Διπλά εγκαίνια πολιτισμού

01/07/2012 - 05:56
Τους αναστυλωμένους πέτρινους ανεμόμυλους στον Κοντιά της Λήμνου, σήμα κατατεθέν πλέον του παραδοσιακού χωριού, εγκαινίασε προχθές Κυριακή η δημοτική αρχή Νέας Κούταλης.
Τους αναστυλωμένους πέτρινους ανεμόμυλους στον Κοντιά της Λήμνου, σήμα κατατεθέν πλέον του παραδοσιακού χωριού, εγκαινίασε προχθές Κυριακή η δημοτική αρχή Νέας Κούταλης.
Η ιστορία της Λήμνου ζωντάνεψε μέσα από τους πέντε ανεμόμυλους που βρίσκονται στη νότια είσοδο του Κοντιά και τους άλλους δύο που αναστυλώθηκαν σε άλλη περιοχή του χωριού. Ο ένας ανεμόμυλος θα λειτουργήσει κανονικά, παράγοντας αλεύρι, ο δεύτερος θα λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος και οι άλλοι πέντε θα χρησιμοποιηθούν από το δήμο Νέας Κούταλης ως χώροι φιλοξενίας.


Στη Λήμνο, όπου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα λειτουργούσαν περισσότεροι από 200 ανεμόμυλοι, ενώ η πρώτη αναφορά για λειτουργία ανεμόμυλων καταγράφεται στο νησί στα 1304, η αναστύλωση των επτά ανεμόμυλων στον Κοντιά καταγράφηκε ως σημαντική πολιτιστική παρέμβαση.
Εξαιρετική δουλειά έγινε και στην αναστύλωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Πορτιανού, το οποίο μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο, με τις πλέον σύγχρονες υποδομές για τη διοργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού εγκαινιάστηκε αμέσως μετά τα εγκαίνια των ανεμόμυλων, φιλοξενώντας την έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Λαμπροβασίλη, με τίτλο «Hopes, Dreams and Hard Times».

Δίκτυο Μουσείων

Ο δήμαρχος Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, στην ομιλία του τόνισε ότι «ο δήμος Νέας Κούταλης εμπλουτίζει την πολιτιστική του παρακαταθήκη εγκαινιάζοντας την αναστήλωση των ανεμόμυλων του Κοντιά και το Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού. Δύο έργα που μαζί με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στον Κοντιά και το Λαογραφικό Μουσείο στο Πορτιανού, ιδιοκτησίας του Συλλόγου Πορτιανατών, δημιουργούν ένα δίκτυο μουσείων, έναν ισχυρό πόλο επισκεψιμότητας της περιοχής.».
Η ιδέα αναστύλωσης των ανεμόμυλων «γεννήθηκε» τη δεκαετία του ‘80, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος και ξεκίνησε την καταγραφή τους, αρχικά με το υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Το έργο εντάχθηκε στα ΟΠΑΑΧ το 2004, δημοπρατήθηκε το 2007 και η αναστύλωσή τους ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2009.
Για το Δημοτικό Σχολείο Πορτιανού, ο δήμαρχος Νέας Κούταλης ανέφερε ότι «από την αρχή ήταν έντονη επιθυμία η σωτηρία του νεοκλασσικού κτηρίου, ταυτόχρονα όμως να του δοθεί και μια χρήση λόγω θέσεως του χώρου· μετά επιλέχθηκε η μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων».
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Λήμνου, Καίτη Τσούνη, ο πρώην δήμαρχος Μύρινας Νίκος Κορνιώτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, η πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑ, Ιουλία Λυγδά, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νέας Κούταλης, αλλά και πλήθος άλλου κόσμου.

Ο πολιτισμός είναι παιδεία

Εγκαινιάζοντας το Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι «το παλιό σχολείο δεν άλλαξε χρήση, γιατί παιδεία είναι και ο πολιτισμός. Πρόκειται για ένα εκπληκτικά αναστυλωμένο κτήριο, που θα χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής και όλης της Λήμνου». Και συνέχισε σχετικά με το έργο της αναστύλωσης: «Ήταν ένα όνειρο που το εγκαινιάζουμε σε μια όμορφη θερινή νύχτα, αξιοποιούμε την παράδοση, αντλούμε δύναμη από τις ρίζες μας και συνεχίζουμε. Η ομορφιά της Λήμνου είναι αυθεντική και αν την προσέξουμε, το νησί μας θα έχει λαμπρό μέλλον.»
Για τους αναστυλωμένους ανεμόμυλους η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ανέφερε ότι «η αποκατάσταση και ανάδειξή τους αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση πολιτισμού για ένα από τα πλέον παραδοσιακά χωριά της Λήμνου. Οι εντυπωσιακοί πέτρινοι ανεμόμυλοι, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του νησιού, συνιστούν πέρα από πολιτιστικό αξιοθέατο και ένα μέσο σύνδεσης της σύγχρονης εποχής με την παράδοση και την ιστορία. Πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά και αρχιτεκτονική τους αξία, τα κτίσματα αυτά μας μεταφέρουν στο παρελθόν και μας καθιστούν κοινωνούς της καθημερινότητας των κατοίκων που έζησαν στον τόπο αυτό δεκαετίες πριν.».
Στο πλαίσιο της προώθησης και ενίσχυσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενη στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Πορτιανού, η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι «αποτελεί ήδη εστία προαγωγής πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης. Στο χώρο του Κέντρου οργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκφάνσεων της τέχνης και έχουν ως σκοπό την εξασφάλιση της ποιότητας της ψυχαγωγίας και την ίδια στιγμή της συνεχούς και αδιάλειπτης επιμόρφωσης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού.».

Ευαισθησία
Στη συνέχεια, η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που είναι «ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση έργων και δράσεων πολιτισμού και την επένδυση σε υποδομές μεγάλης προστιθέμενης αξίας», ενώ τέλος τόνισε ότι και τα δύο έργα «θα αποτελέσουν πόλο έλξης σύγχρονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, αλλά και πρότυπο εναλλακτικής και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης».
Το Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού ευλόγησε ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ενώ σε εκδήλωση που ακολούθησε στον αύλειο χώρο του η πρώην δήμαρχος Μύρινας Δέσποινα Βογδάνου - Κωνστάντιου παρουσίασε την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Πορτιανού που πρωτολειτούργησε το 1931. Την ιστορία των ανεμόμυλων παρουσίασε η κ. Καίτη Σαπέρα, ενώ πολύτιμα στοιχεία για τη λειτουργία τους παρουσίασε και ο αρχιτέκτονας Κώστας Δαμιανίδης, ο οποίος εκπόνησε τις μελέτες.
Ο δήμαρχος Νέας Κούταλης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων, τους δύο αρχιτέκτονες Κώστα Δαμιανίδη και Μιχάλη Κομνηνό, τον εργολήπτη πολιτικό μηχανικό Γιώργο Ιορδάνου που κατασκεύασε τα έργα, τον προϊστάμενο και τα μέλη της ΤΥΔΚ Λήμνου, τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή για τη βοήθειά του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πρώην περιφερειάρχη Σέργιο Τσίφτη «για τη βοήθεια και τη στήριξή του».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey