Ο «Καλλικράτης» προ των πυλών

01/07/2012 - 05:56
Βρισκόμαστε, λοιπόν, ένα κλικ μπροστά από τις νέες συνενώσεις δήμων, αλλιώς μπροστά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Το ζήτημα των συνενώσεων των δήμων, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια έρχεται στην επικαιρότητα και στη συνέχεια «αποσύρεται» για να ξανάρθει αργότερα
Βρισκόμαστε, λοιπόν, ένα κλικ μπροστά από τις νέες συνενώσεις δήμων, αλλιώς μπροστά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Το ζήτημα των συνενώσεων των δήμων, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια έρχεται στην επικαιρότητα και στη συνέχεια «αποσύρεται» για να ξανάρθει αργότερα. Τώρα όμως παρουσιάστηκε στην κοινωνία με τον πιο επίσημο τρόπο, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μάλιστα με απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασής της, άρα το τρέχον έτος οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνουν με νέο χάρτη και με αιρετό περιφερειάρχη.
Με μια πρώτη προσέγγιση, λοιπόν, και χωρίς να έχουμε εικόνα για τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων πλην κάποιων σκόρπιων πληροφοριών ή και φημών, δεν μπορεί κανείς να πάρει σαφή θέση.
Για τα θεσμικά και τα οικονομικά των νέων ΟΤΑ, λοιπόν, το σχέδιο «Καλλικράτης» σε πολλά σημεία χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων γιατί έχει πολλά «θολά» σημεία, λ.χ. το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μιλά για νησιωτικότητα και για ορεινούς δήμους. Τι σημαίνει αυτό, οι δήμοι των παραπάνω κατηγοριών θα αντιμετωπισθούν και ως προς τη μελλοντική χρηματοδότησή τους με αυτά τα κριτήρια; Θα είναι δηλαδή σε άλλη ταχύτητα; Γιατί έτσι θα είχε νόημα και αξία ο διαχωρισμός τους. Προτείνει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, μεταξύ των οποίων ο υγειονομικός έλεγχος, οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο προετοιμάζει μήπως το έδαφος για δημοτική αστυνομία, γιατί αλλιώς πώς θα ελέγχουν οι νέοι ΟΤΑ αυτές τις δραστηριότητες; Μήπως σημαίνει, όμως, και τη μελλοντική συνένωση αστυνομικών τμημάτων, αφού οι δήμοι θα αναλάβουν το εν λόγω έργο, η δε κρατική αστυνομία περιορίζεται σε άλλα καθήκοντα (τροχονομικοί έλεγχοι - εγκληματικότητα);
Το πρόγραμμα αναφέρει ακόμα την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από «δημοτικά ΑΤΜ», τα οποία πέρα από το ποιοι θα τα χρησιμοποιούν δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι θα τα αγοράσουν, το κράτος ή οι νέοι ΟΤΑ; Και αν οι ΟΤΑ, με τι πόρους, με νέους ή αυτούς του νέου ΘΗΣΕΑ και του ΕΣΠΑ; Γιατί, αν η προμήθεια των νέων μηχανημάτων γίνει από τους προγραμματισμένους πόρους, τότε η Πολιτεία πριν καν δώσει πόρους θα έχει βάλει το χέρι της στο «πορτοφόλι» των νέων ΟΤΑ. Μιλάει ακόμα, σε ξεχωριστό μάλιστα κεφάλαιο, για την επαναθεμελίωση της σχέσης του Δήμου με τα χωριά, ορίζοντας την ίδια στιγμή τον αριθμό των μελών των τοπικών συμβουλίων προβλέποντας για τα διαμερίσματα με πάνω από 1.000 κατοίκους πέντε τοπικούς συμβούλους, για αυτά που έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους τριμελή και για εκείνα με λιγότερους από 500 κατοίκους προβλέπει την εκλογή ενός μόνον τοπικού συμβούλου. Τα μικρά χωριά αν δεν εκλέξουν δημοτικό σύμβουλο (που είναι πολύ πιθανόν), εκεί λοιπόν 0α επικρατεί η αρχή τού ενός με ό,τι σημαίνει αυτό.
Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμα την κατάργηση του 42% (αρκετό για την εκλογή Κυβέρνησης, όχι όμως για δήμαρχο), επαναφέροντας το 50% + 1 χωρίς να διευκρινίζει αν θα παραμείνει η διάταξη του υφιστάμενου Κώδικα που προβλέπει τον ορισμό και την ανάδειξη των αξιωμάτων από το συνδυασμό που θα πλειοψηφήσει, ή θα ανοίξει το δρόμο στο σκοτεινό παζαράκι;
Όσον αφορά τώρα το σκέλος των πόρων, το πρόγραμμα μιλά για αναδιαμόρφωση του «καλαθιού» των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και τη σύνδεσή τους με το Φ.Π.Α., χωρίς να αναφέρει σε τι ποσοστό τού Φ.Π.Α. αναφέρεται, γιατί ποσοστό είναι και το 0,5% και το 100%, εκτός πια κι αν το αφήνει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση.
Τέλος, ένα κρίσιμο στοιχείο είναι εκείνο που αναφέρεται στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, ο χρονικός ορίζοντας του ΕΣΠΑ είναι το 2013. Με το ν+2 πάμε στο 2015. Οι νέοι ΟΤΑ αρχίζουν να λειτουργούν την 1/1/2011 με πρώτο ζητούμενο, όπως είναι φυσικό, την οργάνωσή τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Παράλληλα, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζουν για την εξασφάλιση της πιστοποίησης (απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να διεκδικήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ) και το ίδιο διάστημα θα πρέπει ή να ξεκινήσουν την εκπόνηση νέων μελετών για έργα που ενδεχομένως Θα ήθελαν να προτάξουν για τους νέους ΟΤΑ ή να επικαιροποιήσουν έτοιμες μελέτες που θα παραλάβουν από τους ΟΤΑ που θα συνενωθούν, υλοποιώντας έτσι το πρόγραμμα των Δήμων που θα καταργηθούν, τοποθετώντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις συνενώσεις σε άλλη γραμμή προτεραιότητας.
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της Πολιτείας και της Κυβέρνησης, αλλά και της σχέσης της με την ΚΕΔΚΕ, είναι η τήρηση ή όχι των συμφωνηθέντων λόγου χάριν για την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων, καθώς επίσης και για τις άμεσες οφειλές του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφειλές οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΚΕ ανέρχονται στα 582,5 εκατ. ευρώ. Και όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, η αξιοπιστία και η συνέπεια επηρεάζει κάθε είδους συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το άμεσο μέλλον είναι κρίσιμο διάστημα για την Αυτοδιοίκηση.

* Ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης είναι δήμαρχος Ευεργέτουλα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey