Το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων <br>Σκοταδισμός και αδιαφάνεια

01/07/2012 - 05:56
Στην Εφημερίδα «Εμπρός» της 11ης Μαΐου δόθηκε ο πηχυαίος τίτλος δήλωσης της Ένωσης Αγρ. Συνεταιρισμών «Εμείς εφαρμόζουμε τον τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ», που καταχωρείται στο ίδιο το κείμενο.
Στην Εφημερίδα «Εμπρός» της 11ης Μαΐου δόθηκε ο πηχυαίος τίτλος δήλωσης της Ένωσης Αγρ. Συνεταιρισμών «Εμείς εφαρμόζουμε τον τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ», που καταχωρείται στο ίδιο το κείμενο. Παράλληλη δήλωση της υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης, κ. Μπατζελή, ότι το κόστος θα καταβληθεί στους και όχι από τους λογαριασμούς των ελαιοπαραγωγών, δημιουργεί σύγχυση για το ποιος τελικά θα πληρώσει το κόστος ενεργοποίησης.
Τον περασμένο χρόνο, χωρίς βέβαια τη δημοσίευση παρόμοιου τιμοκαταλόγου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου υποχρέωσε τους ελαιοπαραγωγούς να καταβάλουν άμεσα ή με υπογραφή πάγιων εντολών, με ποσοστό 6% επί του ύψους της ενιαίας ενίσχυσης που κρατήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα κατά την εξόφληση της πρώτης δόσης, εκτός των ελαιοπαραγωγών που είχαν κριθεί αποκλειστικής απασχόλησης, στους οποίους χαρίστηκε η δαπάνη. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι από την αρχή της εφαρμογής του θεσμικού αυτού μέτρου της ενιαίας ενίσχυσης ουδέποτε υπήρξε κάποια απόφαση από τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον τρόπο καθορισμού της δαπάνης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
Φέτος κάνει την εμφάνισή του τιμοκατάλογος της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τον οποίο διαφαίνεται ότι η τριτοβάθμια αυτή οργάνωση έχει λησμονήσει τον κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο, καταργώντας ουσιαστικά την έννοια και σημασία του συνεργατισμού, με δημιουργία τάσεων και ομάδων διαφορετικών συμφερόντων, που οδηγούν στον εκφυλισμό του συνεταιριστικού κινήματος, για τους παρακάτω λόγους:
- Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμμιά ενημέρωση, ποιες είναι οι αποδεκτά νόμιμες κρατήσεις επί των επιδοτήσεων ελαιολάδου και αν οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις Ένωση Συνεταιρισμών Λέσβου και ΠΑΣΕΓΕΣ μπορούν να παίρνουν αποφάσεις του τύπου «αποφασίζουμε και διατάσουμε» για οποιοδήποτε ύψος κρατήσεων, που βαραίνει τους ελαιοπαραγωγούς.
- Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ποτέ δεν ανακοίνωσε δημόσια πόσα εισέπραξε τον περασμένο χρόνο με τη γενική κράτηση 6% επί του ύψους των επιδοτήσεων. Η επίσημη ανακοίνωση κρίνεται υποχρεωτική, διότι η διαχείριση των επιδοτήσεων δεν ενδιαφέρει μόνο τους συνεταιρισμένους αγρότες, αλλά και τους μεμονωμένους.
- Η παρακράτηση 2% από το σύνολο του 6% υπέρ ελαιουργικών φορέων, τι ποσό απέδωσε και πώς το διαχειρίστηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και το υπόλοιπο 4% και σε ποια κατεύθυνση.
- Από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, πόσοι χαρακτηρίστηκαν και με ποια κριτήρια «αγρότες αποκλειστικής απασχόλησης», όταν και συνταξιούχοι του ΟΓΑ πλήρωσαν το κόστος ενεργοποίησης; Ο αριθμός των αποδείξεων είσπραξης του 6%, που εκδόθηκαν στις 31-12-09 αποδεικνύει τον αριθμό των όσων πλήρωσαν ή εξαιρέθηκαν της πληρωμής, αλλά κανείς δεν το έμαθε. Στην περίπτωση αυτή, η θέση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ότι θα προτείνει ως «αποκλειστικής απασχόλησης» τους αγροκτηνοτρόφους εκείνους που το αγροτικό τους εισόδημα αντιπροσωπεύει ποσοστό 30% και πλέον στο σύνολο του οικογενειακού, αποτελεί μέγα λάθος, διότι ανεξάρτητα από το ύψος του αγροτικού εισοδήματος, η γεωργία και κτηνοτροφία είναι για όλα τα νησιά της χώρας βοηθητικός κλάδος, όταν η κύρια αφανής προσφορά του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, με την καλλιέργεια και τη συντήρηση των βοσκοτόπων για την αποφυγή της ερημοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γεωργοκτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδας πρέπει να διατηρήσουν τα όποια προνόμια της απασχόλησής τους, βασικό στοιχείο των αδυναμιών της νησιωτικότητας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey