειας, αναλαμβάνοντας να επισκευάσει τον καυστήρα, που είχε πάθει σοβαρή ζημιά από τα νερά. Τέλος, η πλημμύρα ήταν η αιτία να αναβληθεί και η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου, που είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο.
Κατεστραμμένο το Εργαστήρι Πληροφορικής και τέσσερις φορητοί υπολογιστές (πάνω). Με κουβάδες και φτυάρια προσπαθούσαν οι μητέρες και οι δασκάλες του Σχολείου, αλλά και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Καλλονής, να απομακρύνουν τα νερά και το στρώμα λάσπης που είχε συγκεντρωθεί στο υπόγειο του Σχολείου
Διεύθυνση, γονείς και εθελοντές: «Τεχνικά λάθη…»
Με τη νηνεμία να έχει επανέλθει στη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, αλλά και με τις βροχές να συνεχίζονται, όλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τα κατασκευαστικά προβλήματα του κτηρίου και της αυλής του, τονίζοντας πως αν αυτά δεν αποκατασταθούν, ο φόβος για μεγαλύτερη καταστροφή θα συνεχίσει να υπάρχει.
Ο διευθυντής του Σχολείου, Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, υποστηρίζει πως είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τόσο μεγάλη ζημιά στο Σχολείο, ενώ η τελευταία πλημμύρα, μικρότερης έκτασης, είχε σημειωθεί το 2005. Ο ίδιος την αποδίδει στην κακοτεχνία που, όπως λέει, υπάρχει στην αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία έχει κατασκευαστεί σε ύψος χαμηλότερο από αυτό της αυλής με αποτέλεσμα να αφήνει τα νερά να μπαίνουν μέσα, αλλά και στην έλλειψη επαρκών φρεατίων στον αύλειο χώρο.
Η πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Καλλονής, Ασανούλα Κοκκινέλλη, αναφέρει πως το Σχολείο ήταν αφημένο «στο έλεος της καταστροφής», επισημαίνοντας κι αυτή το ζήτημα των φρεατίων, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κωνσταντίνα Βαμβουκλή, χαρακτηρίζει την κατάσταση «απελπιστική».
«Βιώσαμε τις ελλείψεις του “Καλλικράτη”», δηλώνει ο κ. Χατζηιωάννου. «Ο Δήμος δεν έκανε καμμία παρέμβαση, αφού, ενώ θα έπρεπε η Δημοτική Ενότητα Καλλονής να έχει 30 εργάτες, το δυναμικό ήταν ελάχιστο και κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε όλη την περιοχή. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν κάποια μέτρα, για να μην έχουμε καταστροφές και στο μέλλον.»
Η Καλλονή περιμένει…
της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Συμπληρώνεται σήμερα μία βδομάδα απ’ την πλημμύρα της Καλλονής, δίχως όμως ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν ή όχι αποζημιώσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί, ενώ η περιοχή κηρύχθηκε μόλις τη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απ’ τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί και κηρυχθεί και ως θεομηνιόπληκτη απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν δεν «πειστεί» το Υπουργείο ότι συντρέχουν οι λόγοι ενός τέτοιου χαρακτηρισμού, τότε δε θα υπάρξουν αποζημιώσεις στους επαγγελματίες.
Πιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα για τους ιδιώτες, αφού ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές, για τις οποίες και προβλέπεται αποζημίωση μέσω του Δήμου Λέσβου. Αποζημίωση που ανάλογα με το μέγεθος των προβλημάτων, μπορεί να φτάσει έως και τα 586 ευρώ.
Καθυστερήσεις…
Η πλημμύρα της Καλλονής ήταν η πρώτη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, κι είναι γεγονός πως εξ αυτού υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στη συγκρότηση των προβλεπόμενων επιτροπών, μέχρι να αποσαφηνιστεί ποιος φορέας πρέπει να αναλάβει τι.
Είναι χαρακτηριστικό πως, αμέσως μετά τη θεομηνία, και ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης απευθύνθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας την κήρυξη της περιοχής. Σε συνέχεια του αιτήματος, υπήρξε κοινή επιτροπή μηχανικών απ’ τους δύο φορείς, που έκαναν μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, ατύπως, συστήνοντας παράλληλα στους πληγέντες να μην αποκαταστήσουν τίποτε έως ότου γίνει έλεγχος και επίσημη καταγραφή. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, ανακοινώθηκε απ’ τον κ. Βερβέρη η κήρυξη, απ’ τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, της Καλλονής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει πως οι τοπικοί φορείς θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση έργων στην περιοχή.
Ομοίως τη Δευτέρα, ο Δήμος Λέσβου, με απόφαση του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατού, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής καταγραφής των ζημιών σε κατοικίες. Η επιτροπή αυτή αποτελείται απ’ τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάση Ελευθερίου, και δύο δημοτικούς υπαλλήλους (κοινωνικό λειτουργό και πολιτικό μηχανικό) και ανέλαβε άμεσα να υποβάλει καταστάσεις με το σύνολο των ζημιών που έγιναν σε κατοικίες. Ταυτόχρονα, με επιστολή του ο δήμαρχος αναμενόταν να ζητήσει την επιχορήγηση του Δήμου Λέσβου προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αποζημίωση των πληγέντων. Όπως τόνισε ο κ. Βατός, το ύψος της αποζημίωσης για κατεστραμμένη οικοσκευή μπορεί να φτάσει έως και τα 586 ευρώ ανά κατοικία και μάλιστα θα καταβληθεί άμεσα - περίπου σε ένα μήνα - στους πληγέντες.
Θεομηνιόπληκτη ή όχι;
Αυτό που όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, είναι η οριοθέτηση και κήρυξη της πληγείσας περιοχής ως θεομηνιόπληκτης απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Αν δεν υπάρξει αυτός ο χαρακτηρισμός, δε θα μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία για την αποζημίωση των επαγγελματιών.
Χθες επρόκειτο να συγκροτηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιτροπή, αποτελούμενη από δύο υπαλλήλους (μηχανολόγο και οικονομικό υπάλληλο) και εκπροσώπους του Δήμου Λέσβου και του Επιμελητηρίου Λέσβου, η οποία θα προχωρούσε στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις. Η καταγραφή αυτή θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε με στοιχεία για την έκταση των ζημιών που έγιναν, να υποστηριχθεί το αίτημα χαρακτηρισμού της Καλλονής ως θεομηνιόπληκτης και έτσι να υπάρξει δυνατότητα αποζημιώσεων των επιχειρήσεων.