Έρχεται «τσουνάμι» αυξήσεων

01/07/2012 - 05:56
Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες για τους δημότες της Λέσβου συνεδριάσεις τής ΔΕΥΑΛ επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο και θα αποφάσιζε για τις προτάσεις που θα εισηγηθεί αναφορικά με τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες για τους δημότες της Λέσβου συνεδριάσεις τής ΔΕΥΑΛ επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες το απόγευμα το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο και θα αποφάσιζε για τις προτάσεις που θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αναφορικά με τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Κι όλα δείχνουν πως εκτός της Μυτιλήνης, όπου και αναμένεται αύξηση της τάξης του 5% στα τιμολόγια του νερού, έρχονται αυξήσεις σε όλο το νησί, κι όχι μόνο στην ύδρευση, αλλά και στην αποχέτευση. Ταυτόχρονα προωθείται και η εναρμόνιση των τιμολογίων, αφού απ’ τα 40 περίπου διαφορετικά τιμολόγια ύδρευσης που ισχύουν σήμερα σε παλλεσβιακό επίπεδο, πολύ σύντομα θα υπάρχουν το πολύ πέντε.

Με 13 θέματα ημερήσιας διάταξης είχε προγραμματιστεί για χθες στις 7 το απόγευμα συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ. Μεταξύ αυτών των θεμάτων, ό,τι θα αφορούσε σε αυξήσεις τιμολογίων που θα κληθούν να επιβαρύνουν τους δημότες, οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα αποτελέσουν εισήγηση της ΔΕΥΑΛ προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο. Αντιθέτως, οι αποφάσεις για τα «εσωτερικά» θέματα της Επιχείρησης, όπως π.χ. το θέμα της μισθοδοσίας του προσωπικού, θα ήταν οριστικές.

72% σε μισθούς…
Κυρίαρχο ζήτημα της συνεδρίασης ήταν η έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού τής ΔΕΥΑΛ για το 2011. Δεδομένου του ελλείμματος που δημιουργήθηκε το 2011, το διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να βρει το πώς θα εξισορροπηθεί η οικονομική κατάσταση. Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», με εισήγηση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ θα προτεινόταν να υπάρξει αύξηση της τιμής του νερού στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης της τάξης τού 5%, αλλά και μείωση των μισθών, κυρίως των υψηλόμισθων στελεχών της Επιχείρησης που οι μηνιαίες τους αποδοχές ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ.
Χθες, εν όψει της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, είχε - εκτός της προαναφερόμενης εισήγησης - και αυτή του διευθυντή τής ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Κλαδίτη, μεγάλο μέρος της οποίας και θα αφορούσε στα προβλήματα που δημιούργησε στην Επιχείρηση ο «Καλλικράτης» και η ενοποίηση 13 δημοτικών ενοτήτων. Ο κ. Μαρινάτος αναμενόταν να εισηγηθεί στο χθεσινοβραδινό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός την αύξηση του νερού και αφ’ ετέρου τη μείωση των μισθών, μόνο όμως για τους υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Κι αυτό προκειμένου να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα που θέλουν το 72% των εσόδων τής ΔΕΥΑΛ να δαπανώνται για τη μισθοδοσία. Παράλληλα, όμως, αναμενόταν να εισηγηθεί και πρόσθετα μέτρα ανακατανομής του προσωπικού, όπως και προσλήψεις στο φορέα, που έχει να προσλάβει προσωπικό απ’ το 1998.

20.000... δε «γράφουν»
Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης θα αφορούσε και την «επέκταση» της ΔΕΥΑΛ σε όλη την επικράτεια του νέου Δήμου Λέσβου. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να συναφθούν, με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, προγραμματικές συμβάσεις όπου και θα προβλέπεται το καθεστώς παροχής υπηρεσιών απ’ τη ΔΕΥΑΛ και στις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες του νησιού εκτός της Μυτιλήνης. Για παράδειγμα, θα υπάρχει πρόβλεψη για την τιμολόγηση υπηρεσιών αποκατάστασης βλαβών, για τις υπηρεσίες αποχέτευσης, όπως και αντιμετώπιση του ζητήματος των πολλών διαφορετικών τιμολογίων ύδρευσης που υπάρχουν σήμερα από χωριό σε χωριό.
«Κάθε παραθεριστική περιοχή, κάθε οικισμός, κάθε χωριό, έχουν άλλα τιμολόγια στο νερό. Υπάρχουν περιοχές όπου ισχύει θερινό και χειμερινό τιμολόγιο, όπως και περιοχές όπου έχουν για χρόνια να ελεγχθούν τα ρολόγια ή να πληρωθούν λογαριασμοί ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Μαρινάτος μιλώντας χθες το πρωί στο «Ε», για να προσθέσει ότι συνολικά σε επίπεδο Λέσβου υπάρχουν περί τα 65.000 ρολόγια νερού, εκ των οποίων περίπου τα 20.000 ενώ λειτουργούν και υπάρχει κατανάλωση νερού, δε «γράφουν». «Για όλα αυτά», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, «θα ληφθούν αποφάσεις ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του κόστους για την ύδρευση και αποχέτευση σε όλο τον πληθυσμό. Θεωρώ ότι δε θα υπάρχουν σε λίγο καιρό πάνω από πέντε διαφορετικά τιμολόγια απ’ τα περίπου 40 που ισχύουν σήμερα σε όλο το νησί.»
Οι τιμές στα χωριά αναμένεται να αυξηθούν απ’ τα επίπεδα που είναι σήμερα, αλλά παρ’ όλα αυτά θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ χαμηλότερες απ’ της Μυτιλήνης. Τις τελικές αυξήσεις θα αποφασίσει με την εισήγηση της ΔΕΥΑΛ το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση αναμενόταν το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης να αποφασίσει και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας της.


Έξι αιτιάσεις για το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΛ προβάλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιχείρησης, με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011
«Δε φταίνε οι μισθοί για όλα»

Τις δικές τους απόψεις για τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει έλλειμμα στη ΔΕΥΑΛ καταθέτουν οι Εργαζόμενοι, που σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι δε φταίνε για όλα τα δεινά οι μισθοί τους, οι οποίοι και έχουν διαμορφωθεί βάσει των συλλογικών συμβάσεων που τους αφορούν. Ο Σύλλογος Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ θα επανέλθει πιθανόν και σήμερα, μετά τη συνεδρίαση δηλαδή του διοικητικού συμβουλίου, όπου και θα λαμβάνονταν αποφάσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εισήγηση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ - η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία τής ΔΕΥΑΜ διέρρευσε στον Τύπο και μάλιστα επιλεκτικά κάποια τμήματά της -, στα πλαίσια της σύνταξης του προϋπολογισμού 2011, παρατηρούνται αθρόες δημοσιεύσεις-συνεντεύξεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά, προερχόμενα όπως φαίνεται από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, σχετικά με την οικονομική κατάστασή της και ιδιαίτερα σε μειώσεις μισθών και στο ύψος τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, παρουσιάζεται ότι για όλα τα δεινά της επιχείρησης φταίει η μισθοδοσία των υπαλλήλων της.
Θέλοντας, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση σχετικά με τα παραπάνω, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
- Οι όποιες αμοιβές του προσωπικού προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις (επιχειρησιακές - κλαδικές - ομοσπονδίας) που δεν υπογράφτηκαν μονομερώς, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
- Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
- Το έλλειμμα, όπως και οι ανείσπρακτες οφειλές, δεν εμφανίστηκαν διά μαγείας στις 31-12-2010. Είναι αποτέλεσμα των τωρινών και των προηγούμενων διαχειριστών τής ΔΕΥΑΜ-Λ.
- Από το 1998 που εφαρμόστηκε ο “Καποδίστριας”, η ΔΕΥΑΜ επιφορτίστηκε με τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και έλεγχο της ποιότητας νερού επτά επιπλέον δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς και τη λειτουργία και συντήρηση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων της Μυτιλήνης από το 2003 και των λουτρών από το 2011.
- Από το 1998 μέχρι σήμερα προσελήφθησαν στη ΔΕΥΑΜ τρεις μόνιμοι υπάλληλοι, πήραν σύνταξη οκτώ, λύθηκε η σύμβαση από τέσσερις ιδιώτες με δελτία παροχής υπηρεσιών και απεβίωσε (από αμιαντίωση !!!) ένας. Ένα μικρό μνημόνιο δηλαδή.
- Τους έξι τελευταίους μήνες, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τη μετονομασία σε ΔΕΥΑΛ, καλούμαστε χωρίς καμμιά αλλαγή τόσο στο έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό (μηχανήματα, μεταφορικά μέσα, υλικά κ.λπ.) να δώσουμε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Λέσβου.
Επειδή επιθυμούμε μια καλή συνεργασία με τη διοίκηση και δε βλέπουμε το εργασιακό μας μέλλον σε ορίζοντα τετραετίας, θα μείνουμε σ’ αυτά και θα επανέλθουμε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ τη Δευτέρα 27-6-2011, στο οποίο έχουμε ζητήσει εγγράφως να παραστούμε ως διοίκηση του Συλλόγου Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΛ.»
Την ανακοίνωση, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου των Εργαζομένων, υπογράφουν ο πρόεδρος, Νίκος Ιππειώτης, και ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Ματαρέλλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey