Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Η απεργία της περασμένης Τρίτης δεν επέτρεψε να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία και ιδιαίτερα στα απέναντί μας παράλια, όπου υπάρχει και περισσότερο ενδιαφέρον.
Οι εκλογές στην Τουρκία

Η απεργία της περασμένης Τρίτης δεν επέτρεψε να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία και ιδιαίτερα στα απέναντί μας παράλια, όπου υπάρχει και περισσότερο ενδιαφέρον.

Τα γενικά αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά, δηλαδή μεγάλη - όπως αναμενόταν - νίκη τού ΑΚΡ, του κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογάν, με ποσοστό 49,9%. Ακολουθούν το CHP (λαϊκό κεμαλικό κόμμα Κιλιτσντάρογλου με 25,9%, το ΜΗΡ (εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί) με 12,9% και το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται στους ανεξάρτητους κυρίως Κούρδους, που εξέλεξαν 36 βουλευτές έναντι 26 που κατείχαν στην προηγούμενη Βουλή.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αποτελείται από 550 έδρες. Ο Ερντογάν, παρ’ όλο που αύξησε κατά 3,4% το ποσοστό του, κατέχει 326 έδρες. Για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα όπως στοχεύει και να μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας, όπως εκτιμούν όλοι στην Τουρκία, χρειάζεται 366 έδρες (τα 3/5 των βουλευτών) χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα. Με 330 έδρες (δηλαδή τα 2/3 των βουλευτών) μπορεί να το πράξει, αλλά πρώτα πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα. Έτσι, λοιπόν, θα χρειασθεί ή να ζητήσει συναίνεση ή να προσεταιρισθεί την ψήφο των βουλευτών που απαιτούνται.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στη νέα Τουρκική Βουλή έχουν εκλεγεί 78 γυναίκες, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της Τουρκίας. Στο εκλογικό σύστημα, βέβαια, δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά λίστα που καθορίζουν τα κόμματα.

Στη γειτονιά μας στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Θράκη, πλην του Νομού Κωνσταντινούπολης, παραδοσιακά επικράτησε το CHP, το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Όμως σ’ αυτές τις εκλογές, στους δύο απέναντί μας Νομούς τού Μπαλίκεσιρ και του Τσανάκαλε, την πρωτιά πήρε το κόμμα του Ερντογάν, κι έτσι «άλλαξε» το χρώμα τους στο χάρτη της χώρας.
Αναλυτικά:
Στο Μπαλίκεσίρ: Ερντογάν (ΑΚΡ) 46,5%, με τέσσερις βουλευτές. Κεμαλιστές (CHP) 33,8%, με τρεις βουλευτές. Εθνικιστές (MHP) 13,9% με ένα βουλευτή.
Ειδικότερα στο Αϊβαλί: Ερντογάν 26,9%, Κεμαλιστές: 51,65%, Εθνικιστές: 15,3%.
Στο Αδραμύττι: Ερντογάν 34,6%, Κεμαλιστές 44,9%, Εθνικιστές 12,5%.
Στο Τσανάκαλε: Ερντογάν (ΑΚΡ) 41,5%, δυο βουλευτές. Κεμαλιστές (CHP) 39,4, δυο βουλευτές. Εθνικιστές (MHP) 14,6%. Ενδεικτικά αναφέρεται η Ίμβρος όπου πλειοψήφησαν οι ισλαμιστές με 45,6%, ενώ στην Τένεδο οι κεμαλιστές με 58%.



Ενώ στη Σμύρνη: AKP: 36,8% με 13 βουλευτές. CHP: 43,8% με 17 βουλευτές και ΜΗΡ 11,2% με δυο βουλευτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κεμαλικό κόμμα στο Καρσιγιακά, την πλουσιότερη όπως λένε περιοχή της Σμύρνης, πήρε 65%, στο Δικελί 56%, στη Φώκαια 53%, ενώ στην Πέργαμο πλειοψήφησαν οι Ισλαμιστές με 43% όπως και στο Αλή Αγά, με 39%.
Πάντως, απ’ τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών όλοι φαίνονται κερδισμένοι και ικανοποιημένοι, αφού:
Ο Ερντογάν αύξησε το ποσοστό του αγγίζοντας το 50%.
Ο Κιλιτσντάρογλου («υπηρεσιακός», θα έλεγε κανείς, πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος) αύξησε το ποσοστό του κατά 5% έναντι του προκατόχου του Μπαϊκάλ και εδραιώνεται πια στη αρχηγία.
Το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί, παρ’ όλα τα σκάνδαλα που δημοσιοποιήθηκαν παραμονές των εκλογών, πήρε πάνω απ’ το 10% και έβγαλε 53 βουλευτές, με 1,5% περίπου μείωση του ποσοστού του.
Τέλος, οι Κούρδοι αύξησαν κι αυτοί τις δυνάμεις τους στη Βουλή, αφού οι 26 έδρες των ανεξάρτητων που κατείχαν, αυξήθηκαν σε 36.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey