Τιμή σε ένα μεγάλο της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε για τη σπουδαία πνευματική μορφή του τόπου Μίλτη Παρασκευαΐδη η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε για τη σπουδαία πνευματική μορφή του τόπου Μίλτη Παρασκευαΐδη η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και περιελάμβαναν έκθεση με έργα, σκίτσα και φωτογραφικό υλικό από το έργο και τη ζωή του δημιουργού, συγκεκριμένα στην αίθουσα «Γιώργος Ιακωβίδης», καθώς επίσης και ένα μεγάλο αφιέρωμα, με εξαιρετικούς ομιλητές, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης».

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την ομιλία του Μίμη Σαραντάκου που αναφέρθηκε στο δάσκαλο Μίλτη Παρασκευαΐδη, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Απόστολος Γριμάνης, που μίλησε με συγκινητικά λόγια για τη φιλία που τον συνέδεε μαζί του.
Να θυμίσουμε ότι ο Απόστολος Γριμάνης είναι εκτελεστής της διαθήκης του Μίλτη Παρασκευαΐδη, μαζί με το Χριστόδουλο Τσακιρέλλη, το Γιώργο Κατσικάτσο και τα ανίψια του συγγραφέα και σκιτσογράφου Χρήστο και Αγλαΐα Παρασκευαΐδη.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, στη δική του ομιλία έκανε λόγο για το ανθρώπινο στοιχείο της προσωπικότητας του Μίλτη Παρασκευαΐδη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τις αξίες της ζωής, της ανθρωπιάς και του αλτρουισμού με τον καλύτερο τρόπο, φθάνοντας στο τέλος της ζωής του να οδηγηθεί σε μία πράξη που δείχνει το μέγεθος της προσφοράς του. Ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε το χάρισε στη Λέσβο προκειμένου να γίνει ένα Πνευματικό Κέντρο που θα ενώνει όλους τους Μυτιληνιούς, που θα τους κάνει να δουλεύουν συλλογικά, προς μία κατεύθυνση. Ο Μίλτης Παρασκευαΐδης στο Πνευματικό Κέντρο θα βάλει τις αξίες που υπηρέτησε, ενώ εμείς απλώς θα ρίξουμε το τσιμέντο της δικής μας εποχής. Και αν η εποχή που διανύουμε δε μοιάζει με εκείνη που έζησε ο Μίλτης, εμείς θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να έχουν οράματα.»
Μετά το Χριστόδουλο Τσακιρέλλη το λόγο πήρε ο Κώστας Τσάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Συκαμινιάς της Αθήνας, ο οποίος εξέθεσε τον προβληματισμό πως αν η Πολιτεία αξιολογούσε καλύτερα τις πολιτιστικές δράσεις που χρηματοδοτεί, θα είχε πραγματοποιήσει και το όραμα του Μίλτη, την ανέγερση δηλαδή του Πνευματικού Κέντρου στους Αμπελοκήπους.

Η επιτροπή πρωτοβουλίας

Από την εκδήλωση φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η επιτροπή πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, που την απαρτίζουν ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός, ο επιχειρηματίας Γιάννης Παγίδας και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου. Μάλιστα ο Γιάννης Παγίδας δεσμεύτηκε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία, ότι μετά το Γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κάπης, το τρίτο έργο που θα ολοκληρωθεί θα είναι εκείνο για το Μίλτη Παρασκευαΐδη.
Για το μεγάλο αυτό δημιουργό μίλησαν επίσης ο προσωπικός του φίλος Δημήτρης Ράπτης και ο μαθητής του Βασίλης Τεφτσής.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, η Παναγιώτα Πλωμαρίτου διάβασε κείμενα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το δημιουργό, όπως εκείνο τού επίσης μαθητή του Στέλιου Παπαδόπουλου, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Ο εκλιπών είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το δάσκαλό του: «Εμείς τα ελληνόπουλα στη Ρουμανία μάθαμε να μιλάμε ελληνικά από το Μίλτη Παρασκευαΐδη. Είχαμε πολλούς δασκάλους, όμως μόνο εκείνος ξεχώριζε για την επιμονή του να μας μεταφέρεται η γνώση συλλογικά και να προχωράμε όλοι μαζί από κοινού, να μη μένει κάνεις πίσω.»
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν για το έργο τους ο ποιητής Άρης Ταστάνης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγριτών της Αθήνας, συγγραφέας, Γιάννης Τριανταφύλλου.


Είπαν για την εκδήλωση:

Σπύρος Γαληνός
βουλευτής Λέσβου

«Πολλά “μπράβο” για το έργο σας και συγχαρητήρια για την εκδήλωση.»

Γιάννης Χατζηβασιλείου
φιλόλογος, συγγραφέας

«Ο Μίλτης Παρασκευαΐδης είναι ένα πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία για τη διοργάνωση.»

Κωνσταντίνος Πιτσάκης
καθηγητής πανεπιστημίου

«Θερμά συγχαρητήρια στην ΟΛΣΑ για την εύστοχη απόφασή της να διοργανώσει αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων για τον αγωνιστή Μίλτη Παρασκευαΐδη.»

Στρατής Κόρακας
πρώην βουλευτής Λέσβου και ευρωβουλευτής

«Μακάρι η νεολαία μας να γνωριζόταν με το έργο και τη δράση αυτού του ανθρώπου.»

Καίτη Μεσσηνέζη
πρόεδρος Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών

«Θερμά συγχαρητήρια, μία προσπάθεια ιδιαίτερα αξιόλογη, που καλό θα ήταν να έχει συνέχεια.»

Γιάννης Τριανταφύλλου
συγγραφέας

«Οι άνθρωποι του πολιτισμού, όταν τιμούν προσωπικότητες που ανάλωσαν τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την προσωπική τους στάση και μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό και πνευματικό τους έργο, συμπορευόμενοι με τους αγώνες του λαού μας, τότε υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου τούτου. Συγχαρητήρια στην ΟΛΣΑ.»

Χαράλαμπος Αθανασίου
πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Η ΟΛΣΑ αποτελεί θεσμό για τη Λέσβο, ένα θεσμό με μεγάλη ανταπόκριση και χρησιμότητα. Οι Λέσβιοι ως οφειλέτες στον τόπο μας, σας ευχαριστούμε.»

Στρατής Παττακός
καρδιοχειρουργός

«Ό,τι και να γίνεις, ό,τι και αν κάνεις, όταν είσαι Μυτιληνιός αισθάνεσαι λίγος και μικρός μπροστά στους ανθρώπους του πνεύματος του μοναδικού νησιού μας.»

Δημήτρης Νιάνιας
πρώην υπουργός

«Μία μεγάλη προσπάθεια, συγχαρητήρια. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ανθρώπους του νησιού μας αντανακλούν σε εμάς τους ίδιους. Μπράβο σας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey