Τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης της μαρίνας επικαλείται και προτάσσει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ζητώντας απ’ τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει τη λειτουργία του ολοκληρωμένου εδώ και δυο χρόνια έργου, στο δήμο. Στον αντίποδα της συνεχιζόμενης απαξίωσης της μαρίνας, η πρόταση του δημάρχου είναι η μόνη που δίνει προοπτική να ανοίξει επιτέλους, πριν ρημάξει εντελώς, το τουριστικό καταφύγιο.
Τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης της μαρίνας επικαλείται και προτάσσει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ζητώντας απ’ τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει τη λειτουργία του ολοκληρωμένου εδώ και δυο χρόνια έργου, στο δήμο. Στον αντίποδα της συνεχιζόμενης απαξίωσης της μαρίνας, κι ενώ ένα εξάμηνο τώρα το αρμόδιο υπουργείο δεν επαναπροκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεσή της, η πρόταση του δημάρχου είναι η μόνη που δίνει προοπτική να ανοίξει επιτέλους, πριν ρημάξει εντελώς, το τουριστικό καταφύγιο και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος, «απ’ αύριο κιόλας».
Δίχως να μπορεί κανείς να προβλέψει αν το κράτος προτίθεται, ακόμη και με την παρούσα οικονομική κρίση που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να έχει σημαντικά έσοδα από την εκχώρησή του σε ιδιώτες, να δώσει τη μαρίνα στο δήμο Μυτιλήνης, η πρόταση του δημάρχου έχει ιδιαίτερη αξία. Διότι απλά είναι η μοναδική που κατατίθεται. Η μόνη που υπάρχει στον ορίζοντα κι αφορά την αξιοποίηση μιας πανάκριβης υποδομής, η οποία έχει εγκαταλειφθεί έρμαιο της θάλασσας και της αχρησίας.
Και γίνεται ακόμη σημαντικότερη η ίδια πρόταση του Νάσου Γιακαλή, αν αναλογιστεί κανείς πως απ’ το φθινόπωρο του 2008, που απέβη άγονος η προκήρυξη για την ανάθεση εκμετάλλευσης της μαρίνας, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν έχει κινήσει καμμία απολύτως διαδικασία για την επανάληψή της, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2009 η μαρίνα. Ή διαφορετικά, αν δε δοθεί η μαρίνα τώρα στο δήμο Μυτιλήνης, για τρίτο συνεχές καλοκαίρι απ’ την ολοκλήρωσή της, θα παραμείνει κλειστή.
Η απαξίωση…
Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, απέστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλο, με θέμα την αξιοποίηση της μαρίνας Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος θεωρώντας δεδομένο ότι ο υπουργός έχει ενημερωθεί για το έργο - υπήρξε άλλωστε και πρόσφατη συνάντησή του με το Γιάννη Γιαννέλλη - χαρακτηρίζει τη μαρίνα ως σημαντικότατη αναπτυξιακή παρέμβαση για το νησί της Λέσβου αλλά και για την πόλη της Μυτιλήνης, τονίζει ότι ολοκληρώθηκε το 2006 και σημειώνει πως «όλοι πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή μας».
Ένα χρόνο όμως μετά την οριστική παραλαβή και τα εγκαίνια του έργου από τον προκάτοχό του, Άρη Σπηλιωτόπουλο, η μαρίνα της Μυτιλήνης δε λειτουργεί, δε συντηρείται και παρουσιάζει - όπως επισημαίνει ο κ. Γιακαλής - «εικόνα εγκατάλειψης κινδυνεύοντας να υποστεί μεγάλες φθορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Θυμίζοντας ότι στο διαγωνισμό που έγινε το καλοκαίρι του 2008 απ’ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, λόγω και του υψηλού τιμήματος που είχε τεθεί, δεν παρουσιάστηκε κανένας ενδιαφερόμενος για να αναλάβει την εκμετάλλευσή της, ο δήμαρχος καλεί τον Κώστα Μαρκόπουλο να πάρει άμεσα αποφάσεις για το έργο.
… και η πρόταση
«Ξέρουμε - τονίζει ο κ. Γιακαλής προς τον κ. Μαρκόπουλο - ότι την εκμετάλλευσή της δεν μπορεί να αναλάβει ούτε ο ΕΟΤ, ούτε η Ελληνική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΕΤΑ). Η πρότασή μου ως δημάρχου Μυτιλήνης είναι η παρακάτω. Να παραχωρηθεί η μαρίνα στο δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος θα τη λειτουργήσει κατά το επιτυχημένο πρότυπο του δήμου της Κω, συστήνοντας Δημοτική Επιχείρηση.»
Κάθε καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της, εκτός των αναπόφευκτων φθορών, δεν ενισχύει κατά το δήμαρχο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, που τόσο το έχει ανάγκη ο τόπος, δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό και δηλώνει στη διάθεση του υπουργού να συναντηθεί μαζί του και να του αναπτύξει αναλυτικά την πρόταση και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης. «Νομίζω, κύριε υπουργέ, ότι τέτοια σπουδαία έργα δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητα στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ιδιαίτερα εδώ στην ακριτική μας περιοχή. Γιατί εμείς στη Λέσβο, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον ανταγωνισμό της γειτονικής Τουρκίας», καταλήγει ο κ. Γιακαλής, δηλώνοντας πως αναμένει την απάντησή του.
«Το έχουμε διερευνήσει»
Μια άμεση ευκαιρία διαλόγου απ’ ευθείας με τον υπουργό θα προκύψει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου και θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Αν επιθυμεί ο κ. Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος υπογραμμίζει πως είναι πανέτοιμος να του εκθέσεις την πρότασή του.
«Εδώ και πολύ καιρό - ανέφερε ο κ. Γιακαλής μιλώντας στο «Ε» - έχουμε διερευνήσει, εξαντλητικά μπορώ να πω, όλες τις παραμέτρους του θέματος και έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε καθοριστικά και το παράδειγμα της Κω. Της οποίας τη μαρίνα, όπως θα θυμάστε, είχαμε επισκεφτεί με τον κ. Σηφουνάκη.»
Ο κ. Γιακαλής δε θέλησε να αποκαλύψει αν ο δήμος διατίθεται να δώσει κάποιο τίμημα ή όχι, ενώ ανέφερε πως η παραχώρηση θα πρέπει να είναι για ένα σοβαρό χρονικό διάστημα κι όχι για δυο - τρία χρόνια, ώστε να συμφέρει το δήμο να αναλάβει τη μαρίνα.
Το σημείο στο οποίο ήταν απόλυτος ο δήμαρχος ήταν εκείνο που αφορά στο πότε θα λειτουργήσει η μαρίνα αν την αναλάβει ο δήμος: «Άμεσα θα συστήσουμε τη δημοτική επιχείρηση και θα λειτουργήσει, θα ζωντανέψει η μαρίνα, αύριο κιόλας, το καλοκαίρι του 2009.»